Minskul a declarat duminică șefului diplomației europene, Josep Borrell, în timpul unei convorbiri consacrate crizei migranților, că politica sancțiunilor împotriva Belarusului a fost „fără speranță” și „contraproductivă”, relatează AFP.

Tensiuni la granita Polonia-Belarus (captura de ecran) Foto: Hotnews

Declarația a fost făcută de ministrul de externe din Belarus, Vladimir Makei, în timpul unei convorbiri telefonice domnul Borrell, primul contact la nivel înalt între Bruxelles și Minsk de la începutul crizei, pentru care Occidentul dă vina pe regim.

Mii de migranți, majoritatea din Orientul Mijlociu, campează la granița dintre UE și Belarus într-o criză pe care Bruxelles-ul o atribuie regimului autoritar al președintelui belarus Alexander Lukașenko.

Borrell a avertizat anterior că Bruxelles-ul își va înăspri sancțiunile luni, pentru a include „toți cei implicați în traficul ilegal de migranți spre Belarus, inclusiv companiile aeriene, agențiile de turism și oficialii”.

Potrivit unei declarații a Ministerului de Externe din Belarus, Makei l-a informat pe Borrell despre „măsurile luate de Belarus pentru a reduce fluxul de migranți din Asia, Africa și Orientul Mijlociu”.

Cei doi bărbați au vorbit, de asemenea, despre cooperarea cu organizațiile ONU care pot oferi asistență migranților blocați la graniță pe fondul temperaturilor scăzute, a adăugat Minsk.

Într-un mesaj pe Twitter, Borrell a spus că a evidențiat „situația umanitară precară de la granița UE” în ​​timpul conversației sale cu dl Makei.

„Viețile oamenilor trebuie protejate și trebuie permis accesul agențiilor umanitare”, a spus el.

„Situația actuală este inacceptabilă și trebuie să se termine. Oamenii nu trebuie folosiți ca arme”.

Zeci de migranți au fost arestați după ce au intrat în Polonia din Belarus, a anunțat duminică Varșovia, avertizând că este posibil un aflux mai mare înainte de summitul UE pentru a lua în considerare sancțiuni mai dureîncepând de luni împotriva Minskului.

Occidentalii acuză regimul Lukașenko că a organizat criza, încurajând migranții să vină în Belarus și apoi să-i ducă la granița poloneză.

Minsk respinge orice responsabilitate și dă vina pe Occident în schimb.

Premierul Poloniei Mateusz Morawiecki a spus că NATO trebuie să întreprindă acțiuni concrete pentru soluționarea crizei migranților de la granița cu Belarus, adăugând că țara sa, Lituania și Letonia ar putea cere consultări în baza articolului 4 al tratatului alianeți nord-atlantice.

Potrivit art 4, orice membru al alianței poate solicita consultări atunci consideră că îi sunt amenințate integritatea teriorială, independența politică și securitate