O investigație realizată de jurnaliștii de la North Korea News, un site de știri care nu are legături cu regimul de la Phenian, oferă indicii puternice cu privire la activitățile lui Kim Jong-un din perioada în care liderul suprem nord-coreean a dispărut din spațiul public, provocând speculații că ar fi grav bolnav sau ar fi murit, relatează Business Insider.

Kim Jong Un iunieFoto: STR / AFP / Profimedia

Kim Jong-un nu a mai fost văzut în public pentru mai multe perioade de timp între lunile ianuarie și mai ale acestui an, făcându-i pe unii analiști și oficiali din serviciile de informații că liderul nord-coreean ar fi suferit un atac de cord din cauza stilului său de viață nesănătos și ar fi fost operat în mare secret în China.

Au existat inclusiv speculații că acesta ar fi murit dar că vestea este ținută secretă în lipsa unui succesor aparent al lui Kim Jong-un și a luptelor pentru putere de la Phenian.

Însă investigația realizată de NK News arată că ultimul conducător suprem al dinastiei Kim se ocupa de lucruri triviale în această perioadă: juriza modele de sticle de vin, nave cargo și uniforme școlare.

Jurnaliștii de la NK au descoperit că absențele lui Kim sunt corelate cu date afișate joia trecută la expoziția naturală de artă industrială din Phenian unde Kim Jong-un a jurizat modelele prezentate.

Înregistrarea video a evenimentului, difuzată de KCTV - televiziunea oficială a Coreei de Nord -, a surprins un panou imens pe care erau trecute 25 de date de anul acesta când Kim „ghida” în jur de 110 de proiecte către finalizare.

Majoritatea acestor date au fost între lunile februarie și mai, perioada de absență publică a liderului nord-coreean. Kim Jong-un a avut perioade îndelungate în care nu a apărut în public și în 2020.

Anul acesta el a reapărut în public în luna iunie după o absență continuă de aproape o lună.

Ce făcea de fapt Kim Jong-un în timpul absenței publice

NK News relatează pe baza înregistrării difuzate de KCTV că în mai, la scurt timp înainte de reapariția sa, liderul nord-coreean evalua modele de logo pentru un complex hotelier.

Potrivit aceleiași surse Kim Jong-un a petrecut majoritatea lunii februarie jurizând modele de logouri pentru o nouă stațiune turistică din apropierea orașului Samjiyon din nordul țării.

Imagini de la expoziția de artă din Phenian au arătat că Kim a ales de asemenea modele pentru diferite sticle de vin, uniforme școlare, autobuze și o navă cargo de 12.000 de tone.

Sigur, acestea nu reprezintă dovezi categorice că liderul nord-coreean a făcut acele lucruri în intervalele de timp prezentate, existând posibilitatea ca ele să fi fost „plantate” tocmai pentru a risipi zvonurile cu privire la problemele sale de sănătate din perioada respectivă.

În momentul reapariției sale în public în luna iunie, imagini difuzate de presa de stat de la Phenian au arătat că acesta pierduse în greutate vizibil.

Autoritățile nord-coreene au ordonat ulterior populației să nu discute despre pierderea în greutate a lui Kim Jong-un, varianta oficială a regimului fiind că acesta „suferă pentru popor”, Coreea de Nord trecând prin una din cele mai grave crize alimentare din ultimele decenii.

Citește și: