Coreea de Sud a minimizat marți informații potrivit cărora liderul nord-coreean, Kim Jong Un, ar fi fost operat urgent, în vreme ce unii observatori se întreabă despre absența sa de la sărbătoririle de la Phenian săptămâna trecută, scrie Le Soir citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Coreea de Nord a sărbătorit pe 15 aprilie a 108-a aniversare a nașterii fondatorului regimului, Kim Il Sung, care este bunicul liderului actual.

Această dată este de departe cea mai importantă din calendarul politic al Nordului. Dar Kim Jong Un nu a fost văzut pe niciuna din fotografiile difuzate de presa oficială.

Daily NK, un mijloc media online gestionat în principal de nord-coreeni care au defectat, a afirmat că liderul nord-coreean a fost operat în aprilie pentru probleme cardio- vasculare și că este în convalescență într-o vilă din provincia Phenian de Nord.

“Motivul tratamentului cardio-vascular de urgență aplicat lui Kim este tabagismul lui excesiv, obezitatea și oboseala”, afirmă Daily NK citând o sursă nord-coreeană neidentificată.

Unul din secretele cel mai bine păstrate ale regimului

Această informație nu a fost confirmată, dar ea a alimentat o mulțime de speculații. Citând un oficial american, CNN relatează că Washingtonul “studiază informații” potrivit cărora Kim Jong Un este “în pericol grav după o intervenție chirurgicală”, fără a spune dacă aceste “informații” sunt de fapt articolul din Daily NK.

“Nu avem nimic de confirmat și nicio mișcare deosebită nu a fost detectată în Coreea de Nord”, a declarat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Casei Albastre, președinția sud-coreeană.

Unii oficiali sud-coreeni și-au împărtășit totuși anumite îndoieli privind credibilitatea informațiilor din Daily NK. Acoperirea actualității nord-coreene este deosebit de complicată, în special în ce privește tot ce are legătură cu viața privată a lui Kim, care este unul din secretele cele mai bine păzite ale regimului.

Ministerul sud-coreean al Unificării, care gestionează problemele inter-coreene, și cel al Apărării au refuzat orice comentariu.