Unul dintre cei mai înalți oficiali ai serviciilor de informații care a dezertat vreodată din Coreea de Nord a dezvăluit noi detalii cu privire la atacuri teroriste care au fost realizate sub formă de „cadou” pentru liderul suprem Kim Jong-un și pentru demonstrarea loialității față de regim, relatează Insider.

HotNews.roFoto: Hotnews

„În Coreea de Nord terorismul este un instrument politic care protejează cea mai înaltă demnitate a lui Kim Jong-un și a lui Kim Jong-il (n.r. tatăl său răposat, anteriorul conducător al țării)”, a relatat Kim Kuk Song, fost colonel al serviciilor de informații de la Phenian, într-un interviu acordat BBC.

Kim a făcut parte timp de 30 de ani din serviciile de informații ale Coreei de Nord, dezertând în Sud în 2014.

Una dintre misiunile sale a fost să orchestreze tentativa de asasinare a lui Hwang Jang-yop, la momentul respectiv cel mai înalt oficial nord-coreean care a fugit vreodată din țară.

Ordinul de asasinare a lui Jang-yop a venit în luna mai din 2009, la 12 ani după dezertarea oficialului, moment în care Jong-il era în convalescență după un accident vascular cerebral și fiul său Kim Jong-un încerca să își consolideze rolul de succesor la conducerea țării.

Colonelul a relatat pentru BBC că Jong-un a vrut să creeze o echipă specială a cărei obiectiv să fie uciderea lui Jang-yop „pentru a-l mulțumi pe liderul suprem”.

Asasinare prin tăierea gâtului

Înainte de a dezerta în 1997 Jang-yop fusese secretar al Partidului Comunist din Coreea de Nord și președinte al Adunării Naționale de la Phenian, parlamentul de fațadă al țării.

Oficialii sud-coreeni afirmă că asasinilor li s-a ordonat să îl ucidă pe bărbat prin tăierea gâtului.

În iulie 2010 doi soldați nord-coreeni au fost încarcerați după ce au trecut în Sud, susținând că sunt dezertori deși aveau misiunea de a-l ucide pe Jang-yop.

Phenianul a negat orice implicare și a declarat că incidentul a fost doar o altă tentativă a Sudului de a prezenta regimul comunist într-o lumină negativă.

Însă colonelul nord-coreean afirmă că misiunea este exact tipul de „muncă militară planificată și implementată la ordinele speciale ale lui Kim Jong-un”.

Tentativa de asasinat a eșuat în cele din urmă și Jang-yop a murit din cauze naturale în octombrie 2010.

Probabil cel mai notoriu act de terorism internațional al Coreei de Nord a avut loc în noiembrie 1987 după ce doi spioni ai Phenianului au primit o misiune specială de a perturba Olimpiada de la Seul ce urma să aibă loc în anul următor.

Coreea de Nord și terorismul

Aceștia au primit sarcina de a arunca în aer un avion al Korean Air, cea mai mare companie aeriană din Coreea de Sud, folosind o bombă de mici dimensiuni pe care să o lase în urma lor în compartimentul pentru bagaje din cabina aeronavei, relatează CNN.

Atacul a reușit, provocând moartea tuturor celor 115 oameni aflați la bordul avionului, 104 pasageri și 11 membri ai echipajului.

În ultimii ani Coreea de Nord a folosit tot mai mult terorismul ca instrument de a controla disidența și stârni teamă în rândul vecinilor săi.

În martie 2010 regimul comunist a scufundat o navă a Coreei de Sud, provocând moartea a 46 de persoane.

Șase luni mai târziu Phenianul a ucis doi soldați și doi civili în urma bombardării insulei sud-coreene Yeongpyoeong.

În 2011 Serviciul Național de Informații al Coreei de Sud a capturat un bărbat care a trecut granița cu ace otrăvite pentru a-l asasina pe Park Sang Hak, un dezertor și activist pro-democrație supranumit „noul inamic zero” al Phenianului.

În același an un pastor sud-coreean care a ajutat dezertori să scape din Nord a fost otrăvit în Dandong, oraș aflat la granița cu China.

Însă probabil cel mai notoriu asasinat comandat de Coreea de Nord a fost cel al lui Kim Jong-nam, fratele vitreg al actualului lider suprem Kim Jong-un.

Jong-nam a murit în 2017 după ce două femei i-au aplicat o substanță chimică extrem de toxică pe față în timp ce acesta se afla în aeroportul din Kuala Lumpur.

Unii analiști au fost sceptici că asasinatul ar fi fost comandat de Kim Jong-un însă colonelul Kim Kuk Song a afirmat pentru BBC că acesta ar fi fost implicat în orice acțiune de acest gen întreprinsă de spionii nord-coreeni.

„În Coreea de Nord nu se poate construi nici măcar un drum fără aprobarea directă a liderului suprem”, afirmă fostul oficial de informații nord-coreean.

Citește și: