Președintele american Joe Biden a afirmat „să fiu al naibii!” duminică după ce un reporter i-a spus că exit poll-urile arată că Partidul Social Democrat (SPD) va câștiga alegerile parlamentare din Germania, relatează CNBC.

Joe BidenFoto: Saul Loeb / AFP / Profimedia Images

Biden, care și-a petrecut weekendul la Camp David, nu a știut cine este prognozat drept câștigător al alegerilor federale germane până când s-a întors la Washington.

„Sunt solide”, a spus Biden despre rezultate când i s-a spus că SPD va câștiga probabil alegerile, potrivit Reuters.

SPD a obținut 25,7% din voturile exprimate în timp ce coaliția creștin democrată CDU-CSU a lui Merkel a fost preferată de 24,1% din germanii care s-au prezentat la urne, potrivit datelor obținute după numărare a peste 75% din voturi.

Olaf Scholz, candidatul SPD pentru funcția de cancelar, a anunțat luni că formațiunea sa vrea să formeze un guvern alături de Verzi și Partidul Liberal Democrat și că este timpul ca creștin-democrații lui Merkel să meargă în opoziție.

„Alegătorii s-au exprimat foarte clar”, a subliniat Scholz, ministru al finanțelor în cabinetul Angelei Merkel.

Ce urmează pentru relațiile dintre Washington și Berlin

Alegerile federale din Germania au avut loc în contextul în care relațiile dintre Washington și Berlin au început să se detensioneze după ce administrația lui Joe Biden a renunțat la sancțiunile impuse asupra gazoductului Nord Stream 2.

De asemenea, Biden a anunțat în luna februarie, la puțin timp după preluarea mandatului, suspendarea planului predecesorului său republican, Donald Trump, de a retrage din trupele americane staționate în Germania.

Însă alte dispute precum cea legată de o soluție pe termen lung pentru tarifele comerciale au rămas nerezolvate.

Alte tensiuni au venit și din faptul că SUA au decis să nu ridice restricțiile de călătorie pentru cetățenii UE vara aceasta, în pofida faptului că blocul comunitar le-a eliminat pe cele pentru cetățenii americani.

Daniela Schwarzer, director executiv pentru Europa și Eurasia al Fundației pentru o Societate Deschisă, a declarat pentru CNBC că Social Democrații germani includ un grup puternic „de persoane destul de anti-americane”.

„Ele trebuie convinse cu adevărat că alianța transatlantică este ceva de care este nevoie foarte urgent în acest moment”, afirmă aceasta.

Potrivit lui Schwarzer, marea întrebare privind relația dintre Washington și Berlin reușita adoptării unei „strategii importante legată de democrația liberală din Vest în care UE să nu fie doar forțată să adopte standardele americane ci în care să aibă rolul unui partener adevărat”.

Citește și: