Social democraţii germani au obţinut majoritatea voturilor în alegerile naţionale, care au avut loc duminică, impunându-se la limită în faţa coaliţiei de centru-dreapta a Angelei Merkel în cursa în care va fi decis cine îi va urma în funcţia de cancelar al celei mai mari economii europene, scrie AP și news.ro. Candidatul de centru-stânga Olaf Scholz, vicecancelar demisionar şi ministru de finanţe, care şi-a ridicat partidul dintr-un declin tot mai accentuat în ultimii ani, a spus că rezultatul este „un mandat foarte clar pentru a asigura că punem laolaltă un guvern bun, pragmatic pentru Germania”.

Olaf ScholzFoto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Rezultate provizorii alegeri Germania:

  • Participare la vot: 76.6%
  • SPD – 25,7% (+5,2%)
  • CDU/CSU – 24,1% (-8,9%)
  • Verzi – 14,8% (+5,9%)
  • FDP – 11,5% (+0,8%)
  • AfD – 10,3% (-2,3%)
  • Stânga – 4,9% (-4,3%) - sub pragul electoral de 5%, rămâne cu 3 mandate directe, în Parlament
  • Südschleswigscher Wählerverband (SSV) –partidul minorității daneze (0,1%)
  • Alte partide – 8,6% (+3,5%)

În ciuda faptului că a obţinut cele mai slabe rezultate într-o astfel de cursă, Uniunea Creştin Democrată a spus de asemenea că va contacta partidele mai mici pentru a discuta formarea guvernului, în timp ce Merkel va rămâne interimar până ce succesorul ei va fi învestit.

La primele ore ale zilei de luni, oficialii electorali au spus că după numărătoarea efectuată în toate cele 299 de circumscripţii a arătat că social democraţii au primit 25,9% din voturi, înaintea blocului cu Merkel, care a obţinut 24,1%.

Niciun partid câştigător în alegeri naţionale din Germania nu a primit mai puţin de 31% dintre voturi până acum.

Având în vedere sistemul electoral german complicat, un rezultat final al mandatelor parlamentare câştigate încă urmează să fie anunţat.

Succesorul lui Merkel va trebui să gestioneze revenirea ţării din criza sanitară, pe care Germania a înfruntat-o relativ bine graţie unor programe ample de redresare. Principalele partide din Germania au păreri foarte diferite legat de taxe şi combaterea schimbărilor climatice. Politica externă, pe de altă parte, nu a fost un subiect foarte prezent în campania recentă.

Orice grup va forma următorul guvern german, a spus Christian Lindner, liderul liber democraţilor, este în regulă pentru că va avea majoritate cu partide de centru. „Toţi cei din Europa şi dincolo de ea care erau îngrijoraţi legat de stabilitatea Germaniei pot să vadă: Germania va fi stabilă în orice caz”, a declarat el.

Citește și: