Social-democrații germani (SPD) au anunțat luni că vor începe procesul de negociere pentru formarea unei alianțe în trei fără coaliția creștin democrată CDU-CSU a Angelei Merkel, intenționând să conducă guvernul de la Berlin pentru prima dată după 2005, relatează Reuters.

Olaf ScholzFoto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Olaf Scholz, actualul ministru german al finanțelor și candidatul SPD pentru funcția de cancelar, a declarat după câștigarea la limită a alegerilor parlamentare că intenționează să construiască o coaliție cu Verzii și Partidul Liberal Democrat (FDP), afirmând că germanii au votat să îi trimită în opoziție pe conservatorii lui Merkel după 16 ani de guvernare.

„Ceea ce vedeți aici este un SPD foarte fericit”, le-a spus Scholz, în vârstă de 63 de ani, susținătorilor adunați în fața sediului din Berlin al partidului.

„Alegătorii s-au exprimat foarte clar...Ei au întărit 3 partide - Social Democrații, Verzii și FDP - și, prin urmare, acesta este mandatul clar dat de cetățenii țării - că acestea 3 ar trebui să formeze viitorul guvern”, a declarat Scholz.

SPD a obținut 25,7% din voturile exprimate în timp ce coaliția creștin democrată CDU-CSU a lui Merkel a fost preferată de 24,1% din germanii care s-au prezentat la urne, potrivit ultimelor date obținute după numărarea a peste 75% din voturi.

Verzii s-au situat pe a treia poziție în opțiunile electoratului cu 14,8% din voturi în timp ce liberalii de la FDP au obținut 11,5% din acestea.

După publicarea exit poll-urilor duminică seara, Olaf Scholz a revendicat dreptul de a forma noul guvern, afirmând că speră să coaguleze o coaliție înainte de Crăciun.

Însă Armin Laschet, rivalul său creștin democrat, a declarat la rândul său că va face tot posibilul pentru a forma viitorul executiv, în pofida celui mai prost rezultat electoral din istoria partidului său.

Angela Merkel urmează să asigure interimatul funcției de cancelar până la finalizarea negocierilor și formarea noului guvern.

Citește și: