Candidatul CDU la funcţia de cancelar la Germaniei, Armin Laschet, a declarat duminică seară că nu poate fi mulţumit de rezultatul obţinut de conservatori la alegerile legislative, dar şi-a exprimat speranţa că va putea exista, în premieră, un guvern de coaliţie cu trei partide, condus de creştin-democraţi.

Armin LaschetFoto: Marcel Kusch / AFP / Profimedia Images

El a dat asigurări că va face tot posibilul pentru a forma un guvern condus de conservatori, relatează agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres.

Laschet a mai spus că rezultatele alegerilor sunt o mare provocare pentru Germania şi pentru toate partidele democrate.

Anterior, secretarul general al creştin-democraţilor, Paul Ziemiak, a recunoscut că CDU/CSU a înregistrat „pierderi amare”, dar şi-a exprimat speranţa că partidul va putea forma o coaliţie de guvernare cu Verzii şi cu liberal-democraţii (FDP).

Social-democraţii (SPD) şi conservatorii (CDU/CSU) sunt umăr la umăr la alegerile legislative de duminică din Germania, relevă două sondaje realizate la ieşirea de la urne şi difuzate de posturile publice de televiziune.

Conform unui exit-poll prezentat de postul de televiziune ZDF, social-democraţii lui Olaf Scholz sunt creditaţi cu 26% din voturi, în timp ce creştin-democraţi conduşi de Armin Laschet ar fi obţinut 24% din sufragii.

Într-un alt exit-poll, prezentat de postul de televiziune ARD, cele două formaţiuni sunt la egalitate, cu câte 25% din voturi.

Cifrele trebuie privite însă cu prudenţă din cauza numărului foarte mare de voturi prin corespondenţă, care nu sunt luate în considerare în aceste sondaje realizate la ieşirea de la urne.

De altfel, conform estimărilor bazate pe primele rezultate, social-democraţii dispun de un uşor avans în faţa conservatorilor.

Astfel, SPD, conduşi de vicecancelarul și ministru de finanţe Olaf Scholz, ar fi obţinut între 24,9% şi 25,8% din voturi, comparativ cu 24,2% până la 24,7% pentru Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi pentru aliatul său din Bavaria, CSU (Uniunea Creştin-Socială).

Verzii şi-au adjudecat a treia poziţie, cu un 14,7-14,8% din sufragii, în faţa partidului liberal FDP, cu 11,2-11,8%.

Este cel mai slab rezultat pentru CDU/CSU de după război.