Președintele Belarusului Alexandr Lukașenko îl consideră pe jurnalistul disident Roman Protasevici drept un „inamic personal”, potrivit unui director al Radio Europa Liberă și consilier al Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției bieloruse din exil, relatează CNBC.

Franak Viacorka denunta Belarusul drept o Coree de Nord in centrul EuropeiFoto: The Institute of World Politics

Acest lucru s-ar datora faptului că Protasevici a fost unul dintre criticii proeminenți ai lui Lukașenko și a jucat „un rol extrem de important” în mobilizarea protestelor de stradă din Belarus, afirmă Franak Viacorka, directorul creativ al Radio Europa Liberă Belarus și consilier al lui Tihanovskaia.

„El (Protasovici) scria povești, comenta asupra știrilor și le explica oamenilor lucruri de bază - de ce ar trebui să se implice în politică, de ce trebuie să participe toată lumea”, a declarat Viacorka pentru CNBC.

„Din acest motiv a devenit el inamicul, inamicul personal al lui Lukașenko”, mai susține directorul RFE.

Regimul lui Lukașenko s-a confruntat cu proteste de stradă fără precedent în urma alegerilor prezidențiale din august 2020, amplu criticate și respinse ca fiind fraudate atât de opoziția bielorusă cât și de Occident.

Protasevici, în vârstă de 26 de ani, este văzut ca un simbol al luptei pentru dreptate de către tinerii din Belarus care vor o schimbare în țară, potrivit lui Viacorka.

Acesta s-a declarat de asemenea extrem de îngrijorat cu privire la siguranța lui Protasevic, sănătatea „și chiar viața sa”, afirmând că crede că jurnalistul ar putea fi reținut de KGB, serviciul secret al Minskului.

„În Belarus KGB-ul este locul unde oamenii dispar. Este locul unde oamenii își pierd sănătatea și uneori mor”, relatează directorul RFE, acesta cerând liderilor mondiali să adopte o poziție mai dură cu privire la incident.

„Vedem cum Belarus se transformă dintr-un stat autoritar în Coreea de Nord, o Coreea de Nord în centrul Europei”, afirmă acesta.

Pe același subiect: