Israelul și Hamasul vor înceta focul în Fâșia Gaza vineri, începând ora 2 dimineața (23:00 GMT joi), au spus un oficial al Hamas și presa israeliană, într-o încercare fragilă de a pune capăt celor mai aprige lupte din ultimele decenii, relatează Reuters.

Bombardamente israeliene în GazaFoto: Captura YouTube

Încetarea focului are la bază o propunere a Egiptului, care a promis că militanţii din Fâşia Gaza vor înceta să mai lanseze rachete dacă Israelul ar recurge la o încetare a focului.

Informația a venit la o zi după ce președintele SUA, Joe Biden, i-a cerut premierului israelian Benjamin Netanyahu să caute detensionarea situației și în mijlocul ofertelor de mediere dinspre Egipt, Qatar și Națiunile Unite.

Un oficial al Hamas a declarat pentru Reuters că încetarea focului va fi „reciprocă și simultană”.

Cabinetul de securitate israelian s-a reunit joi seară pentru a discuta despre un posibil armistițiu după 11 zile de conflicte, iar presa israeliană a scris că acesta a aprobat armistițiul pe baza a ceea ce un oficial ar fi numit „liniște în schimbul liniștii”.

Ulterior informația a fost confirmată oficial de un comunicat al autorităților israeliene.

"Cabinetul (de securitate) a acceptat în unanimitate recomandarea tuturor oficialilor de securitate (...) de a accepta inițiativa egipteană de încetare a focului bilaterală necondiționată", au declarat într-un comunicat autoritățile israeliene.

De când au început violențele pe 10 mai, oficialii din domeniul sănătății din Gaza spun că 232 de palestinieni, inclusiv 65 de copii și 39 de femei, au fost uciși și peste 1.900 de persoane au fost rănite în bombardamente aeriene. Israelul spune că a ucis cel puțin 160 de combatanți în Gaza.

În Israel 12 persoane au murit, sute de oameni fiind tratați în spital în urma atacurilor cu rachete care au provocat panică.

Citește și: