Președintele SUA, Joe Biden, l-a îndemnat miercuri pe prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, să detensioneze conflictul din Gaza și să avanseze pe calea către încetarea focului, a spus o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, relatează Reuters.

Masina lovita de tirurile israeliene in Gaza CityFoto: Mohammed ABED/ AFP/ Profimedia Images

A patra discuție telefonică într-o săptămână între cei doi lideri a venit după ce Netanyahu a fost citat de presa israeliană spunând că nu stabilește un termen pentru încheierea conflictului, după mai bine de o săptămână de ostilități.

Biden s-a confruntat cu presiuni din ce în ce mai mari chiar și din partea colegilor democrați pentru a-și asuma un rol mai activ și public de intermediar al încetării focului.

"Cei doi lideri au avut o discuție detaliată cu privire la stadiul evenimentelor din Gaza, progresul Israelului în degradarea capacităților Hamas și a altor elemente teroriste și eforturile diplomatice în curs ale guvernelor regionale și ale Statelor Unite", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

"Președintele i-a transmis prim-ministrului că se așteaptă astăzi la o dezescaladare semnificativă pe calea încetării focului", a adăugat Jean-Pierre.

Oficialii medicali palestinieni au declarat că 219 de persoane au fost ucise în 10 zile de bombardamente aeriene, care au distrus drumuri, clădiri și alte infrastructuri și au înrăutățit situația umanitară deja gravă din Gaza.

Autoritățile israeliene au spus că 12 persoane au murit în Israel, unde atacurile cu rachete repetate au provocat panică. Eforturile diplomatice regionale și conduse de SUA pentru a asigura încetarea focului s-au intensificat, dar până acum nu au reușit.

Citește și: