Israelul a transmis că atacurile sale au avut drept țintă casele comandanților grupării islamiste Hamas, în a zecea zi a conflictului militar cu palestinienii din Fâșia Gaza și în timp ce armistițiul se lasă așteptat în ciuda presiunilor internaționale. Israelul a transmis că a încercat de mai multe ori să-l ucidă pe liderul militar al Hamas, Mohammed Deif, informează BBC.

Bombardamente israeliene în GazaFoto: Captura YouTube

În cursul nopții trecute, doi militanți au murit într-un apartament ca urmare a bombardamentelor lansate de armata israeliană, în timp ce Hamas a continuat să contraatace cu o serie de rachete care ar fi vizat o bază a forțelor aeriene din sudul țării.

Surse militare israeliene citate de BBC au spulberat pentru moment posibilitatea unei iminente încetări a focului. “Operațiunea IDF continuă. În continuare, nu există niciun armistițiu pe masă”, a precizat un oficial pentru BBC.

Armata israeliană a precizat că avioanele sale de luptă au atacat infrastructura militară și casele comandanților Hamas din Gaza. Potrivit corespondentului BBC în Gaza, doi militanți palestinieni au fost uciși într-un apartament dintr-o clădire centrală din orașul Gaza, în timp ce forțele aeriene israeliene au lansat nu mai puțin de 70 de atacuri.

Dintre acestea în jur de 50 de lovituri au vizat orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, fiind vorba despre atacuri asupra unităților de antrenament ale militanților Hamas, obiective de securitate ale grupării, drumuri și ferme.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Israeliene de Apărare (IDF), generalul Hidai Zilberman a precizat: "În cadrul operațiunii am încercat să-l asasinăm pe Mohammed Deif. Am încercat să-l ucidem de mai multe ori".

Mohammed Deif este șeful militar al Hamas și a supraviețuit mai multor tentative de asasinat, inclusiv în timpul ultimului conflict major din 2014. Informațiile privind atacul asupra sa vin după ce duminică IDF a vizat locuința liderului politic al Hamas.

În același timp, eforturile pentru încetarea focului au continuat pe căi neoficiale însă nu s-au făcut progrese majore. Franța a înaintat un proiect de rezoluție prin care cere încetarea violențelor, proiect elaborat în colaborare cu Egiptul și Iordania, aflata pe masa Consiliului de Securitate ONU.

SUA au blocat însă tentativele de emitere a unei declarații comune, deși au făcut apel la încetarea focului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reafirmat că operațiunea militară din Gaza va continua atâta vreme cât va fi necesar, însă, față de mesajele din zilele trecute, a adăugat că ar putea pune capăt acesteia ”în câteva zile”.

Conflictul militar care se desfășoară de mai bine de o săptămână a pornit după săptămâni de tensiuni tot mai acute între evrei și palestinieni în Ierusalimul de Est. Cel puțin 219 oameni, dintre care aproape 100 de femei și copii, au fost uciși în Fâșia Gaza până acum, potrivit autorităților sanitare palestiniene.

Israelul susține însă că 150 erau militanți Hamas sau ai altor grupări. Hamas nu oferă informații legate de pierderile de vieți omenești înregistrate în rândul luptătorilor săi. În Israel, 12 persoane au fost ucise, dintre care doi copii, potrivit serviciilor medicale. În jur de 3.750 de rachete au fost trase dinspre Gaza, schimbul de focuri continuând și noapte trecută.