Un oficial Hamas a spus miercuri că se așteaptă ca Israelul și militanții din Gaza să ajungă la un armistițiu ”într-o zi sau două” care să pună capăt violenței care durează de 10 zile, relatează Reuters.

Bombardamente israeliene în GazaFoto: Captura YouTube

”Cred că eforturile în curs care vizează armistițiul vor avea succes”, a spus oficialul Hamas Moussa Abu Marzouk în timpul unui interviu la televiziunea al-Mayadeen din Liban.

”Mă aștept ca un armistițiu să fie atins într-o zi sau două, iar armistițiul va fi baza unui acord mutual”, a spus el.

Președintele SUA, Joe Biden, l-a îndemnat miercuri pe prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, să detensioneze conflictul din Gaza și să avanseze pe calea către încetarea focului, a spus o purtătoare de cuvânt a Casei Albe.

"Cei doi lideri au avut o discuție detaliată cu privire la stadiul evenimentelor din Gaza, progresul Israelului în degradarea capacităților Hamas și a altor elemente teroriste și eforturile diplomatice în curs ale guvernelor regionale și ale Statelor Unite", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

"Președintele i-a transmis prim-ministrului că se așteaptă astăzi la o dezescaladare semnificativă pe calea încetării focului", a adăugat Jean-Pierre.

A patra discuție telefonică într-o săptămână între cei doi lideri a venit după ce Netanyahu a fost citat de presa israeliană spunând că nu stabilește un termen pentru încheierea conflictului, după mai bine de o săptămână de ostilități.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reafirmat că operațiunea militară din Gaza va continua atâta vreme cât va fi necesar, însă, față de mesajele din zilele trecute, a adăugat că ar putea pune capăt acesteia ”în câteva zile”.

Conflictul militar care se desfășoară de mai bine de o săptămână a pornit după săptămâni de tensiuni tot mai acute între evrei și palestinieni în Ierusalimul de Est. Cel puțin 219 oameni, dintre care aproape 100 de femei și copii, au fost uciși în Fâșia Gaza până acum, potrivit autorităților sanitare palestiniene.

Israelul susține însă că 150 erau militanți Hamas sau ai altor grupări. Hamas nu oferă informații legate de pierderile de vieți omenești înregistrate în rândul luptătorilor săi. În Israel, 12 persoane au fost ucise, dintre care doi copii, potrivit serviciilor medicale. În jur de 3.750 de rachete au fost trase dinspre Gaza, schimbul de focuri continuând și noapte trecută.

Citește și: