Fostul președinte american Donald Trump a fost găsit nevinovat sâmbătă de „incitare” la insurgență după atacul asupra Capitol Hill, când cinci persoane au murit, după un proces istoric al Senatului, marcat de difuzarea unor imagini șocante, relatează AFP.

Discursul de ramas bun al lui Donald TrumpFoto: DVIDS

Senatul SUA l-a achitat, sâmbătă, pe fostul preşedinte Donald Trump, care era acuzat de incitare la insurgență în cel de-al doilea proces de impeachment cu 57 de voturi pentru la 43 împotrivă, cu doar șapte republicani care s-au alăturat democraților, în contextul în care senatorii aveau nevoie de o majoritate de două treimi pentru a-l condamna pe Trump.

Imediat după acest verdict, fostul președinte a salutat sfârșitul unei „vânătoare de vrăjitoare”, promițând că „va continua” să apere „măreția Americii”.

Pentru Donald Trump, aceasta este a doua achitare în tot atâtea proceduri de impeachment. Un caz unic în istoria SUA.

Aceștia sunte cei șapte republicani care au votat pentru condamnarea ofstului președinte:

  • Richard Burr
  • Bill Cassidy
  • Susan Collins
  • Lisa Murkowski
  • Mitt Romney
  • Ben Sasse
  • Pat Toomey


Donald Trump a fost acuzat că a incitat luna trecută la insurecție când Capitoliul a fost luat cu asalt de către susținătorii săi, în timp ce Congresul SUA se pregătea să-i confirme înfrângerea în alegerile din 3 noiembrie.

El a fost, de asemenea, primul președinte care a fost judecat după ce a părăsit Casa Albă.

Decizia de achitare vine după ce sâmbătă Senatul aprobase posibilitatea convocării martorilor, ceea ce ar fi dus la o amânare a verdictului. Democrații voiau să o audieze pe deputata republicană Jaime Herrera Beutler, în schimb cele două părți au ajuns la un acord pentru a grăbi un verdict și mărturia acesteia a fost în cele din urmă citită în sesiune și introdusă în dosar.

Membra republicană a Camerei Reprezentanților, Jaime Herrera Beutler, a dezvăluit vineri seară în presă și pe Twitter conținutul unei conversații telefonice între un alt ales și Donald Trump de pe 6 ianuarie.

În timp ce parlamentarii se ascundeau pentru a scăpa de protestatari, Donald Trump ar fi vorbit cu liderul minorității republicane din Cameră, Kevin McCarthy, care i-ar fi cerut să facă apel la susținătorii săi să înceteze violențele: ”Eh, Kevin, îmi imaginez că acești oameni sunt mai supărați decât tine cu privire la alegeri”.

Acuzație „absurdă” sau un președinte care i-a „trădat” pe americani susținând revoltele? Avocații republicanului miliardar și aleșii democrați responsabili de aducerea acuzației la Senat s-au confruntat timp de cinci zile.

”Este timpul să finalizăm această mascaradă politică ", a tunat unul dintre avocații celui de-al 45-lea președinte al Statelor Unite, Michael van der Veen, în timpul scurtei sale pledoarii de sâmbătă.

"Oricât de mare ar fi volumul de filmări revoltătoare și nivelul emoției injectate în acest proces, nu schimbă faptul că domnul Trump este nevinovat".

"A estima, pe baza aceea ce ați văzut, că dl Trump și-a dorit cu adevărat și, de fapt, a stârnit în mod deliberat o insurgență armată pentru a răsturna guvernul SUA, ar fi absurd", a spus el.

În spatele acestei acuzații, există în special „frica” democraților de a-l vedea reales pe Donald Trump în 2024, a acuzat el.

Combinând videoclipuri șocante ale violențelor și extrase selectate din diatribele prezidențiale, democrații, de la începutul procesului, l-au acuzat pe Donald Trump că a renunțat la rolul său de „comandant-șef” pentru a îmbrăca hainele „instigatorului”.

Și pe 6 ianuarie, în timp ce oficialii aleși ai Congresului certificau victoria lui Joe Biden, democrații au spus că Trump a instigat spunând mulțimii „Luptați ca diavolii”.

Odată ce atacul a fost în desfășurare, el a așteptat ore întregi înainte de a face apel la susținătorii să „plece acasă”. În total, cinci persoane au murit și sute au fost rănite sau traumatizate, au spus democtații.

Citește și: