Dosarul acuzării lui Donald Trump se bazează pe ”fapte concrete și solide”, a declarat marți senatorul democrat Jamie Raskin, difuzând un montaj video la deschiderea procesului fostului președinte, relatează AFP.

Sustinatorii lui Trump la CapitoliuFoto: Captura video

Alesul, fost profesor în drept, a promis că va evita „lecțiile lungi” și a proiectat un montaj video de zece minute care înfățișează violența asaltului de la Capitol, de pe 6 ianuarie.

Videoclipul juxtapune fragmente ale scenelor haotice și declarațiile aprinse ale lui Donald Trump față de susținătorii săi, adunați la Washington în timp ce Congresul certifica victoria rivalului său democrat Joe Biden la alegerile prezidențiale.

„Luptați ca diavolii”, spunea el, chiar înainte de atacul împotriva templului democrației americane.

Această secvență i-a adus acestuia o acuzare în Camera Reprezentanților cu majoritate democratică, pentru „incitare la insurecție”. La un an după un prim proces de destituire, Donald Trump a făcut astfel istorie ca primul președinte american care se confruntă cu un proces de ”impeachment”.

El este, de asemenea, primul președinte care este judecat după ce a părăsit Casa Albă. Din acest motiv, avocații săi susțin că procedura încalcă Constituția și că Senatul nu poate judeca un simplu cetățean.

Citește și: