Cel de-al doilea proces al lui Donald Trump, acuzat că a incitat luna trecută la insurecție când Capitoliul a fost luat cu asalt, a început marți cu o dezbatere cu privire la constituționalitatea acestui proces al Senatului în contextul în care miliardarul nu mai este președinte, relatează Reuters. Senatul a concluzionat că procesul este constituțional, după ce șase senatori republicani au votat alături de democrați. Procesul poate continua.

Discursul de ramas bun al lui Donald TrumpFoto: DVIDS

UPDATE O majoritate de senatori a spus că procesul de impeachment al fostului președinte Donald Trump este constituțional, în ciuda apelurilor unora dintre republicani de a respinge continuarea procedurii.

Procesul începe marţi la 18:00 GMT (ora 20.00, ora României) în Senat, unde cei 100 de senatori vor juca rolul de juraţi.

Avocații lui Trump plănuiesc să deschidă procesul marți judecând dacă Constituția americană permite Senatului să țină un proces de punere sub acuzare pentru un fost președinte, având în vedere că Trump nu mai este președinte de pe 20 ianuarie.

Majoritatea republicanilor din Senat au fost de acord cu acest argument, care sugerează că democrații nu vor reuși să adune o majoritate de două treimi necesară pentru a condamna într-un Senat de 100 de membri. Democrații și mulți specialiști juridici resping interpretarea constituțională a republicanilor.

Democrații din Senat sunt așeptați să aibă câștig de cauză la votul de marți cu privire la constituționalitatea procesului. Un efort al republicanilor de a bloca procesul pe baza acestor motive a fost învins luna trecută cu 55 la 45.

Trump, un republican, a fost acuzat de Camera Reprezentanților condusă de democrați, pe 13 ianuarie, de incitare la insurecție, devenind singurul președinte care a fost acuzat de două ori și singurul fost președinte care se confruntă cu un proces în Senat.

Democrații vor prezenta dovezi nevăzute anterior care arătau că incidentul de la Capitol ar fi putut fi mult mai rău decât a fost. Procesul ar putea oferi indicii despre direcția Partidului Republican după tumultuoasa președinție de patru ani a lui Trump. Au apărut diviziuni clare între loialiștii lui Trump și cei care speră să mute partidul într-o nouă direcție.

Democrații din Cameră au nevoie de voturile a cel puțin 17 republicani, precum și a tuturor celor 48 de democrați și a celor doi independenți pentru a obține o condamnare.

Democrații speră, de asemenea, să-l descalifice pe Trump pentru a deține din nou funcții publice.

Dacă Senatul va vota că este în jurisdicția sa să îl ancheteze pe fostul președinte, atunci procesul poate continua.

Miercuri, atât acuzarea, cât și avocații lui Trump vor avea alocate nu mai puțin de 16 ore pentru prezentarea cazului.

După cele două prezentări, senatorii vor avea un total de patru ore pentru a chestiona cele două părți.

Procesul de ”impeachment” va continua în fiecare zi, cu excepţia zilei de sâmbătă, la cererea unui avocat evreu al lui Trump, şi va fi reluat duminică, cu perspectiva de a se finaliza săptămâna viitoare în cazul în care nu vor fi convocaţi martori.