Problema legalității procesului lui Donald Trump din Senat, deoarece acesta nu mai este președinte, a fost supusă la vot, iar senatorii, dominați de democrați, au hotărât că procedura este legală și conformă Constituției, potrivit AFP.

Senatul SUAFoto: Borka Kiss | Dreamstime.com

Procesul lui Donald Trump în fața Senatului este „o instrumentalizare politică a procedurii de punere sub acuzare” și va „rupe” Statele Unite, a pledat avocatul său David Schoen, în prima zi a ședinței, potrivit AFP.

"Acest proces va deschide noi răni adânci națiunii, deoarece mulți americani îl văd ceea ce este: o încercare a unui grup de politicieni de a-l elimina pe Donald Trump din politică...", a adăugat el fâcînd referire la cele 74 de milioane de oameni care l-au votat pe Trump.

„Aceste elite i-au batjocorit timp de patru ani”, „nu le-a plăcut rezultatul alegerilor din 2016”, a spus Me Schoen.

La 13 ianuarie, la o săptămână după ce susținătorii săi au luat cu asalt Capitolul, Donald Trump a fost acuzat de Camera Reprezentanților, în mare parte democrată, pentru „incitare la insurgență”.

La un an după un prim proces de punere sub acuzare, el a făcut astfel istorie ca primul președinte american pus de două ori cu „acuzare”. El este, de asemenea, primul care este judecat după ce a părăsit Casa Albă.

Dar pentru Schoen, Senatul nu este competent să judece „un simplu cetățean”, iar procesul lui Donald Trump este „un afront la adresa Constituției”.