Mii de oameni protestează în continuare la Portland, cel mai mare oraş din statul american Oregon, scrie Mediafax. Cetăţenii sunt în stradă de mai bine de 50 de zile, ei protestând faţă de acţiunile brutale ale poliţiei şi agenţilor federali.

Proteste PortlandFoto: Captura YouTube

Protestatarii din Portland se confuntă în continuare cu agenții federali trimiși de președintele Trump. Ciocniri între manifestanţi şi poliţişti sunt în continuare înregistrate în oraşul din Oregon, scena de peste două luni a unor astfel de acţiuni. Forţele de ordine folosesc, seară de seară, tiruri abundente cu gaze lacrimogene şi dispersează mulţimea.

Şi alte oraşe s-au alăturat mişcării iniţiate la Portland. Multe manifestaţii au devenit la fel de violente. La Seattle, de exemplu, poliţia a folosit sâmbătă grenade cu efect acustic şi spray-uri iritante împotriva protestatarilor. Cel puţin 45 de manifestanţi au fost arestaţi. În Austin, Texas, poliţia a declarat că un bărbat a fost împuşcat şi ucis.

„Eram la vreo 20 de metri (de tribunal) şi ne-au gazat. (S-a aruncat cu) focuri de artificii, am fost în prima linie aseară. Artificiile nu dor. Sticlele de plastic nu dor. M-au atins şi pe mine”, a spus un protestatar. „Vrem schimbare. Vrem dreptate. Cerem şi în această seară, o să cerem asta la nesfârşit”, a mai spus acesta.

Mișcarea de protest în acest oraș din nord-vestul Statelor Unite a început, la fel ca și-n alte orașe din țară și din întreaga lume, după moartea la finalul lunii mai a unui american de culoare, George Floyd, asfixiat sub genunchiul unui poliţist alb în timpul arestării sale la Minneapolis.

Protestele s-au amplificat după sosirea în Portland a trupelor federale, Administrația Trump argumentând că încearcă să restabilească ordinea în oraș.

În numeroase înregistrări video postate pe rețelele sociale, acești agenți federali sunt văzuți, în ținută paramilitară și fără însemne vizibile de identificare, folosind vehicule nesemnalizate pentru a aresta manifestanți.

Citește și: