Purtând căști de protecție și tricouri galbene, mame din America îi confruntă pe agenții federali care poartă echipament de luptă, pentru a-i proteja pe protestatarii din Portland și, în curând, în alte orașe în care președintele Trump a spus că va trimite forțe federale, relatează Reuters.

Zidul mamelorFoto: Captura YouTube

Grupuri de ”Zidul mamelor” s-au format în cel puțin șase orașe inclsuiv în New York, Chicago în patru zile de când mamele din Portland au început să facă scuturi umane în fața demonstranților.

Purtând bannere cu mesaje precum ”Agenți federali stați departe. Mamele sunt aici” și ”Sunt atât de dezamăgită de tine - mama”, femei din Oregon i-au împins pe agenții federali. Câțiva tați s-au alăturat și ei.

Potrivit presei locale, agenți federali circulă în centrul orașului Portland și arestează manifestanți fără a le oferi vreun motiv. Incidentele au început cel puțin în 14 iulie.

Mark Pettibone, 29 de ani, a povestit pentru Washington Post cum a fost reținut de bărbați în uniforme kaki care au coborât dintr-o mașină civilă ce s-a oprit în apropierea lui: "Semăna cu un film de groază sau science-fiction".

Tânărul a afirmat că a fost prezentat în fața unui tribunal federal și eliberat puțin mai târziu, fără să i se spună care au fost motivele reținerii sau dacă este acuzat de vreo infracțiune.

Într-un comunicat publicat vineri, Agenția pentru vămi și protecția granițelor (CBP), care face parte din Departamentul Afacerilor Interne, a afirmat că agenții săi au efectuat această reținere după ce au avut "informații" potrivit cărora Mark Pettibone apărea într-o înregistrare video iar imaginile conduceau la suspiciunea că a agresat agenți sau a atacat bunuri federale.

"Când agenții CBP s-au apropiat de suspect, o mulțime violentă s-a îndreptat spre ei. Pentru securitatea tuturor, agenții l-au transferat rapid pe suspect într-un loc mai sigur pentru a-l interoga", a adăugat agenția, asigurând că agenții erau în uniforme și avea insignele la el.

Agenți federali au fost trimiși în Portland pentru a pune capăt manifestanților organizate în fiecare noapte în fața tribunalului federal din oraș pentru a protesta împotriva brutalităților poliției și a rasismului.

Guvernatorul democrat de Oregon, Kate Brown, a criticat pe Twitter intervenția guvernului în oraș.

"Această comedie politică a președintelui Trump nu are nicio legătură cu securitatea publică", a comentat ea.

Și primarul din Portland i-a cerut președintelui să renunțe la aceste practici.