“Ține-ți trupele în clădirile tale sau scoate-le din oraș,” a afirmat primarul Portlandului, Ted Wheeler, într-o conferință de presă, citat de agenția AP. Militanți pentru drepturile omului și aleși americani au denunțat vineri seara arestarea sumară a manifestanților, reținuți pe străzile din Portland de agenți federali care circulă în mașini nesemnalizate, scrie AFP.

Agenti in PortlandFoto: Captura YouTube

"Ceea ce se întâmplă în momentul de față în Portland ar trebui să îngrijoreze pe toată lumea din Statele Unite", a afirmat Jann Carson, de la puternica organizație de apărare a drepturilor civice ACLU.

"În mod normal, când vezi oameni în mașini nesemnalizate care iau cu forța pe cineva de pe stradă, acest lucru îți aduce aminte de o răpire", a adăugat el.

Potrivit presei locale, agenți federali circulă în centrul orașului Portland și arestează manifestanți fără a le oferi vreun motiv. Incidentele au început cel puțin în 14 iulie.

Mark Pettibone, 29 de ani, a povestit pentru Washington Post cum a fost reținut de bărbați în uniforme kaki care au coborât dintr-o mașină civilă ce s-a oprit în apropierea lui: "Semăna cu un film de groază sau science-fiction".

Tânărul a afirmat că a fost prezentat în fața unui tribunal federal și eliberat puțin mai târziu, fără să i se spună care au fost motivele reținerii sau dacă este acuzat de vreo infracțiune.

Într-un comunicat publicat vineri, Agenția pentru vămi și protecția granițelor (CBP), care face parte din Departamentul Afacerilor Interne, a afirmat că agenții săi au efectuat această reținere după ce au avut "informații" potrivit cărora Mark Pettibone apărea într-o înregistrare video iar imaginile conduceau la suspiciunea că a agresat agenți sau a atacat bunuri federale.

"Când agenții CBP s-au apropiat de suspect, o mulțime violentă s-a îndreptat spre ei. Pentru securitatea tuturor, agenții l-au transferat rapid pe suspect într-un loc mai sigur pentru a-l interoga", a adăugat agenția, asigurând că agenții erau în uniforme și avea insignele la el.

Agenți federali au fost trimiși în Portland pentru a pune capăt manifestanților organizate în fiecare noapte în fața tribunalului federal din oraș pentru a protesta împotriva brutalităților poliției și a rasismului.

Guvernatorul democrat de Oregon, Kate Brown, a criticat pe Twitter intervenția guvernului în oraș.

"Această comedie politică a președintelui Trump nu are nicio legătură cu securitatea publică", a comentat ea.

Și primarul din Portland i-a cerut președintelui să renunțe la aceste practici.