Ciocniri violente între manifestanți și forțele de ordine au marcat din nou noaptea de vineri spre sâmbătă în orașul american Portland, statul Oregon, care de aproape două luni este teatrul unor manifestații contra rasismului și, acum, împotriva detașării agenților federali din ordinul lui Donald Trump, relatează AFP.

Proteste PortlandFoto: Captura YouTube

Noaptea a fost una ceva mai tensionată decât precedentele, mai ales când manifestanții au încercat să dărâme gardurile de protecție desfășurate în fața tribunalului federal, devenit epicentrul protestelor, a constatat un jurnalist AFP.

Forțele de ordine au replicat folosind din abundență gaze lacrimogene.

Poliția, cu întăriri din partea agenților federali, a dispersat într-un final mulțimea noaptea târziu.

Mișcarea de protest în acest oraș din nord-vestul Statelor Unite a început, la fel ca și-n alte orașe din țară și din întreaga lume, după moartea la finalul lunii mai a unui american de culoare, George Floyd, asfixiat sub genunchiul unui poliţist alb în timpul arestării sale la Minneapolis.

Protestele s-au amplificat după sosirea în Portland a trupelor federale, Administrația Trump argumentând că încearcă să restabilească ordinea în oraș.

În numeroase înregistrări video postate pe rețelele sociale, acești agenți federali sunt văzuți, în ținută paramilitară și fără însemne vizibile de identificare, folosind vehicule nesemnalizate pentru a aresta manifestanți.

Citește și: