„Eroarea umană”, și anume setarea greșită a unui radar militar, este „elementul cheie” din spatele tragediei Boeing-ului ucrainean doborât la 8 ianuarie în apropiere de Teheran (176 de morți), potrivit unui raport al aviației Civile iraniene.

HotNews.roFoto: Hotnews

"A fost o defecțiune din cauza unei erori umane în urmărirea procedurii" de calibrare a unui sistem radar care a indus o "eroare de 107 grade" în sistemul menționat, indică raportul publicat sâmbătă seara, potrivit AFP.

Cel care opera racheta care a doborât Boeing-ul ucrainean a deschis focul fără a putea obține confirmarea unui ordin de tragere din cauza unui „bruiaj” de telecomunicații, a afirmat sâmbătă un general iranian, potrivit AFP.

Soldatul iranian a confundat avionul cu o „rachetă de croazieră” și a avut „10 secunde să ia o decizie”, a declarat generalul de brigadă Amirali Hajizadeh, comandant al ramurei aerospaţiale a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului. „El putea să decidă să tragă sau să nu tragă, dar a luat decizia greșită”, a adăugat generalul.

„A fost o rachetă cu rază scurtă, care a explodat în apropierea avionului. Asta explică faptul că avionul a putut să continue să zboare”, a mai spus generalul iranian, într-o declarație transmisă de televiziunea de stat.

„Îmi asum responsabilitatea totală (pentru această catastrofă) și mă voi supune oricărei decizii va fi luate”, a declarat generalul Amirali Hajizadeh, adăugând: „Aș fi preferat să fi murit decât să fiu martor la un astfel de accident”.