Un avion de pasageri al unei companii ucrainene, cu 176 de pasageri și membri ai echipajului la bord, s-a prăbușit, miercuri dimineață, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran. Toate persoanele aflate la bord au murit, a confirmat președintele Ucrainei, Volodomir Zelenski. Accidentul s-a produs din cauza unor defecțiuni la motorul aeronavei și nu are legătură cu atacuri teroriste, a confirmat ambasada Ucrainei la Teheran, potrivit Reuters.

Imagine de la locul accidentuluiFoto: CNN

15.34 Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, spune că, din primele verificări, nu au fost identificați cetățeni români pe lista pasagerilor avionului ucrainean prăbușit în Iran, care avea la bord 176 de persoane.

14:13 Autoritatea iraniană a aviației civile a precizat că nu va preda Statelor Unite cutiile negre ale avionul Boeing 737, potrivit AFP.

"Nu vom da cutiile negre constructorului (Boeing) și americanilor", a spus directorul autorității, Ali Abedzadeh.

"Nu știm clar la acest stadiu spre ce țară vor merge cutiile negre pentru anchetă", a adăugat el.

13.16: Ministrul de externe de la Kiev spune că a vorbit cu omologul său iranian și au convenit asupra unei coordonări strânse a anchetei privind prăbușirea avionului, transmite reuters.

13.03: Ambasada Ucrainei la Teheran revine asupra declarațiilor inițiale potrivit cărora tragedia aviatică a fost cauzată de probleme tehnice și nu are legătură cu un atac terorist. Misiunea diplomatică spune că declarațiile nu erau oficiale.

În același timp, premierul Ucrainei spune că este mult prea devreme pentru stabilirea cauzei accidentului aviatic și făcut apel la stoparea oricăror speculații legate de faptul că avionul ar fi fost lovit de una dintre rachetele lansate de Teheran, potrivit CNN.

11.52: Două cutii negre ale avionului au fost găsite, potrivit televiziunii de stat iraniene.

10.43: La bordul aeronavei se aflau pasageri din Iran, Canada, Suedia, Ucraina, Marea Britanie și Germania.

Naționalitatea pasagerilor:

  • 82 din Iran
  • 63 din Canada
  • 11 din Ucraina, inclusiv cei 9 membri ai echipajului
  • 10 din Suedia
  • 4 din Afganistan
  • 3 din Germania
  • 3 din Marea Britanie

Compania mai susține că avionul era una dintre cele mai bune aeronave, la fel și echipajul, pilotul fiind unul cu foarte multă experiență, transmite Reuters.

10.35: Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că procurorul general al Ucrainei va deschide o anchetă penală privind tragedia aviatică de la Teherean, transmite Reuters.

În același timp, compania internațională susține că nu era nimic în neregulă cu aeronava.

Lista completă a pasagerilor, printre care se află și străini, va fi publicată în scurt timp pe site-ul companiei.

9.10:Ambasada Ucrainei la Teheran a confirmat că tragedia aviatică s-a produs din cauza unor defecțiuni la motorul aeronavei și nu are legătură cu atacuri teroriste.

8.54 Președintele ucrainean Volodomir Zelenski a confirmat, citând informații preliminare, că toți pasagerii și membrii echipajului aflați la bordul aeronavei prăbușite în Iran și-au pierdut viața, scrie Reuters. Zelenski a transmis într-un comunicat că Ucraina încearcă să stabilească circumstanțele producerii accidentului și numărul exact al victimelor.

"Sincere condoleanțe familiilor și apropiaților tuturor pasagerilor și membrilor echipajului", a adăugat Zelenski.

Televiziunea iraniană de stat și premierul Ucrainei au afirmat că la bord se aflau 167 de pasageri și 9 membri ai echipajului.

7.08 Toți pasagerii aflați la bordul avionului au murit, potrivit televiziunii de stat iraniene, potrivit Mediafax.

Agenția oficială de știri din Iran, IRNA, a anunțat că la bordul aeronavei s-au aflat cel puțin 170 de persoane și membri ai echipajului.

Avionul s-a prăbușit din cauza unor probleme tehnice după ce a părăsit aeroportul Imam Khomeini din Teheran, cu destinația Kiev. Agențiile Fars și ISNA au relatat că avionul s-a prăbușit din cauza unor probleme tehnice.

Informațiile preliminare indică faptul că aeronava se îndrepta spre Kiev, potrivit site-ului postului BBC News.

Autoritățile iraniene au trimis echipe de salvare în zona din apropierea aeroportului unde s-a prăbușit aeronava ce aparținea companiei Ukraine International Airlines, a declarat Reza Jafarzadeh, un purtător de cuvânt al Organizației de Aviație Civilă din Iran, citat de Reuters.

"Avionul este în flăcări, dar am trimis echipe (...) și poate vom putea salva unii pasageri", a afirmat Pirhossein Koulivand, directorul serviciului iranian pentru situații de urgență.

Nu este clar dacă există vreo legătură între acest incident aviatic și confruntarea SUA-Iran. Aeronava s-a prăbușit în apropierea Teheranului la doar câteva ore după ce Iranul a lansat mai multe rachete balistice spre baze militare din Irak, vizând forțele americane.