Autoritățile iraniene au reacționat joi la ”zvonurile” că o rachetă a lovit avionul ucrainean care s-a prăbușit miercuri în apropiere de Teheran, afirmând că acestea ”nu au niciun sens”, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Mai multe zboruri interne și internaționale se aflau în curs în același moment în spațiul aerian și la aceeași altitudine, iar această poveste a atacului cu rachetă asupra avionului nu poate fi corectă”, arată un comunicat de pe site-ul Ministerului iranian al Transporturilor.

”Astfel de zvonuri nu au niciun sens”, mai arată textul, care îl citează pe președintele Organizației Aviației Civile iraniene, Ali Abedzadeh, și pe viceministrul Transporturilor.

Abedzadeh a reacționat în urma unor zvonuri de pe rețelele de socializare potrivit cărora Boeing 737 a fost lovit de o rachetă a Gardienilor Revoluției, armata ideologică iraniană.

De asemenea, un oficial ucrainean din domeniul securității a declarat că un atac cu rachete sau cu bombă, dar și coliziunea cu o dronă sunt investigate de experți în cazul tragediei aviatice care s-a produs miercuri, în Iran, la câteva ore distanță de atacul lansat de Teheran asupra bazelor militare americane din Irak.

În ceea ce privește cutiile negre ale aparatului de zbor, găsite miercuri, Abedzadeh a spus că ”Iranul și Ucraina au mijloacele de a descărca informațiile” pe care le conțin.

”Dar dacă sunt necesare măsuri mai deosebite pentru extragerea și analiza informațiilor, putem s-o facem în Franța sau în orice altă țară”, a spus el.

Miercuri, agenția Mehr, care este apropiată ultra-conservatorilor, l-a citat pe Abedzadeh spunând că Iranul ”nu va da cutiile negre (...) americanilor”.

Comunicatul ministerului respinge ”zvonurile cu privire la rezistența Iranului de a livra cutiile negre (...) Statelor Unite”.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, avionul, care s-a prăbușit la scurt timp după decolarea din Teheran, se întorcea spre aeroport după ”o problemă” și un incendiu la bord.