Un oficial ucrainean din domeniul securității a declarat că un atac cu rachete sau cu bombă, dar și coliziunea cu o dronă sunt investigate de experți în cazul tragediei aviatice care s-a produs miercuri, în Iran, la câteva ore distanță de atacul lansat de Teheran asupra bazelor militare americane din Irak, relatează Guardian. În urma prăbușirii avionului ucrainean, la scurt timp de la decolare, toți cei 176 de oameni aflați la bord au murit.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oleksiy Danilov, secretarul consiliului național de securitate din Ucraina, a citat informații neconfirmate care au circulat pe social media potrivit cărora rămășițele unei rachete de fabricație rusească au fost găsite la locul accidentului aviatic.

“Comisia noastră (care investighează cauzele accidentului aviatic-n.red) a convenit cu autoritățile iraniene să se deplaseze la locul prăbușirii aeronavei și intenționează să caute eventuale bucăți din racheta de tip Tor, fabricată în Rusia”, a scris acesta într-o postare pe Facebook.

Oficialul nu părea să aibă niciun fel de probe care să susțină varianta că avionul ar fi fost doborât sau aruncat în aer, dar a precizat că este investigată și versiunea vehiculată inițial potrivit căreia a fost vorba despre o defecțiune tehnică a motorului.

Cu puțin timp înainte, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski declara că guvernul său ia în calcul mai multe variante, însă a făcut apel la populație să se abțină de la orice speculații pe tema prăbușirii aeronavei.

Autoritățile din Iran au dat vina pe probleme de natură mecanică care ar fi dus la prăbușirea avionului la scurt timp de la decolarea care a avut loc la ora 6.13 am, de pe aeroportul din apropierea capitalei.

De asemenea, potrivit unui raport preliminar făcut de autoritățile de la Teheran, echipajul de la bordul avionului ucrainean Boeing 737-800 nu a cerut ajutorul prin radio, însă a încercat să se întoarcă pe aeroport cu puțin timp înainte de a se prăbuși, au informat investigatorii iranieni.

Investigatorii iranieni au mai informat că avionul Boeing 737-800 a luat foc înainte de a face contact cu solul. Majoritatea pasagerilor erau iranieni și canadieni, dar printre victime se numără și cetățeni din Ucraina, Germania și Marea Britanie.