Iranul a recunoscut sâmbătă că a doborât miercuri avionul ucrainean, însă spune că uciderea celor 176 de oameni de la bord a fost neintenționată. Până acum, Teheranul a negat vehement că aeronava ar fi fost doborâtă de una dintre rachetele sale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a scris pe Twitter că investigația făcută de armata țării a ajuns la concluzia că doborârea Boeingului 737-800 a fost rezultatul ”unei erori umane într-un moment de criză provocat de aventurismul SUA, care a provocat dezastrul”, potrivit Reuters.

Într-un comunicat al armatei iraniene în care se anunță că o rachetă a lovit aeronava și sunt exprimate condoleanțe pentru victime, se susține că avionul a zburat aproape de unitatea militară importantă ce aparține Gărzilor Revoluționare.

Potrivit comunicatului, cei responsabili vor fi trimiși în fața justiției militare și trași la răspundere.

Experții spun că atenția tot mai mare la nivel internațional acordată subiectului ar fi făcut practic imposibilă ascunderea loviturii cu racheta, iar Iranul probabil a simțit că o schimbare rapidă a poziției e mai bună decât să se lupte atât cu criticile din străinătate, cât și cu sentimentele de mânie și durere din rândul iranienilor în privința tragediei.

Președintele Hassan Rouhani a spus și el, pe Twitter, că Republica Islamică ”regretă profund această greșeală dezastruoasă”:

Ucraina așteaptă o investigaţie completă, admiterea completă a vinovăției și despăgubiri din partea Iranului, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Până acum, Teheranul a susținut că informațiile potrivit căror a lovit avionul cu o rachetă sunt ”lipsite de sens” și reprezintă ”război psihologic”.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737–800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit după prăbuşirea aeronavei.

Anunțul autorităților iraniene vine la o zi după ce New York Times a publicat imagini cu momentul în care avionul ucrainean de pasageri e lovit de o rachetă iraniană înainte de prăbușire.

Inițial regimul de la Teheran a negat orice implicare în prăbușirea avionului, calificând zvonurile privind doborârea sa de către o rachetă ca fiind „lipsite de sens”.

Citește și: