Iranul a transmis vineri că vrea să extragă singur înregistrările din cutiile negre ale avionului prăbușit miercuri lângă Teheran, anunțul venind după ce Canada și alte țări au spus că aeronava a fost doborâtă de o rachetă iraniană, probabil din greșeală, transmite Reuters.

Cutiile negre din Zborul 752Foto: Captura YouTube

Iranul, care neagă că Boeingul 737-800 ce efectua Zborul752 al Ucraine International Airlines a fost doborât de o rachetă, spune că extragerea informațiilor din cutiile ce înregistrează discuțiile echipajului și datele de zbor. Teheranul a precizat că va cere ajutorul Rusiei, Canadei, Franței sau Ucrainei doar dacă va avea nevoie.

De asemenea, Iranul a spus că ancheta ar putea dura unul sau doi ani.

”Preferăm să descărcăm informațiile din cutiile negre în Iran. Dacă vom vedea că nu putem face asta pentru că sunt deteriorate, vom cere ajutor”, a spus Ali Abedzadeh, șeful autorității civile iraniene, într-o conferință de presă.

Anterior, televiziunea de stat arătase imagini cu cutiile negre, spunând că informațiile din ele pot fi descărcate și analizate:

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat, joi, că Iranul a indicat că va păstra cutiile negre, dar va oferi acces la ele anchetatorilor ucraineni.