Generalul iranian Qassem Soleimani, șeful forțelor de elită Quds, ucis într-un raid american la Bagdad, pregătea o ”acțiune de anvergură” amenințând ”sute de vieți americane”, a afirmat vineri șeful diplomației americane Mike Pompeo, relatează AFP. În timp ce Iranul amenință SUA că se va răzbuna, președintele american Donald Trump a spus că generalul iranian trebuia ucis de multă vreme, iar zeci de americani părăsesc Irakul la apelul Departamentului de Stat al SUA.

Mike PompeoFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Raidul american a suscitat îngrijorări în lume, mulți lideri făcând apel la reținere pentru evitarea escaladării situației, în timp ce Teheranul și aliații săi amenință cu represalii.

”Lumea nu își poate permite un alt război un Golf”, a spus secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a cerut liderilor ”reținere maximă”.

Ministrul francez de Externe, Jean Yves Le Drian a cerut Iranului să evite ”o criză gravă de proliferare nucleară.

Germania a exprimat ”o mare îngrijorare”, purtătoarea de cuvânt a cencelarului, Ulrike Demmer, cere căutarea soluțiilor ”pe cale diplomatică”.

23:30: Donald Trump: "Nu căutam o schimbare a regimului de la Teheran", conform CNN.

22.00: În urma atacurilor aeriene asupra Bagdadului, acțiunile la bursă ale companiilor din industra de apărare americană și-au mărit prețul, ceea ce a determinat anumite opinii să susțină că ar profita in urma acestor acțiuni. Acțiuni ale companiilor precum Lockheed Martin, Northrop Grumman, General Dynamics sau Raytheon au cunoscut un impuls la tranzacționare, odată cu deschiderea bursei, conform BBC.

21.00: SUA suplimentează efectivele militare în Orientul Mijlociu

Statele Unite au decis detașarea a 3.000 - 3.500 de soldați suplimentari în Orientul Mijlociu pentru întărirea securității pozițiilor americane în regiune după uciderea generalului Soleimani, a spu un oficial al Pentagonului, relatează AFP.

19.00: Senatorul american republican Marco Rubio a apărat vineri decizia președintelui Donald Trump de a-l ucide pe generalul iranian Qassem Soleimani, scriind pe Twitter că liderul militar încerca să preia controlul asupra Irakului pentru a-l folosi ca platformă pentru a ataca Statele Unite.

”La indicațiile liderului suprem al Iranului, Soleimani complota o lovitură de stat în Irak”, a scris Rubio pe Twitter, fără să citeze surse.

”Corupea/amenința politicieni, exploatând resursele Irakului și aducând o mare forță militară loială, într-un efort de a transforma Irakul într-o platformă pentru a ataca Statele Unite și pe aliații noștri”, a adăugat el.

17.35: Președintele sirian Bashar al-Assad, susținut militar de Teheran, a denunțat vineri raidul american în care a fost ucis generalul iranian Qassem Soleimani, asigurând sprijinul său pentru armata siriană ”nu va fi uitată”, relatează AFP.

”Poporul sirian nu va uita prezența sa alături de armata arabă siriană în apărarea Siriei în fața terorismului și a suporterilor săi”, a spus Assad într-o scrisoare către liderul suprem iranian Ali Khamenei, potrivit agenției de presă Sana.

UPDATE 17.30: Liderul suprem al Iranului Ayatollah Ali Khamenei l-a numit pe generalul Esmail Qaani, în vârstă de 63 de ani, ca nou comandant al Forțelor de Elită Quds, după uciderea lui Soleimani.

UPDATE 16.50: Asasinarea lui Soleimani riscă ”să agraveze serios situația” în Orientul Mijlociu, a avertizat Vladimir Putin în timpul unei convorbiri telefonice cu Emmanuel Macron.

UPDATE 16.30: Președintele american Donald Trump a spus că generalul iranian ar fi trebuit să fie ucis ”cu ani în urmă”.

”Generalul Qassem Soleimani a ucis sau a rănit grav mii de americani de-a lungul unei perioade lungi de timp și a plănuit să omoare mulți alții (...) El era direct sau indirect responsabil pentru moartea a milioane de oameni”, a scris Trump pe Twitter.

”Dacă Iran nu va putea fi capabil să admită clar, Soleimani a fost în același timp detestat și temut în țara sa. Nu sunt atât de triști precum liderii (iranieni, n.r) încearcă să convingă restul lumii. El ar fi trebuit să fie ucis cu ani în urmă”, a adăugat el.

UPDATE 16.10: Zeci de mii de oameni demonstrează vineri la Teheran pentru a denunța ”crimele” făcute de americani.

După rugăciune, iranienii au ieșit pe străzi în centrul capitalei strigând ”Moarte Americii”, ținând în mâini portrete ale generalului.

UPDATE 16.05: Turcia spune că uciderea lui Soleimani va alimenta insecuritatea și instabilitatea din regiune.

Într-o declarație scrisă, ministrul turc de Externe a spus că este extrem de îngrijorat de creșterea tensiunilor dintre Statele Unite și Iran, iar transformarea Irakului într-o zonă de conflict va crește instabilitatea în regiune.

UPDATE 15.58: Zeci de cetățeni americani care lucrează pentru companiile petroliere străine din Irak pleacă din țară vineri, după ce Ambasada SUA din Bagdad le-a cerut cetățenilor să părăsească urgent Irakul, ca urmare a atacului.

”El era angajat activ în acțiunile din regiune - o acțiune de anvergură, așa cum a zis el - care ar fi pus în pericol zeci, dacă nu sute de vieți americane”, a declarat secretarul de stat la CNN.

”Știm că era iminent. Am luat decizia pe baza evaluărilor serviciilor noastre secrete”, a adăugat el.

Generalul iranian Qassem Soleimani, șeful forțelor de elită Quds, și comandantul miliției irakiene Abu Mahdi al-Muhandis, au fost uciși vineri dimineaţă într-un atac aerian lansat asupra convoiului lor pe aeroportul din Bagdad.

Citește și: