Iranul a promis să răzbune ”la momentul potrivit și în locul potrivit” asasinarea unuia dintre puternicii săi generali, Qassem Soleimani, ucis vineri într-un atac cu dronă condus de Statele Unite la Bagdad, o escaladare care ridică temeri privind un conflict deschis între cele două țări inamice, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Irakul a spus că se teme de ”un război devastator” pe terenul său, după raidul fără precedent care i-a ucis pe omul cheie al influenței iraniene în Orientul Mijlociu și pe comandantul miliției irakiene Abu Mahdi al-Muhandis, numărul doi al Hachd al-Chaabi, coliție a Forțelor de mobilizare populară, preponderent pro-iraniană.

Atacul, care a suscitat reacții de îngrijorare în lume, a fost ordonat de către președintele Donald Trump după un atac de marți a partizanilor și combatanților Hachd împotriva Ambasadei Americane de la Bagdad.

Este o ”lovitură precisă a unei drone”, a spus un oficial militar american pentru AFP.

Soleimani, șeful Forțelor Quds, a murit pe loc, la fel și Al-Mouhandis, inamicul numărul unu al Statelor Unite în Irak de câteva decenii.

Președintele american Donald Trump a spus că generalul iranian ar fi trebuit să fie ucis ”cu ani în urmă”.

”Generalul Qassem Soleimani a ucis sau a rănit grav mii de americani de-a lungul unei perioade lungi de timp și a plănuit să omoare mulți alții (...) El era direct sau indirect responsabil pentru moartea a milioane de oameni”, a scris Trump pe Twitter.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a spus că Soleimani pregătea o ”acțiune de anvergură” amenințând ”sute de vieți americane”.

Este ”cea mai mare operațiune de decapitare condusă vreodată de către Statele Unite, mai mult decât cea care l-a ucis pe Abu Bakr al-Baghdadi sau pe Osama bin Laden", liderii grupurilor jihadiste Statul Islamic și Al-Qaeda, a comentat Phillip Smyth, specialist american.

Cea mai mare greșeală

Soleimani, în vârstă de 62 de ani, era privit ca fiind de neatins, iar uciderea acestuia a fost un șoc pentru Irak și Iran.

”America trebuie să ştie că atacul său criminal împotriva generalului Soleimani a fost cea mai gravă eroare a sa (...) America nu va putea evita consecinţele acestui calcul greşit'', afirmă într-un comunicat Consiliul suprem iranian de securitate naţională.

''Aceşti criminali vor suferi o răzbunare dură (...) la locul şi momentul potrivit'', se mai arată în acelaşi text, conform căruia Washingtonul ''va fi responsabil pentru consecinţele ce decurg din fiecare aspect al acestei acţiuni criminale''.

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, și președintele Hassan Rohani au făcut de asemenea apel la răzbunarea celui considerat cel mai temut adversar al Statelor Unite.

”Iran și celelalte națiuni libere din regiune își vor lua revanșa în fața Americii criminale”, a amenințat Rohani, în timp ce autoritățile iraniene au anunțat repede un succes al lui Soleimani, Esmail Qaani.

Trei zile de doliu au fost decretate în Iran, unde zeci de mii de oameni au manifestat în stradă și au scandat ”Moarte Americii”.

Teheran nu a discutat detaliile repatrierii corpului lui Soleimani. Hachd a anunțat că Al-Mouhandis va fi îngropat sâmbătă în orașul sfânt Najaf (sud), după o ceremonie la Bagdad.

Comandanții Hachd au făcut apel la luptătorii săi să fie ”pregătiți”. Este necesar, a spus Hadi al-Ameri, ”să strângem rândurile să scoatem trupele străine” din Irak.

Parlamentul irakian trebuie să se reunească duminică și ar putea denunța acordul irako-american care presupune prezența a 5.200 de soldați militari americani pe pământ irakian.

Turbulentul lider şiit Moqtada Sadr a dat vineri ordin combatanţilor săi din Armata lui Mehdi să "ţină aproape", reactivând astfel o miliţie oficial destructurată în urmă cu aproape un deceniu şi care a semănat teroare în rândurile soldaţilor americani în Irak.

Şeful mişcării şiite libaneze Hezbollah, marele aliat al Iranului, a promis vineri "pedeapsa dreaptă" pentru "asasinii" responsabili de moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis în Irak într-un raid american.

În Yemen, rebelii houthi, sprijiniți de Teheran, au cerut ”represalii rapide”.

Atacul asupra Ambasadei americane la Bagdad, care a reaprins pentru Washington trauma luării de ostatici la Ambasada din Teheran din 1979, a avut loc la două zile după bombardarea unei baze americane în Irak de către Hachd.

Teamă de război

”Serviciile secrete americane îl urmăresc pe Soleimani de ani de zile, dar nu au reușit să apese pe trăgaci. El știa, dar nu a măsurat până la ce punct amenințările sale de a crea o nouă criză a ostaticilor la Ambasada din Bagdad ar putea schimba lucrurile”, a spus Ramzy Mardini de la Institutul pentru Pace, pentru AFP.

Pentru Rusia, asasinarea lui Soleimani riscă ”să agraveze situația” în Orientul Mijlociu, iar Parisul a spus că vrea să ”evite o nouă escaladare periculoasă”. Beijing și Londra a cerut ”dezescaladare”, iar ONU a spus că ”lumea nu își permite un alt război în Golf”.

Prețul la petrol a crescut, în timp ce piețele se tem de o confruntare între Statele Unite și Iran.