Esmail Qaani, în vârstă de 63 de ani, a fost numit noul lider al Forțelor Quds, de către liderul suprem iranian, după ce Qassem Soleimani a fost ucis vineri într-un raid american la Bagdad, relatează AFP și BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

”După martiriul gloriosului general Qassem Soleimani, îl numesc pe generalul de brigadă Esmail Qaani drept comandant al Forţei Al-Quds" din cadrul Gardienilor Revoluţiei, a anunţat ayatollahul Khamenei într-un comunicat publicat pe site-ul său oficial.

Qaani a fost până acum şeful-adjunct al Forţei Al-Quds, însărcinată cu operaţiunile externe ale Iranului. Ayatollahul Khamenei l-a descris ca fiind "unul dintre comandanţii cei mai decoraţi" ai Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică iraniană, după războiul dintre Iran şi Irak (1980-1988).

"Ordinele pentru Forţa Al-Qods rămân exact aceleaşi ca şi sub conducerea martirului Soleimani", a continuat ghidul suprem iranian.

Potrivit agenției de știri Tasnim, citată de BBC, Qaani a participat în războiul cu Irakul din 1980-1988, iar după război s-a alăturat Forțelor Quds.

În 2018, acesta a spus că atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 din SUA au fost o acțiune de „autovătămare” a SUA, acuzând Washingtonul că le-a condus pentru a ”crea haos” în Orientul Mijlociu.

În acel discurs, Qaani a spus că ”americanii au cheltuit 7.000 miliarde de dolari în regiune, dar nu au obținut nimic. America este cel mai mare datornic din lume”.