Un presupus atac chimic contra oraşului rebel Douma, în Siria, imputat regimului lui Bashar al-Assad, a determinat luni noi îndemnuri la o acţiune internaţională, iar Statele Unite au avertizat că nu exclud nicio opţiune, cu câteva ore înaintea unei reuniuni la ONU, relatează News.ro citând AFP.

James MattisFoto: AGERPRES
  • UPDATE 23:30 Rusia a avertizat luni că ar putea existat "consecințe grave" dacă țările oocidentale vor alege să efectueze raiduri aeriene în Siria și să bombambardeze trupele guvernamentale

În acest context de tensiuni puternice, spectrul unei riposte militare a fost readus la viaţă în urma unor tiruri de rachetă, luni, contra unei baze militare a regimului sirian - cunoscută sub numele T-4, în centrul Siriei -, însă puterea de la Damasc şi aliatul său rus au acuzat Israelul.

"Primul lucru pe care-l avem de examinat este de ce se utilizează în continuare armament chimic, având în vedere că Rusia s-a prezentat ca garanta desfiinţării tuturor armelor chimice", a subliniat secretarul american al Apărării Jim Mattis.

"Eu nu exclud nimic la ora actuală", a adăugat el, răspunzând unei întrebări cu privire la o posibilă operaţiune contra regimului lui Bashar al-Assad.

Parisul şi Washingtonul au ameninţat duminică regimul sirian cu un "răspuns puternic", după ce au confirmat "utilizarea unor arme chimice" sâmbătă în oraşul Douma, în apropiere de Damasc, însă au dezminţit că se află la originea atacurilor aeriene contra bazei T-4.

Preşedintele american Donald Trump a avertizat regimul lui al-Assad şi pe aliaţii săi că ar putea să "plătească un preţ greu", catalogându-l pe al-Assad drept un "animal".

Însă Moscova a avertizat că este "necesar să se elucideze în mod foarte minuţios ceea ce s-a întâmplat la Douma. Fără informaţii, să se tragă concluzii ar fi periculos".

"Auzim anunţuri destul de ameninţătoare şi nu putem decât să sperăm (...) că ţări terţe nu vor permite să se producă acţiuni care ar putea să destabilizeze situaţia în Siria, care este deja destul de fragilă", a declarat Kremlinul.

"Să dea socoteală"

În aprilie 2017, Trump a pus să se bombardeze o bază militară siriană, ca ripostă la un atac cu gaz sarin imputat regimului, soldat cu peste 80 de morţi, la Khan Sheikhoun (nord-vest).

Potrivit Căştilor Albe şi ONG-ului medical Syrian American Medical Society, peste 40 de persoane au fost ucise în "atacul cu gaze toxice" la Douma, ultimul "buzunar" rebel în apropiere de Damasc, pe care regimul încearcă să-l cucerească pentru a-şi încheia recucerirea Ghoutei de Est.

Regimul al-Assad şi Rusia, care luptă alături de el, au dezminţit aceste informaţii neverificate prin surse independente.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care se bazează pe o vastă reţea de surse în ţară, a anunţat că nu este în măsură să confirme un atac chimic.

Premierul britanic Theresa May consideră că regimul al-Assad şi susţinătorii săi, inclusiv Rusia, "trebuie să dea socoteală" în cazul în care responsabilitatea lor este stabilită în presupusul atac chimic.

Şeful diplomaţiei britanice Boris Johnson a reclamat "un răspuns internaţional puternic", exprimându-şi dorinţa ca o "gamă completă de opţiuni să fie puse pe masă" la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, prevăzut la ora 19.00 GMT (22.00, ora României).

Regimul lui Bashar al-Assad a negat mereu responsabilitatea în numeroase atacuri chimice care i-au fost atribuite în războiul devastator şi complex care are loc în ţară din 2011.

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a anunţat deschiderea unei anchete "în vederea stabilirii dacă s-au folosit arme chimice".

O înregistrare video postată de Căştile Albe şi prezentată ca filmată după presupusul atac de la Douma surprinde un morman de corpuri fără viaţă, în care se află două femei şi copii, întinşi pe jos, cărora li se prelinge din grupă o spumă albă.

Atac aerian "israelian", iranieni uciși

Cu ajutorul militar crucial al Moscovei, puterea lui al-Assad a reuşit să recucerească mai bine de jumătate din teritoriul sirian, cu preţul unui război devastator, soldat cu peste 350.000 de morţi în şapte ani.

Consolidat de această susţinere, regimul sirian a impus ultimei grupări rebele aflate în prezent în Douma, obligând-o să înceapă evacuarea.

Timp de săptămâni de zile, în februarie şi martie, enclava rebelă din Ghouta de Est a fost ţinta unor bombardamente intensive în care au fost ucişi peste 1.700 de civili, potrivit OSDO.

Temerea faţă de o ripostă militară a crescut odată cu tirul de rachete contra bazei militare T-4, cunoscută şi sub numele de Tiyas, în provincia Homs, soldată cu moartea a 14 combatanţi - inclusiv trei ofiţeri sirieni şi iranieni, potrivit OSDO.

În această bază se află forţe ruse şi iraniene, a precizat ONG-ul.

Teheranul a confirmat moartea a trei iranieni în acest atac.

Regimul sirian şi Moscova au acuzat Israelul, care a efectuat numeroase raiduri contra unor ţinte în Siria, în ultimii ani. Armata israeliană a refuzat să facă vreun comentariu.

Israelul şi Siria se află în mod oficial în stare de război.

Relaţiile sunt cu atât mai tensionate, cu cât trei inamici ai Israelului operează în teatrul de război sirian, şi anume regimul lui al-Assad însuşi, Iranul şi mişcarea libaneză pro-iraniană Hezbollah, alţi doi aliaţi ai lui al-Assad.

În februarie, Israelul a vizat aceeaşi bază, afirmând că o dronă a fost trimisă de Iran pe teritoriul său de pe acest aeroport, prezentat ca o "bază iraniană".

Citește pe aceeași temă: