Fostul cancelar german Angela Merkel a dezvăluit într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Der Spiegel serialele pe care le urmărește pe Netflix, însă un film lăudat de aceasta i-a atras noi critici.

Angela Merkel la televizorFoto: Fabian Strauch / AFP / Profimedia

În cadrul aceluiași interviu publicat joi de revista germană Merkel a relatat că anul trecut a dorit să organizeze discuții la nivelul Uniunii Europene cu președintele rus Vladimir Putin privind situația din Ucraina însă că a simțit că, din moment ce era cunoscut că va părăsi funcția în toamnă, nu mai are tăria politică să îl poată influența pe liderul de la Kremlin.

„În ceea ce privește politica puterii, ești terminat. Pentru Putin doar puterea contează”, a afirmat ea.

Cu toate acestea, cel mai longeviv cancelar german a declarat că nu regretă decizia de a renunța la funcție și încheia cariera politică, afirmând că era timpul pentru „o nouă abordare” din cauza lipsei de progres înregistrate de cabinetul său atât în ceea ce privește Ucraina, cât și tensiunile și conflictele din Moldova, Georgia, Siria și Libia.

Merkel anunțase încă din 2018 că nu va mai candida pentru un nou mandat de cancelar și că va pune punct activității sale politice.

Serialele Netflix la care se uită Angela Merkel

Cancelarul german a vorbit însă în timpul interviului acordat revistei Der Spiegel și despre preocupările sale din afara politicii, dezvăluind că în timpul liber urmărește filme și seriale, fiind fană a două producții difuzate de Netflix: The Crown, controversata serie despre familia regală britanică al cărui al cincilea sezon a avut premiera luna aceasta, și Babylon Berlin, un serial german neo noir despre Germania la sfârșitul turbulenților ani 1920.

Babylon Berlin a ajuns la al patrulea sezon de la lansarea sa în 2017, fiind unul dintre cele mai apreciate seriale ale Netflix în Germania și câștigătorul mai multor premii de specialitate atât în țară, cât și la nivel internațional.

Însă comentariile făcute de Merkel despre un film văzut pe Netflix au fost cele care au stârnit noi controverse, ea dezvăluind că și-a făcut timp să se uite la Munich - The Edge of War (Münchenul în fața războiului), un thriller cu spioni despre încheierea Acordului de la München, înțelegerea semnată de marile puteri europene ale vremii cu Germania Nazistă care i-a permis lui Hitler anexeze Regiunea Sudetă care aparținea Cehoslovaciei.

Încheiat pe 30 septembrie 1938 între Franța, Marea Britanie, Italia și Germania după ce Hitler promisese că va fi ultima sa revendicare teritorială în Europa, el a fost semnat fără consultarea guvernului cehoslovac cu privire la raptul teritorial.

În mod faimos, premierul britanic de la momentul respectiv, Neville Chamberlain, anunța într-un discurs la aterizarea în Marea Britanie că acordul aduce „pace pentru timpurile noastre”. Doar jumătate de an mai târziu, trupele naziste invadau și ocupau restul Cehoslovaciei.

Faimosul moment recreat în film (FOTO: SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Ce spune fostul cancelar german despre filmul Netflix

Rolul lui Neville Chamberlain a fost interpretat în lungmetraj de către aclamatul actor britanic Jeremy Irons, Merkel spunându-le jurnaliștilor germani că i-a plăcut că fostul premier britanic a fost prezentat într-o altă lumină decât în majoritatea producțiilor despre al Doilea Război Mondial.

„Nu ca o scară de călărie înlăcrimată a lui Hitler, ci ca un strateg care a dat țării sale timp să se pregătească pentru atacul german. München sună mult ca București 2008”, scrie Der Spiegel cu referire la summitul NATO ce a avut loc în țara noastră și în cadrul căruia Merkel și fostul președinte francez Nikolas Sarkozy s-au opus aderării Ucrainei și Georgiei la NATO.

De altfel, în una dintre primele sale declarații publice după părăsirea funcției, Angela Merkel a transmis într-un scurt comunicat remis presei în luna aprilie că își asumă decizia de a bloca intrarea Ucrainei în NATO la momentul respectiv. Comentariul său a venit la scurt timp după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski o invitase la Bucha să vadă atrocitățile comise de armata rusă aici.

„Ea crede că a obținut timp atunci și apoi în negocierile ulterioare de la Minsk pe care Ucraina l-ar putea folosi să reziste mai bine unui atac rusesc. Este o țară mai puternică, mai rezilientă acum. Ea (Merkel) este convinsă că la momentul respectiv Ucraina ar fi fost copleșită de trupele lui Putin”, mai notează der Spiegel.

„N-ai putea să inventezi așa ceva”, notează ironic pe pagina sa de Twitter jurnalistul Peter Jackson, un colaborator al BBC, Euronews, The Times și Financial Times specializat în subiecte legate de Germania și Europa Centrală, acesta fiind doar unul dintre cei care au comentat într-o lumină negativă afirmațiile fostului cancelar german.

Merkel se vede drept un erou, cum îl vede și pe Neville Chamberlain