Angela Merkel a anunţat luni că nu va mai candida pentru un nou mandat de cancelar al Germaniei în 2021, atunci când îi expiră mandatul actual.

HotNews.roFoto: Hotnews

Merkel a confirmat, într-o conferință de presă, că nu va mai candida la conducerea Uniunii Creştin-Democrate (CDU), în luna decembrie, şi că actualul său mandat de cancelar este ultimul.

"În primul rând, la următorul congres al partidului, în decembrie, la Hamburg, nu voi mai candida pentru conducerea CDU", a declarat Merkel, după rezultatul sub aşteptări al formaţiunii sale la alegerile regionale de duminică din landul Hessa, la care CDU s-a clasat pe primul loc, obţinând între 27% şi 29% din voturi, adică mai puţin cu peste 10% faţă de scrutinul din 2013.

"În al doilea rând, acest al patrulea mandat de cancelar este ultimul pentru mine. La alegerile federale din 2021, nu voi mai candida din noul pentru postul de cancelar, nici pentru Bundestag şi (...) nici nu voi căuta vreo altă funcţie politică", a afirmat cancelarul german.

Merkel este președintele CDU din 2000 și cancelar din 2005.

Faptul că va renunța la candidatură înseamnă că în partid va începe o competiție pentru postul de viitor cancelar al Germaniei.

Informația privind intențiile lui Merkel a făcut ca moneda euro să scadă la minimul ședinței de tranzacționare de luni.

Renunțarea la șefia partidului va permine unui nou președinte al CDU să își consolideze poziția înainte de următoarele alegeri naționale, ce vor avea loc în 2021. Merkel ar vrea să fie urmată de secretarul general al formațiunii, Annegret Kramp-Karrenbauer.

Slăbirea poziției lui Merkel pe plan intern ar putea să-i afecteze capacitatea de lider al Uniunii Europene într-o perioadă când blocul comunitar se confruntă cu Brexitul, cu criza bugetară din Italia și cu perspectiva ca partidele populiste să câștige teren la europarlamentarele din mai 2019, mai notează Reuters.