Polițistul care în ianuarie 2022 a ucis o fetiță de 11 ani și a rănit o alta, lovindu-le cu mașina Poliției pe o trecere de pietoni din București, a fost condamnat miercuri la trei ani de închisoare cu suspendare, decizia instanței nefiind definitivă.

Accident in Capitala cu o masina de politieFoto: Captura video

Familia Raisei ceruse închisoare cu executare.

Judecătoria Sectorului 1 a mai decis ca poliţistul să presteze muncă în folosul comunităţii în cadrul Administraţiei Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6 sau la Arhiepiscopia Bucureştilor, pe o perioadă de 90 de zile.

De asemenea, instanța a hotărât ca societatea de asigurări City Insurance (aflată în faliment) să îi plătească familiei Raisei 160.000 de euro, iar familiei fetiței rănite, 90.000 de euro.

  • „Acțiunea civilă, și anume daunele morale, au fost duse în derizoriu, în sensul în care au fost acordate daune de 160.000 de euro pentru familia Raisei, iar Marina (fata rănită - n.r.) a primit 90.000 de euro pentru cele 100 de zile de îngrijiri medicale.
  • Dacă nu era destul, munca în folosul comunității o să fie făcuta probabil la Arhiepiscopia Bucureștilor”, a declarat Adrian Cuculis, avocatul familiei Raisei.

El a anunțat că va ataca decizia luată miercuri de Judecătoria Sectorului 1.

Cum a avut loc accidentul în care Raisa a fost ucisă pe trecerea de pietoni

Accidentul a avut loc în 13 ianuarie 2022, când Raisa şi Marina, în vârstă de 11 ani, au fost lovite de mașina Poliţiei în timp ce traversau pe trecerea de pietoni, pe bulevardul Laminorului din Sectorul 1. În autospecială se afla un singur poliţist care, potrivit procurorilor, nu se afla în misiune şi avea pornite doar semnalele luminoase, nu şi pe cele acustice.

Procurorii au stabilit că maşina circula cu viteză peste limita legală. Poliţistul care a provocat accidentul a fost plasat atunci sub control judiciar.

Ce a declarat polițistul la audieri

Polițistul a susținut, la primele audieri de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, că a verificat trecerea de pietoni şi că nu era nimeni acolo, deşi din filmări se vede clar că fetiţele mergeau încet şi doar ulterior au luat-o la fugă.

„A fost o întrebare pusă expres de către mine, şi a spus: „nu, eram atent”. Singul lucru pe care l-a recunoscut, şi practic lucrurile sunt clare aici, a fost că avea viteză excesivă”, a afirmat avocatul Adrian Cuculis, precizând că polițistul nu a putut spune ce viteză avea la momentul accidentului.

De asemenea, agentul a mai susținut că nu a lovit-o pe Raisa cu bocancul, pentru a vedea dacă este în viață, așa cum s-a văzut în imagini apărute în spațiul public, și că ar fi sprijinit trupul fetei conform indicaţiilor primite de la operatorul de la 112.

Avocatul a mai spus că reiese clar că la locul accidentului au venit colegi ai polițistului, iar după accident acesta a primit o geacă de la un coleg, motivând că a făcut acest lucru pentru a nu fi linşat de mulţime: „În momentul de faţă reiese clar că au venit colegii săi la faţa locului şi el spune totuşi că acel schimb de geacă, pe care l-a văzut toată lumea, este şi în dosarul de Parchet, de fapt nu ar fi fost un schimb de geacă, ci i-ar fi dat geaca respectivă să îl acopere ca să nu îl linşeze”. Avocatul a mai spus că declarația dată de polițist este foarte scurtă - "o filă A4, pe faţă, nu şi verso".

Agentul de poliție era încadrat din sursă externă din anul 2017. Conform Poliției Capitalei, el a obținut permisul de conducere în anul 2012, în România. În anul 2016, bărbatul și-a preschimbat permisul în Marea Britanie. „Având în vedere Convenția de la Viena din 8 noiembrie 1968, permisul de conducere este valabil, pe bază de reciprocitate UE”, preciza Poliția.

CITEȘTE ȘI:

  • Poliţistul care a accidentat mortal o fetiţă în Sectorul 1 a anunţat la 112 că este agent de poliţie şi că a lovit mortal un copil pe trecerea de pietoni / Întrebat dacă era în misiune, poliţistul răspunde „Da, da, da”
  • VIDEO Două fetițe, lovite de o mașină de Poliție în timp ce traversau strada în Sectorul 1. Una dintre ele a murit
  • Cazul fetiței ucise de o mașină de poliție: Agentul de la volan nu era în misiune / Ce a răspuns procurorul când a fost întrebat dacă polițistul mergea să-și ia de mâncare cu girofarul pornit
  • Cazul fetei ucise de o mașină de poliție: Cealaltă fată lovită a fost operată, starea ei este bună / Polițistul avea permis preschimbat în Marea Britanie
  • Polițistul care a ucis o fetiță cu mașina de serviciu a fost pus sub control judiciar / Agentul nu se afla în misiune (procurori)
  • Şeful Poliţiei Capitalei, despre polițistul care a accidentat mortal o fată pe trecerea de pietoni: Am dispus retragerea de pe funcție / Poliţiştii se află în misiune cât sunt în timpul programului