O fată de 17 ani este în stare critică la Spitalul de Urgenţă din Târgu-Mureş, o alta a fost operată la Odorheiu Secuiesc, iar cea de-a treia rănită a fost în stare de şoc, în urma prăbuşirii parţiale a clădirii internatului Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc. Reamintim că după prăbușirea unei părți a imobilului - construit în 1910 - un băiat care urma să împlinească 18 ani și-a pierdut viața.

O parte din cladirea internatului Liceului din Odorheiu Secuiesc s-a prabusitFoto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Cele mai importante informații ale zilei despre tragedia de la Odorheiu Secuiesc, LIVETEXT pe HotNews.ro:

23:05Administratorul firmei care executa lucrările de canalizare în imediata apropiere a internatulul Liceului „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc care s-a prăbuşit parţial a fost reţinut pentru 24 de ore, au declarat surse judiciare citate de News.ro.

20:45Colegiul Psihologilor din Harghita anunţă că oferă consiliere psihologică gratuită copiilor, părinţilor sau cadrelor didactice afectate de tragedia de la Odorheiu Secuiesc.

Preşedintele filialei teritoriale Harghita a Colegiului Psihologilor din România, Ionela Tudor, a precizat pentru AGERPRES că este vorba despre 20 de psihologi clinicieni şi psihoterapeuţi, vorbitori de limba maghiară.

''Ne-am deplasat la faţa locului, am informat directorul de liceu şi ne-am anunţat disponibilitatea şi am depus lista la primărie. Începe vacanţa peste două zile şi noi funcţionăm chiar şi în vacanţa şcolară, că e situaţie de urgenţă şi ne implicăm'', a spus Ionela Tudor.

20:00Purtătorul de cuvânt al Parchetului Curții de Apel Târgu Mureş, Gianina Oreviceanu, a declarat că până la acest moment a fost făcută o cercetare preliminară la faţa locului, au fost audiaţi martori şi ridicate înscrisuri.

„Până la acest moment a fost efectuată o cercetare la faţa locului, preliminară. Au fost audiaţi o serie de martori şi au fost ridicate o serie de înscrisuri pentru a fi administrate ca probe la dosarul cauzei. În măsura în care cercetările continuă, vom putea să oferim detalii suplimentare'', a declarat reprezentantul Parchetului Curții de Apel Târgu Mureş, conform Agerpres.

Potrivit acesteia, medicii au stabilit că în cazul tânărului de 17 ani moartea a fost „violentă, prin strivire”.

17:05Conducerea Liceului „Tamasi Aron”, unde a avut loc tragedia, susține că „toate planurile, pregătirile tehnice şi autorizaţiile au fost emise” pentru a se asigura că „lucrările se vor desfăşura în siguranţă”, iar echipa de lucru era„ „bine pregătită”.

  • „În timp ce ne pregăteam pentru cea mai frumoasă sărbătoare a credinţei noastre creştine, o tragedie a întunecat bucuria acestei pregătiri.
  • Evenimentele ne-au marcat profund, sufletele noastre sunt îngrijorate şi îndurerate, pentru că ştim că tragedia nu ar fi trebuit să se întâmple.
  • După renovarea clădirii principale şi a clădirii şcolii mici, a trebuit să fie pregătită reabilitarea internatului. Toate planurile, pregătirile tehnice şi autorizaţiile au fost emise pentru a se asigura că lucrările se vor desfăşura în siguranţă.
  • O echipă de lucru bine pregătită din punct de vedere profesional desfăşura lucrările externe sub îndrumarea unor profesionişti cu experienţă. Tragedia ne-a lovit. Nu ştim ce a cauzat-o. O treime din clădirea internatului s-a prăbuşit în timp ce marea majoritate a elevilor nu se afla în clădire. Majoritatea elevilor rămaşi în clădire au reuşit să iasă în siguranţă, dar, din păcate, patru elevi au fost îngropaţi sub dărâmături”, se arată într-o declaraţie postată, marţi, pe site-ul Liceului "Tamasi Aron", scrie Agerpres.

16:22Patronul firmei care realiza lucrările de racordare la canalizare a clădirii în care funcţiona internatul Liceului „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc afirmă că a dat dispoziție pentru realizarea săpăturilor luni, iar acestea au fost făcute cu un excavator şi că nu ştia că în interiorul clădirii erau elevi. Muncitorul care a săpat a povestit că a văzut cum de sus cade o bucată de tencuială, iar apoi, în doar câteva secunde, întreg zidul s-a prăbuşit, susţine patronul firmei. Şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii, Paul Racoviţă, afirmă că, în urma primelor verificări, a constatat că este posibil să existe „o necorelare între proiectul pentru racordul de canalizare a clădirii şi lucrările realizate”.

15:53David, băiatul care a murit după ce s-a prăbușit o parte a clădirii internatului Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc, era elev al Liceului de Arte „Dr. Palló Imre”, care a transmis un mesaj emoționat: „O viață tânără, plină de vise, ruinată”.

Filmul tragediei de la Odorheiu Secuiesc, relatat de șeful echipelor de intervenție

15:01Căpitanul Ionuţ Ioniță, comandantul Detaşamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc, a relatat filmul tragediei de la internatul Liceului „Tamasi Aron”, unde la momentul la care s-a prăbușit o parte din clădire în camere se aflau în jur de 50 de elevi. Pentru băiatul care de Crăciun urma să împlinească 18 ani nu s-a mai putut face nimic pentru că peste el s-a prăbușit o cantitate imensă de moloz. Tânărul se afla la parterul clădirii, iar peste el a căzut întreaga cantitate de dărâmături şi plafonul dintre parter și etaj, după ce s-a destabilizat un perete cu o lungime de circa 35 de metri. Cele trei fete rănite se aflau într-o cameră de la primul etaj al imobilului.

13:58Primăria Odorheiu Secuiesc a anulat concertele şi spectacolele de sărbători în urma tragediei petrecute luni.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Primăriei, Zsergo Noemi, au fost anulate atât evenimentele cultural artistice din Târgul de Crăciun, cât şi spectacolul şi jocul de artificii de Revelion.

„Tragedia oraşului nostru este cutremurătoare şi nemăsurat de dureroasă. (...) Am anulat toate evenimentele de pe scenă, încă de ieri am oprit imediat muzica în Târgul de Crăciun şi vom anula şi programul de artificii şi muzică de Revelion", a declarat Zsergo Noemi.

13:45Patronul firmei care făcea lucrări la internatul din Odorheiu Secuiesc este în prezent audiat de anchetatori, au declarat pentru Agerpres surse apropiate investigaţiei.

Ministrul Educației: Responsabilitatea este partajată între arhiepiscopie și primărie

13:30Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că, pe lângă ancheta Parchetului, și Corpul de control al ministrului declanșează o anchetă pentru a stabili dacă există prevederi din legislatia secundară care au fost încălcate.

Deca a făcut aceste declarații la Odorheiu Secuiesc, unde a spus că în acest caz responsabilitatea este „partajată”.

„Oricine ar fi vinovat va suporta consecințele. Trebuie să ne asumăm cu toții responsabilitatea de a afla cine este responsabil”, a afirmat Deca.

Întrebată cine este responsabil în acest caz, Deca a spus că imobilul aparține Arhiepiscopiei Alba Iulia, iar spațiile sunt închiriate de către primărie.

”Asta înseamnă că responsabilitatea pentru punerea în siguranță a clădirii este partajată între proprietar și cei care o administrează (primăria). Clădirea nu era expertizată pentru risc seismic. Deci nu era încadrată cu risc seismic pentru că nu a fost expertizată. Era în sarcina primăriei și a administratorului”, a declarat ministrul Educației.

12:18Colegul de cameră al elevului de 17 ani care a murit în urma prăbușirii internatului din Odorheiu Secuiesc a fost ultima persoană care l-a văzut în viață pe adolescent, potrivit Transtelex, cel mai citit portal în limba maghiară din România.

12:13Premierul Marcel Ciolacu a spus marți că așteaptă rezultatele anchetei privind tragedia din Ordorheiu Secuiesc unde un elev a murit după ce o parte din clădirea internatului Liceului Tamasi Aron s-a prăbușit.

„Nu știu dacă se confirmă că s-au făcut anumite lucrări de curând în zonă, categoric că cei vinovați vor plăti fără nicio excepție”, a declarat Ciolacu.

Ciolacu a spus că ministrul Educației, Ligia Deca, se va deplasa acolo.

11:30 Parchetul Curții de Apel Târgu Mureş a preluat ancheta în acest caz. Dosarul a fost deschis iniţial de Parchetul de pe lângă Judecătoria Odorheiu Secuiesc.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş, Gianina Oreviceanu, a declarat pentru News.ro că ancheta derulată in rem vizează patru infracţiuni, una de ucidere din culpă şi trei de vătămare corporală din culpă.

Reprezentantul Parchetului a precizat că procurorul de caz va solicita mai multe expertize, dar la acest moment nu se poate face cercetare extinsă la faţa locului pentru că zona nu este asigurată.

Care este starea celor trei fete rănite

Adolescenta transferată la Spitalul de Urgenţă din Târgu-Mureş este în continuare în stare critică.

„Pacienta a ajuns în stare gravă şi în acest moment, la fel, este în stare critică, este internată în secţia clinică ATI copii, este intubată, sedată, instabilă hemodinamic. Are traumatism de coloană. Fata are 17 ani. Nu pot să vă dau acum niciun prognostic, este în stare critică, medicii nu se pot pronunţa asupra unui prognostic”, a declarat pentru News.ro Mariana Negoiţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş.

Celelalte două adolescente rănite sunt internate în spitalul din Odorheiu Secuiesc. Una a fost operată la umăr, iar cealaltă era în stare de şoc, fără leziuni, a explicat purtătorul de cuvânt al primăriei, Noemi Zorgo.

„Cele două sunt internate, se află în afara oricărui pericol, din fericire, aşteptăm revenirea totală ca să fie externate. Una dintre ele este pe chirurgie internată de aseară, cealaltă nu avea leziuni, era numai în stare de şoc. Fata de pe chirurgie a fost operată, avea traumatisme la nivelul umerilor. Au intervenit acolo pompierii, cei de la SMURD, ambulanţa, salvamontiştii, pompierii din satele învecinate, şi imediat după prăbuşire chiar şi pietonii din zonă”, a declarat pentru News.ro Noemi Zorgo.

Amintim că luni seară o parte din clădirea internatului Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit, iar cele trei fete și un băiat au fost prinși sub dărâmături. Băiatul, care de Crăciun urma să împlinească 18 ani, a fost scos după aproximativ două ore și jumătate, fiind declarat decesul.

Colegul de cameră al băiatului mort mort la Odorheiu Secuiesc placase cu câteva minute înainte de tragedie

Liceul Teoretic „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc, în trecut Liceul Romano-Catolic, a fost construit în perioada 1909 - 1910. Clădirea - aflată lângă Biserica Romano-Catolică Sfântul Nicolae din Odorheiu Secuiesc - este monument istoric. Internatul a fost construit tot în 1910. Clădirea aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

CITEȘTE ȘI: Internatul din Odorheiu Secuiesc, construit în 1910, urma să fie reabilitat cu fondurile statului maghiar. Două clădiri ale liceului, renovate cu aproape 4 milioane de euro / Statul român a dat 51.000 de dolari acum 20 de ani