Administratorul firmei care executa lucrările de canalizare în imediata apropiere a internatulul Liceului „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc care s-a prăbuşit parţial a fost reţinut pentru 24 de ore. Laszlo Szilveszter Sandor este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Clădirea internatului liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiescu s-a prăbușitFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Laszlo Szilveszter Sandor, administrator şi acţionar unic al SC Lareno - Fa SRL- firma care executa lucrările la canalizare - a fost reţinut pentru 24 de ore pentru ucidere din culpă şi vătămare din culpă.

„La data de 19 decembrie 2023, în urma audierii mai multor persoane, față de administratorul firmei ce executa lucrări, la fundația internatului unui liceu din municipiul Odorheiu Secuiesc, a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore”, arată un comunicat al IPJ Harghita.

El va fi prezentat instanţei, cu propunere de arestare preventivă.

Laszlo Szilveszter Sandor nu a respectat proiectul lucrărilor

Conform anchetatorilor, bărbatul a coordonat în mod nemijlocit lucrările de excavaţie şi nu a respectat cotele prevăzute în proiect.

De asemenea, a dispus angajaţilor să sape până în partea de jos a fundaţiei, peste 2 metri, deşi adâncimea maximă prevăzută în proiect era de maxim 1,10 metri, faţă de cota terenului actual înaintea începerii lucrărilor, susţin surse apropiate anchetei, citate de News.ro.

Întrebat la Observator News cine a decis să se sape până în fundaţie, bărbatul a admis că el a fost cel care a luat această decizie şi că voia să termine mai repede lucrarea, pentru că venea iarna.

Patronul firmei care făcea lucrări la internatul din Odorhei spune că nu știa că înăuntru erau copii

Patronul firmei care realiza lucrările de racordare la canalizare a clădirii în care funcţiona internatul Liceului „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc afirmă că a dat dispoziție pentru realizarea săpăturilor luni, iar acestea au fost făcute cu un excavator şi că nu ştia că în interiorul clădirii erau elevi.

„Dimineaţă (luni – n.r.) am dat ordin oamenilor să facem... La 10 (a fost dat ordinul - n.r.) şi la 12-13, să fie gata, să punem înapoi membrana şi să punem pământul”, a declarat jurnaliştilor, marţi, patronul firmei, conform News.ro.

El a precizat că săpăturile s-au făcut cu excavatorul şi că în doar câteva secunde zidul s-a prăbuşit, fără a se simţi vibraţii ale clădirii după ce excavatorul a început să sape.

„Colegul numai a văzut că de sus cade nişte tencuială. Apoi s-a văzut că vine tot afară. Au fost trei, maxim cinci secunde (până când zidul s-a prăbuşit – n.r.)”, a explicat Sándor László Szilveszter.

El a spus că nu ştia că în interiorul clădirii erau elevi.

Lucrările de racordare la reţeaua de canalizare erau executate în baza unei autorizaţii emise în luna octombrie de către Primăria Odorheiu Secuiesc.

Şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii, Paul Racoviţă, a declarat, la Odorheiu Secuiesc, că orice incident de acest fel poate fi evitat dacă se respectă normativele.

„Orice accident de natura aceasta putea fi evitat, cu puţină atenţie, cu puţină grijă şi cu respectarea reglementărilor tehnice pe care le avem în vigoare la acest moment. Cred că există, din ce am văzut până în acest moment, o necorelare între ceea ce este fizic în teren cu partea de proiect”, a declarat Paul Racoviţă.

Amintim că luni seară o parte din clădirea internatului Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit, iar trei fete și un băiat au fost prinși sub dărâmături. Băiatul, care de Crăciun urma să împlinească 18 ani și fost scos după aproximativ două ore și jumătate a murit, în timp ce o fată de 17 ani este în stare critică la Spitalul de Urgenţă din Târgu-Mureş, o alta a fost operată la Odorheiu Secuiesc, iar cea de-a treia rănită a fost în stare de şoc.

Citește și: