Rusia se mai împușcă o dată în picior Filmul „Troll” va avea un sequel Când apare reality show-ul „Squid Game” Japonezii cred că ChatGPT nu îi poate înțelege Avem o nouă ediție de lux pentru „The Hobbit” „Sea of Thieves” va avea parte în sfârșit de un mod „single player” A sosit timpul pentru drepturile caracatițelor?

Nerd AlertFoto: Hotnews

Rusia se mai împușcă o dată în picior

După ce a luat pe rând în colimator Stația Spațială Internațională din cauza sancțiunilor occidentale, jocurile video „decadente” pe motiv că ar promova homosexualitatea, împrumuturile de cuvinte străine în limba rusă fiindcă de ce nu, plus multe alte lucruri, Rusia a decis vineri să scrie o nouă filă în istoria sa de după invadarea Ucrainei anul trecut, boicotând acum și Premiile Oscar.

Anunțul a fost făcut de către producătorul Feodor Popov. „Eram în comitetul de nominalizare [al Rusiei] pentru Oscar când funcționa. Acum, rândurile sale s-au subțiat foarte mult iar activitățile sale s-au oprit”, a declarat el pentru TASS, adăugând că o nominalizare a cinematografiei ruse pentru premiul de cel mai bun film străin „ar părea extrem de nepotrivită” în „circumstanțele actuale”.

În acest sens el a deplâns că „Rusia este supusă sancțiunilor, iar cultura rusă, sportul și alte lucruri sunt supuse persecuției și interdicțiilor”. Sigur, poate unii își vor aminti că Rusia a hotărât și anul trecut să nu nominalizeze vreun film la Oscaruri, decizie care s-a lăsat atunci cu demisii și o gâlceavă între unii dintre cei mai cunoscuți regizori ai țării. Acum însă decizia pare una pe termen nedefinit.

Singura dată când Rusia a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film străin după căderea URSS a fost în 1994 cu filmul Burnt by the Sun, despre un ofițer al Armatei Roșii și soția sa în timpul marii epurări ordonate de Stalin în 1936. Regizorul lungmetrajului, Nikita Mihalkov, este un cunoscut naționalist și panslavist rus care și-a exprimat susținerea pentru anexarea Crimeii și invazia din Ucraina.

Mai interesant e însă ce s-a întâmplat recent cu alți doi regizori ruși apreciați: Alexander Sokurov și Andrei Zviaghințev. Primului i s-a interzis anul trecut să părăsească Rusia după ce a criticat războiul. Zviaghințev în schimb a fost la un pas de moarte după ce în 2021 a făcut febră ca urmare a vaccinării cu Sputnik V și apoi a contractat o infecție nosocomială într-un spital rusesc.

Zviaghințev a fost în convalescență aproape 2 ani dar și-a dat demisia din toate instituțiile culturale ruse când a aflat de decizia din 2022 de a nu nominaliza un film pentru Premiile Oscar (FOTO: Alexander Demianchuk / TASS / Profimedia)

Filmul „Troll” va avea un sequel

Trecând de la Rusia la o vecină a sa, revista Variety a dezvăluit în exclusivitate săptămâna aceasta că Troll, filmul de anul trecut al regizorului norvegian Roar Uthaug, va avea parte de un sequel, ce va fi difuzat tot de Netflix. Primul lungmetraj Troll filmat în țara natală a lui Uthaug a urmărit ce se întâmplă după ce o explozie din munții norvegieni trezește un troll din vremuri străvechi.

Povestea se învârte în jurul unui paleontolog care încearcă să oprească monstrul din a distruge totul în jurul lui, deci e vorba în esență de un Godzilla, dar cu acțiunea în Norvegia în loc de Japonia. Chiar dacă filmul i-a dat pe spate pe critici (are o rată a aprobării de 89% pe Rotten Tomatoes), fanii au părut mai puțin impresionați, dacă ar fi să judecăm după recenziile de pe același site sau IMDb.

Însă Troll a devenit rapid cel mai popular film străin din toate timpurile al Netflix, cu peste 100 de milioane de vizualizări în primele 90 de zile de la lansare. Deci decizia de a comanda și o a doua parte nu reprezintă tocmai o surpriză din partea companiei americane de streaming. În ceea ce privește detaliile despre Troll 2, deocamdată știm doar că povestea va fi una asemănătoare cu cea a primei părți.

Când apare reality show-ul „Squid Game”

Rămânem puțin la cei de la Netflix fiindcă tocmai au anunțat când o să apară Squid Game: The Challenge, reality show-ul inspirat de serialul regizorului sud-coreean Hwang Dong-hyuk care a devenit un fenomen global după lansarea sa în septembrie 2021 și rămâne în continuare cel mai urmărit serial al platformei de streaming, indiferent dacă e vorba de producții în o limbă străină sau engleză.

The Challenge va avea premiera pe 22 noiembrie, 456 de participanți din viața reală urmând să concureze în diferite probe bazate pe serialul original, precum și unele noi, pentru a merge acasă cu marele premiu de 4,56 de milioane de dolari, o referință la suma pusă la bătaie pentru personajele din serial: 45,6 miliarde de kwoni (deși în bani reali asta ar fi însemnat în jur de 34 de milioane de dolari).

Pe la începutul anului au apărut și informații despre condițiile infernale de la începutul filmărilor pentru reality show, Netflix dând însă asigurări că nimeni nu a fost în mod real în pericol în timpul acestora. În ceea ce privește sezonul 2 al Squid Game, confirmat oficial în ianuarie 2022, deocamdată nu avem date noi despre el. Dar avem în schimb acum un trailer pentru The Challenge:

Japonezii cred că ChatGPT nu îi poate înțelege

Mutându-ne puțin de la Coreea de Sud la Japonia, revista Nature ne-a informat săptămâna aceasta că țara insulară lucrează la propriile sisteme de inteligență artificială inspirate de ChatGPT, companii precum NEC, Fujitsu sau SoftBank investind sute de milioane de dolari în dezvoltarea unor A.I. bazate pe aceeași tehnologie de bază cunoscută sub numele de „large language models” (LLM).

Dacă în majoritatea țărilor investițiile în această tehnologie și unele conexe au legătură cu așa-zisă „cursă a înarmării” cu A.I, japonezii mai au un considerent. „LLM-urile publice actuale precum GPT excelează în engleză, dar adesea au lacune în japoneză din cauza diferențelor din sistemul alfabetic, datelor limitate și altor factori”, afirmă Keisuke Sakaguchi.

Acesta, un cercetător în domeniu de la UniversitateaTohoku, amintește că LLM-urile folosesc de regulă cantități uriașe de date disponibile public pentru a învăța modele de limbaj și gramatică, „învățând” să prezică următorul cuvânt dintr-o frază pe baza celor anterioare dintr-un fragment de text dat. În cazul GPT-3, ultimul model al ChatGPT, majoritatea instruirii s-a bazat pe limba engleză.

Însă în Japonia există îngrijorări că sistemele A.I. instruite pe astfel de seturi de date nu pot înțelege complexitățile limbii și culturii japoneze în condițiile în care, printre altele, structura limbii japoneze este complet diferită de engleză. Prin urmare, ChatGPT trebuie adesea să traducă întâi o întrebare din japoneză în engleză pentru a o înțelege iar apoi viceversa în ceea ce privește răspunsul.

Acest lucru ridică probleme întrucât limba japoneză are 48 de caractere de bază, la care se adaugă 2.136 de caractere din chineză, numite „kanji” în Japonia și folosite cu regularitate, plus alte 50.000 de astfel de caractere mai puțin folosite. Ținând cont că „kanji” pot avea două sau mai multe pronunții, răspunsurile oferite de ChatGPT în japoneză pot fi uneori complet aberante și de neînțeles.

Avem o nouă ediție de lux pentru „The Hobbit”

Hai să vedem și ceva clasic, editura americană HarperCollins scoțând la vânzare marțea aceasta o nouă ediție ilustrată a „Hobbit”-ului, cartea în format cu copertă solidă incluzând 50 de picturi, hărți și desene făcute de J.R.R. Tolkien însuși. Ediția ilustrată poate fi comandată de pe Amazon pentru 60 de dolari plus taxele de livrare, care se ridică la 20 și ceva de dolari în cazul comenzilor din România.

„Dai un ban, dar cumperi ceva frumos!”, după cum zicea cu ceva ani în urmă un clasic în viață de pe tărâmurile mioritice. Noua ediție a „Hobbit”-ului apare după ce în ultimii ani HarperCollins a scos la vânzare altele din aceeași serie cu hărți și artă a lui Tolkien: în 2021 o ediție ilustrată pentru „Stăpânul Inelelor” și toamna trecută una pentru „Silmarillion”.

Nu pot să nu remarc totuși că, deși acestea din urmă pot fi cumpărate în engleză și din librăriile sau magazinele online de la noi, prețurile sunt de așa natură încât ieși mai câștigat dacă le comenzi direct de pe Amazon, cu tot cu costul transportului inclus. Mă rog, mă rezum la atât cu comentariile pe tema asta ca să nu mă acuze apoi unii că nu vreau să susțin economia locală.

„Sea of Thieves” va avea parte în sfârșit de un mod „single player”

La capitolul jocuri video am aflat vineri că Sea of Thieves, jocul online de acțiune-aventură cu pirați publicat de Microsoft în 2018, va avea parte în curând de probabil cea mai importantă expansiune de la lansarea sa: le va oferi în sfârșit gamerilor și opțiunea de a se juca „solo”, fără să își mai facă griji că pirați rivali îi vor lăsa fără comorile câștigate cu greu.

„Ne dăm seama că pentru unii jucători o experiență mai liniștită, mai independentă poate fi de preferat”, a declarat Mike Chapman, directorul de creație al jocului, citat de IGN. Modul single player se va numi Safer Seas și va fi lansat în luna decembrie, odată cu sezonul 10 al jocului, răspunzând practic unei doleanțe exprimate de ani de zile de fanii titlului.

Pentru a echilibra riscurile mai mici din modul single player, recompensele ce pot fi câștigate în cadrul acestuia vor fi diminuate comparativ cu modul principal al jocului, care va fi redenumit High Seas. Jucătorii vor fi de asemenea limitați la un rang maxim de 40 în varianta single player, plus alte câteva limitări legate de gameplay menite să încurajeze în continuare jucarea sa alături de alții.

A sosit timpul pentru drepturile caracatițelor?

Zic să încheiem săptămâna cu o știre din Science, că am mai avut una interesantă recent, tot grație revistei Nature care ne-a mai informat că cefalopodele precum caracatițele și calamarii s-ar putea bucura în curând de aceeași protecție legală de care beneficiază șoarecii de laborator și maimuțele folosite pentru experimente științifice.

Vestea vine după ce mai devreme în cursul lunii septembrie Institutele Naționale de Sănătate (NIH) din SUA au pus în dezbatere o serie de noi reguli care ar cere ca proiectele de cercetare care folosesc cefalopode să fie aprobate de o comisie de etică în cazul în care doresc să obțină fonduri guvernamentale, la fel ca în cazul animalelor antemenționate.

„Un număr tot mai mare de dovezi demonstrează că cefalopodele posedă multe dintre trăsăturile mecanismelor biologice pentru percepția durerii”, justifică NIH propunerea, adăugând că acestea au abilități cognitive și de învățare avansate și par să reacționeze la anestezie într-o manieră asemănătoare cu cea a mamiferelor.

Agenția federală americană notează însă și că e nevoie de mai multe studii pentru a putea stabili ce ar însemna cercetări etice asupra cefalopodelor din moment ce creierele lor sunt atât de diferite comparativ cu cele ale mamiferelor. Decizia finală va reveni în cele din urmă Serviciului de Sănătate Publică (PHS) din SUA, instituția responsabilă de stabilirea reglementărilor din domeniu.

Însă un grup de congresmeni americani a trimis încă de anul trecut scrisori către NIH și PHS pentru a solicita includerea cefalopodelor în categoria care beneficiază de protecții. Mutarea oarecum surprinzătoare a legiuitorilor de la Washington a venit după ce cu un an înainte guvernul britanic a recunoscut cefalopodele drept „ființe conștiente” într-o decizie istorică.

O caracatiță uriașă din Pacific („Enteroctopus doflein”) în mediul ei natural (FOTO: Alexander Semenov / ImageSource / Profimedia)

La capitolul trailere noi de departe cel mai așteptat de săptămâna aceasta a fost cel pentru Frasier, serialul sitcom reșapat după aproape două decenii cu actorul american Kelsey Grammer revenind în rolul psihiatrului Frasier Crane. Noul serial va avea premiera pe 12 octombrie pe Paramount+, ceea ce înseamnă foarte probabil că în România îl vom putea vedea pe SkyShowtime la un moment dat.

Astea fiind spuse, judecând după trailer parcă mă așteptam totuși la ceva mai mult decât aceleași arhetipuri perimate folosite la nesfârșit în sitcomurile americane de cel puțin 30 de ani, când Frasier chiar era unul dintre cele mai în vogă seriale pe care le puteai vedea la TV. S-a mai schimbat și umorul de atunci și tot aceleași glume parcă nu mai stârnesc râsete, chiar dacă ți le zice bunicul Grammar.

În caz că ești curios să citești și rubrica Nerd Alert de weekendul trecut, o poți găsi aici: