Procurorii au decis schimbarea încadrării juridice a faptei în cazul scandalului de la Secţia ATI Covid a Spitalului Judeţean Sibiu, unde un fost angajat a acuzat că pacienţii sunt sedaţi şi legaţi de paturi, ceea ce, la starea gravă în care se află, ar duce la deces. Conform News.ro, procurorii au stabilit că nu se întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de omor calificat, aşa cum a fost iniţial deschis dosarul, însă nu sunt excluse decese din culpă medicală. Au fost deschise 13 dosare pentru ucidere din culpă, pentru tot atâtea persoane care au decedat în secţia respectivă şi pentru care s-au înregistrat plângeri penale.

Spitalul Judetean Sibiu, ATIFoto: Hotnews

„Prin ordonanţa din data de 08.03.2021 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat, prev. şi ped. de art. 189 al. 1 lit. f din C.p. Astfel, din materialul probator administrat în cauză nu a rezultat că pacienţii internaţi pe secţia ATI Covid a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu au decedat ca urmare a unor acţiuni săvârşite cu intenţie directă sau indirectă de personalul medical al acestei instituţii”, a transmis, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Sursa citată a precizat însă că, din materialul probator administrat până în prezent, nu a fost exclusă posibilitatea ca aceste decese să fi survenit ca urmare a unor neglijenţe medicale.

„Prin ordonanţa din data de 02.12.2021 procurorul de caz din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei sesizate din infracţiunea de omor calificat, prev. şi ped. de art. 189 al. 1 lit. f din C.p. în infracţiunile de ucidere din culpă, prev. şi ped. de art. 192 al. 2 din C.p.. De asemenea, prin aceiaşi ordonanţă, s-a dispus disjungerea şi formarea unui număr de 13 dosare, câte unul pentru fiecare pacient decedat pentru care în cauză s-a formulat plângere penală”, a mai transmis Parchetul Sibiu.

Instituţia a precizat că în dosarele noi formate se vor efectua cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.

În 8 martie, procurorii din Sibiu au demarat o anchetă, după ce un fost angajat al Spitalului Judeţean a acuzat că pacienţii din Secţia ATI Covid sunt sedaţi încă de la început şi sunt legaţi de paturi. La starea gravă în care se află, afirma cadrul medical, sedarea înseamnă deces.

Citește pe acest subiect: