Ministerul Mediului anunţă, vineri, că s-au înregistrat valori crescute ale indicatorilor monitorizaţi, la staţia Năvodari Tabără, fără a se atinge valorile limită. La staţia Năvodari Centru nu s-au înregistrat creşteri ale poluanţilor. Comisarii aşteaptă finalizarea intervenţiei pentru a putea verifica impactul evenimentului asupra mediului, scrie News.ro. De asemenea, Ministerul Mediului anunţă că va fi verificat modul în care compania a respectat prevederile de mediu.

Explozie pe platforma PetromidiaFoto: Captura video

„În acest moment, incendiul din cadrul instalaţiei este izolat şi stabilizat, echipele interne şi externe fac eforturi pentru a-l stinge în cel mai scurt timp. Încă de la izbucnirea deflagraţiei, specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa au monitorizat continuu compuşii organici volatili pe amplasament. În acest context, ministrul Tánczos Barna şi-a întrerupt vizita de lucru din judeţul Bistriţa-Năsăud şi s-a aflat în contact permanent cu echipele din teren”, a transmis, vineri, Ministerul Mediului.

Potrivit sursei citate, în urma măsurătorilor, s-a constatat că la statia CT3, situată la Năvodari Tabără, s-au înregistrat valori crescute la indicatorii monitorizaţi, fără a se atinge valorile limită.

La staţia CT6, în Năvodari Centru, nu s-au înregistrat creșteri ale concentraţiilor.

Valori similare au fost înregistrate şi de măsurătorile realizate cu echipamentele mobile ale laboratorului APM CT.

„Valorile mici înregistrate se datorează circulaţiei aerului, potrivit modelărilor realizate de specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Astfel, la ora 13:00, circulaţia aerului este relativ slabă în imediata apropiere a solului, iar la înălţimi de pe peste 30...40 m, vântul sufla slab, cu viteze de peste 15 – 20 km/h, din direcţie predominant nord-vestică. Ulterior, circulaţia aerului a continuat să fie din sector predominant nord-vestic - vestic, astfel că evoluţia norului de fum a fost de uşoară deplasare către est – sud-est (spre mare). Actualizarea informaţiilor meteorologice la ora 15:00 arată aceleaşi condiţii de vânt slab cu viteze de pana la 15 km/h, din sector predominant nord -vestic- vestic”, a mai precizat Ministerul Mediului.

Instituţia precizează că echipele de comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu sunt la faţa locului şi aşteaptă lichidarea incendiului pentru a putea demara controlul privind impactul produs asupra mediului.

De asemenea, fiind vorba despre o instalaţie reglementată de Directiva SEVESO, ministrul Tanczos Barna le-a dispus comisarilor de mediu să verifice modul în care societatea a respectat reglementările de mediu şi să ia toate măsurile legale care se impun.

CITEȘTE ȘI: