În zona platformei Petromidia a avut loc vineri la prânz o explozie urmată de un incendiu, în urma cărora o persoană a murit, iar alte cinci au fost rănite, potrivit ultimului bilanț oficial. Angajatul decedat avea 32 de ani. Din primele date, totul a pornit de la o conductă care s-a fisurat. După deflagrație a fost declanșat planul roșu de intervenție, iar locuitorii din zonă au primit un mesaj prin RO Alert. Explozia a avut loc în cadrul instalației de hidrofinare petrol motorină. VIDEO cu momentul exploziei de la Petromidia.

Explozie pe platforma PetromidiaFoto: Captura video

Apelul la 112 a fost făcut la la ora 12:16, a precizat șeful DSU, Raed Arafat, care a precizat că echipele au ajuns la fața locului opt minute mai târziu.Ministrul de interne, Lucian Bode, a declarat că incendiul a fost lichidat în jurul orei 15.00.

Care a fost cauza exploziei de la Petromidia

Potrivit datelor preliminare, explozia s-ar fi produs după ce o conductă s-a fisurat.

Potrivit KMGI, fostul Rompetrol Group, incidentul s-a produs în cadrul instalaţiei de hidrofinare petrol motorină, iar toate procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate.

„La prima vedere, dar o să investigăm cu autorităţile şi cu experţii, a fost o conductă care s-a fisurat, nu cunoaştem detalii, a apărut flacără în zonă (...), se aprinde imediat, temperaturi foarte mari. (...) Noi am acţionat (...), în momentul în care avem astfel de situaţii se intervine cu plan de urgenţă, se opresc toate instalaţiile, se deschid toate aerisirile, se depresurizează, se deschid toate liniile de stingere incendii, sunt măsuri specifice. Imediat ce a apărut incendiul, din camera de comandă şi operatorii din instalaţia respectivă intervin conform instrucţiunilor de lucru pentru situaţii de urgenţă. Deci se opreşte tot", a declarat reprezentantul Rompetrol Rafinare.

Bilanțul victimelor

Ultimul bilanț oficial indică un mort și cinci răniți. În timpul zilei numărul a victimelor a fost schimbat. Inițial, DSU Dobrogea a vorbit de 6, pentru ca mai apoi reprezentanții MAI să spună că e vorba de doar 5 persoane. Ulterior, MAI a revenit vorbind despre 6 victime, respectiv 5 răniți și un mort. Aceste precizări au venit după ce într-un comunicat al MS numărul indicat al victimelor era de 6.

„În acest moment avem un ars 45%, un ars 25%, doi răniţi uşor şi din păcate un decedat. Acesta este bilanţul final. (...) Primul ars a plecat cu elicopterul SMURD Constanţa către Bucureşti, la Floreaca, şi elicopterul SMURD Bucureşti e pe drum, ca să îl preia pe al doilea", a afirmat Arafat, într-o declarație în jurul orei 15.30, alături de ministrul de Interne, Lucian Bode.

Ulterior într-o comunicare a Ministerul Sănătății se vorbeste de cinci răniți:

  • Două victime care au fost transferate la București sunt persoane cu vârsta de aproximativ 50 de ani, o persoană cu arsuri pe 40% din suprafața corporală, grad II A/II B, și o persoană cu arsuri pe 35% din suprafața corporală, grad II A/II B, informează Ministerul Sănătății.
  • Alte două victime au primit îngrijiri în Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța pentru traumatisme
  • o victimă a refuzat transportul la spital.

Ultima informare a MAI menționează că sunt 6 victime - 5 răniți și un mort:

  • Bilanțul final al victimelor este de 6 persoane, astfel: 2 persoane cu arsuri pe 45%, respectiv 35% din suprafața corpului transportate cu 2 elicoptere SMURD la Spitalul Clinic de Urgență București, 2 persoane cu diverse traumatisme transportate la spital, 1 persoană cu arsuri minore care a refuzat transportul la o unitate spitalicească. Din nefericire, persoana dispărută a fost găsită decedată.

Bode: Populația nu a fost în pericol

Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că datorită profesionalismului pompierilor tragedia de la Petromidia nu s-a transformat într-o catastrofă, el subliniind că populaţia, turiştii nu au fost nicio clipă în pericol.

„Am reuşit să transmitem către populaţie un mesaj de liniştire, am transmis un mesaj ro-alert. (...) Populaţia nu a fost nicio clipă în pericol, nicio clipă turiştii de pe litoral nu au fost astăzi în pericol. (...) Garda de Mediu, după măsurătorile făcute, ne-a dat asigurări că nu sunt probleme”, a mai afirmat ministrul Lucian Bode.

Cele mai noi informații despre explozia de la Petromidia, LIVETEXT pe HotNews.ro:

------------------

19:50 Rompetrol Rafinare anunță că incendiul de pe platforma Petromidia a fost stins integral și „nu există în acest moment niciun alt risc”

„Rompetrol Rafinare anunță stingerea integrală a incendiului de pe platforma Petromidia, în urma intervenției prompte a echipelor de pompieri militari, asistați de pompierii de pe platforma industrială. Prin măsurile adoptate, incidentul a fost neutralizat și nu există în acest moment niciun alt risc”, a transmis compania într-un comunicat, vineri seară.

Sursa citată precizează că, „la nivelul rafinăriei, s-a stabilit o echipă de specialisti care, împreună cu autoritățile de resort vor stabili cauzele acestui incident. În același timp, se va realiza și o analiză a impactului asupra proceselor tehnologice, pentru o imagine clară și o predictibilitate în ceea ce privește repornirea instalațiilor din rafinărie”.

Compania spune că va continua să asigure livrarea de carburanți pentru stațiile Rompetrol din Romania și regiunea Mării Negre.

Aceasta menționează de asemenea că monitorizările făcute de autoritățile de mediu au relevat faptul că nu au fost depășite valorile limită, nefiind afectate zonele populate din apropierea rafinăriei (orașul Năvodari, comuna Corbu și stațiunile turistice din zona limitrofă).

În legătură cu cei cinci angajați răniți în urma incidentului, Rompetrol Rafinare dă asigurări că depune „toate eforturile necesare pentru ca cei afectați să beneficieze de cele mai bune condiții de spitalizare și tratament al rănilor”, precizând totodată că, în funcție de procedurile medicale și de situația celor răniți, analizează „și posibilitatea ca aceștia să fie transportați în unități specializate din afara țării, cu sprijinul companiei și al autorităților”.

19:27 Ministerul Mediului anunţă valori crescute ale indicatorilor monitorizaţi / Va fi verificat modul în care compania a respectat prevederile de mediu

18:29Florin Cîțu: Situația este sub control în acest moment

18:10 Bilanțul oficial al victimelor este de 6: 5 răniți și 1 mort.

16:57 Lucian Bode: Populaţia nu a fost nicio clipă în pericol

15:35 Lucian Bode a declarat că incendiul a fost lichidat în jurul orei 15.00. ”Forțele de intervenție au ajuns în 8 minute, iar după o oră incendiul era sub control”, a adăugat ministrul de interne. Bilanțul anunțat al victimelor, un mort și patru răniți.

15:29 ”În acest moment, incendiul din cadrul instalației HPM este izolat și stabilizat, echipele interne și externe fac eforturi pentru a-l stinge în cel mai scurt timp”, a transmis KMG Internațional, compania kazahă ce deține aproape jumătate dintre acțiunile Rompetrol Rafinare.

15:17 Doi răniti cu arsuri vor fi transferati cel mai probabil la Spitalul Floreasca din Bucuresti - surse Hotnews.ro

15:13 La acest moment acțiunile RRC (Rompetrol Rafinare SA) sunt în scădere cu 1,96%, pănă la 0,05 lei, pe un rulaj de peste 1,4 milioane de acțiuni

14:54 Persoana care fusese dată dispărută după explozie a fost găsită moartă, a anunțat prefectul de Contanța, citat de Digi24.

14:28 Noi imagini cu fumul dens produs de incendiu au fost postat de ONG-ul de mediu Agent Green:

14:25Incidentul s-a produs la instalaţia de hidrofinare petrol motorină

14:18 Ultimele informații de la ISU Dobrogea indică 6 victime, 5 răniți și un dispărut, un bărbat care era la locul de muncă. Intervenția este una dificilă, a spus o reprezentantă a ISU Dobrogea.

14:05 Arafat: Nu știm cauza, important e să controlăm situația

14:03 Reacția premierului Florin Cîțu: ”I-am solicitat secretarului de stat Raed Arafat și șefului IGSU, Dan Iamandi, să meargă la fața locului și să coordoneze personal intervenția pentru salvarea persoanelor surprinse de explozie. În aceeași măsură, să se asigure că sunt alocate toate resursele logistice necesare pentru ca situația să fie sub control și să fie evitată producerea altor victime. De asemenea, i-am cerut șefului DSU să analizeze, împreună cu ceilalți specialiști, dacă se impune luarea altor măsuri de siguranță, inclusiv evacuarea unor persoane din zonă”

13:52Șeful DSU, Raed Arafat, a precizat că există și o persoană dispărută.

13:44 ”Conform procedurilor interne de gestionare a situatiilor de criza, procesele tehnologice din cadrul rafinariei au fost sistate in conditii de siguranta”, informează Rompetrol.

13:34VIDEO Momentul exploziei de la Petromidia

13:20 Potrivit unor surse HotNews.ro, un rănit cu arsuri pe 45% din suprafața corpului a fost transportat cu elicopterul la Constanța, un al doilea este rănit mai puțin grav, cu arsuri în zona feței, iar o a treia persoană are un traumatism, însă nu a suferit arsuri.

13:05 ”Situaţia este gravă. Controlul a fost preluat de ISU, se concentrează toată lumea pe stingerea incendiului. Acesul este restricţionat, limtat, nici comisarii Gărzii de Mediu nu au acces în zonă, există în continuare pericol de explozie”, a declarat Tanczos Barna. ”Impactul asupra mediului poate fi major. Din primele evaluări ale Agenției Naționale a Mediului, norul de fum se deplasează spre mare. Avem la fața locului un laborator mobil care analizează situația”, a adăugat ministrul Mediului.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, din primele informaţii, o persoană a fost rănită, suferind arsuri de căi aeriene şi pe aproximativ 45% din suprafaţa corpului. ISU a anunţat că este încă o persoană rănită.

Pentru gestionarea incidentului, la fata locului au fost trimise 8 autospeciale de stingere, 2 ambulanţe SMURD şi o unitate de terapie intensiva mobila.

"Pentru eficientizarea misiunii de răspuns, la nivelul judeţului a fost activat Planul Roşu de Intervenţie. Totodată, având în vedere degajările mari de fum, pentru protecţia populaţiei aflate în proximitate a fost transmis mesaj RO-ALERT", precizează IGSU.