Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, susține pe Facebook, că recomandarea privind prelungirea carantinei în Timișoara a fost făcută de DSP Timiș și avizată de de INSP. Arafat a răspuns astfel atacurilor care l-au vizat după anunțul făcut de autorități, citează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Raed Arafat a scris un mesaj pe Facebook prin care a încercat să răspundă comentariilor și atacurilor care l-au vizat.

„Văzând comentariile și atacurile recente, fac următoarele precizari: Recomandarea de carantinare a municipiului Timișoara și a două dintre localitățile limitrofe a fost facută de DSP Timiș și trimisă către INSP. INSP a avizat propunerea de carantinare și a recomandat ca localitățile care nu se aflau în propunerea DSP să rămână și ele în carantină din considerente de sănătate publică, mai ales că în ambele localități incidența este încă ridicată”, scrie în mesajul șefului DSU.

Raed Arafat a mai explicat că în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, unde trebuia să se facă propunerea de prelungire a măsurii, au fost mai multe voturi împotriva și abțineri exprimate de unii membri ai comitetului nefiind posibilă atingerea unei majorități de două treimi din voturi, ceea ce a făcut imposibilă luarea unei decizii concrete, în pofida faptului că recomandările specialiștilor au fost în sensul continuării măsurilor de carantină în Timișoara și localitățile limitrofe.

Arafat a mai spus că măsuri similare au fost luate și în alte orașe.

„Municipiile mari, care au mai fost carantinate, cum ar fi Alba-Iulia, Sibiu, Baia Mare...etc. au necesitat prelungiri succesive ale măsurilor în scopul reducerii incidenței. De altfel, incidențele din ultimele patru zile de la nivelul municipiului Timișoara arată că este un platou cu cifre foarte apropiate ce poate însemna că în următoarea perioadă să înceapă scăderea treptată a acesteia”, a precizat Arafat.

La final, Arafat a explicat că decizia de la nivelul DSU a fost luată în urma mai multor discuții și consultări, inclusiv cu colegii din cadrul Ministerului Sănătății și din cadrul INSP. „Decizia nu a fost luată ca un afront la adresa autorităților din Timiș, ci ca pe o masură de prevenire pentru a nu pierde impactul carantinării din ultimele 14 zile”, a adăugat Raed Arafat.

Măsura este una provizorie și se aplică până miercuri la ora 24.00.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, liberalul Alin Nica, a declarat, luni, că ia în calcul să atace în instanță ordinul şefului DSU, Raed Arafat, de a prelungi carantinarea Timişoarei, pe care îl consideră abuziv. De cealaltă parte, primarul USR-PLUS Dominic Fritz continuă să susțină că măsura nu este o pedeapsă, ci previne un colaps al sistemului sanitar.

Reamintim că după două săptămâni de carantină, rata de infectare la Timișoara a crescut de la 7,49 cazuri la mia de locuitori la 8,14, iar decizia Comitetului Județean de Urgență de a nu prelungi carantina a fost întoarsă duminică prin decizie a șefului DSU, Raed Arafat.

Decizia a dus la un război politic, șeful Consiliului Județean, Alin Nica, susținând că hotărârea luată la nivel central este una abuzivă.

Dominic Fritz: Aceste măsuri nu sunt o pedeapsă pentru Timişoara

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, se poziționează în continuare de cealaltă parte și susține necesitatea carantinei, spunând că aceasta nu este o pedeapsă, ci previne un colaps al sistemului sanitar.

“Aceste măsuri nu sunt o pedeapsă pentru Timişoara, ci vin în ajutorul Timişoarei şi al tuturor timişorenilor care lucrează în sistemul sanitar, al tuturor timişorenilor care sunt pacienţi COVID-19 acum în spitale sau în viitor în spitale. Suntem la absolută limită cu capacităţile noastre sanitare şi această carantină este din păcate necesară pentru a preveni un colaps al sistemului sanitar”, a afirmat primarul Timişoarei, luni, într-o conferință de presă.

El a mai spus că speră că războiul între PNL local şi Guvern să nu afecteze buna colaborare între judeţ şi Cabinetul Cîţu: “Nu vreau să comentez războiul între PNL local şi Guvernul României, dar eu sper ca nu va afecta buna colaborare ce există acum între Timişoara, Timiş şi Guvernul Cîţu. Timişoara şi Timişul nu au avut niciodată un mai bun sprijin şi suport pentru proiectele de dezvoltare cum avem acum de la Guvernul Cîţu”.

Citește și: