Carantina prelungită în Timişoara - Primarul Dominic Fritz: Salut decizia, previne un colaps iminent al sistemului sanitar / Șeful CJ Timiş, Alin Nica: Îmi cer scuze pentru modul abuziv în care Arafat şi Voiculescu au ales să sporească suferinţa timişorenilor

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 21 martie 2021, 22:25 Actualitate | Administratie Locala


Alin Nica si Dominic Fritz
Foto: Facebook
Primarul Dominic Fritz a salutat duminică seară hotărârea de continuare a carantinei cu 72 de ore pentru Timişoara şi zona periurbană, precizând că măsura este necesară pentru a preveni „un colaps iminent al sistemului sanitar”, iar alte variante de stopare a creşterii rapide a ratei de infectare cu SARS-CoV-2 nu există, scrie Agerpres.

"Îmi pare rău de incertitudinea prin care timişorenii au trecut în acest weekend şi am un respect uriaş pentru eforturile până la limită pe care mulţi le fac pentru a răzbi în aceste vremuri. Carantinarea zonei metropolitane Timişoara este necesară pentru a preveni un colaps, altfel iminent, al sistemului sanitar. Alte variante de a opri creşterea rapidă a ratei de infectare, din păcate, nu există. Propunerea DSP de sâmbătă, de a continua carantinarea doar pentru o parte din zona metropolitană, era ilogică şi de neexplicat. Politizarea carantinării aici, la Timişoara, a dus la blocajul din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş şi, de aceea, decizia a fost luată de către Guvernul României, prin Ordinul secretarului de stat Raed Arafat. Salut hotărârea de a continua carantina în forma în care CJSU a argumentat-o şi decis-o acum două săptămâni, pentru Timişoara şi toate cele patru comune periurbane", arată Dominic Fritz, într-o postare pe Facebook.

Primarul Timişoarei adaugă că a atras atenţia, sâmbătă, în CJSU, asupra faptului că modul în care se iau deciziile privind carantinarea este viciat şi lipsit de asumare şi subliniază nevoia unei puternice campanii de vaccinare.

"Îl susţin pe ministrul Vlad Voiculescu în iniţiativa lui de modificare a algoritmului de carantinare: măsurile luate trebuie să fie clare, logice şi predictibile. Acum este nevoie să ne concentrăm toate forţele pe o campanie puternică de vaccinare. De marţi, în Timişoara vor funcţiona toate centrele de vaccinare şi cu dozele noi vom deschide 20 fluxuri în plus faţă de cele existente", menţionează edilul.

Dominic Fritz adaugă că tot marţi, va prezenta două proiecte pilot, împreună cu Ministerul Sănătăţii, care vor permite accelerarea vitezei de vaccinare şi testare.

În acelaşi timp, spune primarul, este nevoie urgent de un program naţional de susţinere pentru afacerile afectate de măsurile de carantinare, întrucât, în curând, vor fi şi alte localităţi în aceeaşi situaţie şi sunt necesare măsuri care să susţină rapid economia.


Preşedintele CJ Timiş, Alin Nica: Prelungirea carantinei, o bătaie de joc la adresa timişorenilorÎn schimb, șeful Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Alin Nica, a declarat duminică seară că prelungirea carantinei de către secretarul Raed Arafat este „o bătaie de joc la adresa timişorenilor, o sfidare a unei structuri judeţene şi o intervenţie politică grosolană”, scrie Agerpres.

El cere încetarea carantinei formale şi aplicarea de urgenţă a măsurilor suplimentare de reducere a ratei de infectare.

Nica susţine că în repetate rânduri le-a atras atenţia, lui Raed Arafad şi ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, despre inutilitatea carantinei, care este doar formală, realitatea demonstrând că rata de infectare continuă să crească, iar secţiile de ATI sunt în aceeaşi stare.

"Raed Arafat, împreună cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, au pus presiune repetată pe cei care au dreptul să hotărască soarta municipiului Timişoara şi a zonei periurbane. Le-am atras atenţia de mai multe ori asupra inutilităţii carantinei. Carantina este de formă, rata de infectare creşte, oamenii continuă să se îmbolnăvească, ATI este în aceeaşi situaţie. Este o ipocrizie afirmaţia că această carantină salvează vieţi omeneşti. Nu o face, dar distruge multe altele. Dacă există o problemă medicală, haideţi să reparăm medical, ne mobilizăm cu toţii şi unde nu mai poate Bucureştiul, putem noi, autorităţi locale, companii şi cetăţeni. E absurd să încerci să opreşti un rău provocând un rău mai mare", susţine Alin Nica, într-o postare pe Facebook.

Liderul administraţiei judeţene menţionează că a cerut explicaţii şi a propus soluţii, dar răspunsul final al celor doi oficiali a fost "ignorarea deciziei democratice, prin vot", a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) şi instaurarea unei carantine "nedrepte, din pix, fără nicio susţinere reală".

"Cer încetarea carantinei formale şi aplicarea de urgenţă a măsurilor suplimentare de reducere a ratei de infectare. Raed Arafat, secretarul de stat care hotărăşte pentru timişoreni împotriva voinţei lor, este cel care a achiziţionat şi apoi a abandonat patru unităţi mobile ATI prin diferite curţi (de spitale - n.r.) din ţară, una chiar în Timişoara, la Spitalul Municipal. În timp ce noi suplimentăm paturile ATI cu eforturi financiare uriaşe, Raed Arafat nu găseşte o soluţie să încălzească unităţile mobile. Îmi este mie ruşine şi îmi cer scuze populaţiei pentru modul abuziv şi ineficient în care Raed Arafat şi Vlad Voiculescu au ales nu doar să ignore suferinţa timişorenilor, ci să le-o sporească", afirmă Alin Nica.

El adaugă că, deşi de la Bucureşti poate nu se vede, oamenii din Timişoara şi zona limitrofă aflată în carantină sunt disperaţi, părinţii sunt nevoiţi să îşi lase copiii singuri acasă, fără supraveghere şi fără educaţie, pentru a nu-şi pierde locul de muncă.

"Aţi distrus economia locală, aţi călcat în picioare industria de servicii şi operatori economici care plătesc bani mulţi la bugetul de stat. Îngenunchiaţi cetăţenii care finanţează sistemul medical. Toate acestea dintr-un orgoliu stupid şi un joc pueril de imagine. Dacă vreţi să ajutaţi Timişoara, încetaţi presiunea asupra CJSU Timiş. Ce urmăriţi? Desfiinţarea lui, dacă nu votează ce doriţi? Trimiteţi mai multe vaccinuri în centrele de vaccinare, printre care primul centru de vaccinare non-stop de la Spitalul Judeţean. Încurajaţi populaţia, nu o mai pedepsiţi, căci vă asigur că singura cale de luptă împotriva virusului este alături de timişoreni, împreună cu ei, nu împotriva lor", încheie Alin Nica.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7610 vizualizari

 • +8 (26 voturi)    
  Acest alin nica (Duminică, 21 martie 2021, 22:59)

  mitg [utilizator]

  Este un mascarici penibil care aduce tot mai mult aminte de dragnea.
  • +1 (3 voturi)    
   Bravo Fritz! Faci ce trebuie! (Luni, 22 martie 2021, 19:37)

   Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Imi place mult de Fritz. Este ceea ce ne dorim in toate orasele tarii.
   Culmea, Alin Nica ala de la PNL mai e si tanar. Lup tanar, din oastea fostului primar Robu al Timisoarei, mafiotul ala mana in mana cu interlopii.
 • +10 (22 voturi)    
  Hmmm (Duminică, 21 martie 2021, 23:37)

  Sah [utilizator]

  Șeful Consiliului Județean Timiș, Alin Nica:
  ''"Raed Arafat, împreună cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, au pus presiune repetată pe cei care au dreptul să hotărască soarta municipiului Timişoara şi a zonei periurbane. Le-am atras atenţia de mai multe ori asupra inutilităţii carantinei. Carantina este de formă, rata de infectare creşte, oamenii continuă să se îmbolnăvească, ATI este în aceeaşi situaţie. Este o ipocrizie afirmaţia că această carantină salvează vieţi omeneşti. Nu o face, dar distruge multe altele. Dacă există o problemă medicală, haideţi să reparăm medical, ne mobilizăm cu toţii şi unde nu mai poate Bucureştiul, putem noi, autorităţi locale, companii şi cetăţeni. E absurd să încerci să opreşti un rău provocând un rău mai mare"
  Oare Cutu nu-l face si pe el terorist???
  • +4 (26 voturi)    
   cred ca (Luni, 22 martie 2021, 1:38)

   Jupanu1970 [utilizator] i-a raspuns lui Sah

   acest Alin Nica e un nica. Vorbeste si el sa se afle in treaba ca doar de aia a e ales al multimii. Aia crapa pe capete prin ATI si neica nica care a facut facultatea la Spiru Haret si doctoratul la SRI stie el ce sa faca si cum sa coordineze o situatie de criza..
   • +1 (15 voturi)    
    Nu stie... (Luni, 22 martie 2021, 4:22)

    Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Jupanu1970

    ...ca daca ar fi stiut, ar fi spus, ar fi numit concret care sunt acele masuri.
    Dar nu a spus nimic in afara de faptul ca nu vrea Arafat si Voiculescu.

    El vrea sa vindece cu gargara : sa fie bine ca sa nu fie rau !
 • -2 (16 voturi)    
  cre' ca... (Luni, 22 martie 2021, 1:02)

  mamenervat [utilizator]

  domnu' "prim secretar judetean fost PCR actual USL", ar trebui sa se alature hoardei hAUR-iste si primadonitei din dotare, pre numele ei sosoaca! Mare ti-e gradina, Doamne, si multi ticalosi si ipocriti in ea! Sper ca timisorenii sa "nu puna botul" la ...noua orientare PNL-ista promovata de junele apartinator "noii generatii" a partiduletului!
 • +3 (25 voturi)    
  Comandantul Suprem al acțiunii, emirul Arafat (Luni, 22 martie 2021, 1:52)

  NicuPandemicu [utilizator]

  Teoretic, decizia e mutată la nivel local. Practic, e dictatura lui Arafat. Dacă „localul” nu decide ce dictează centrul, i se ia puterea pe care, de facto, n-a avut-o niciodată.
  • +1 (13 voturi)    
   Si ce-ai vrut? Sa-i lase pe oameni sa moara? (Luni, 22 martie 2021, 8:17)

   GeorgeSb [utilizator] i-a raspuns lui NicuPandemicu

   Ridicarea carantinei inseamna mai multi bolnavi si implicit mai multi morti....La asta nu te gandesti?
 • -2 (2 voturi)    
  vorbe de politicieni (Luni, 22 martie 2021, 7:01)

  comentacu [utilizator]

  Politicienii vorbesc dupa cum da bine pt interesul celor care sunt mai multi. Oamenii din Timisoara si de pretutindeni trebuie sa inteleaga ca sunt pe cont propriu in fata acestui virus. Vor sa joace ruleta Covid, treaba lor.
 • -2 (6 voturi)    
  Decizie (Luni, 22 martie 2021, 7:41)

  ABBV [utilizator]

  care nu produce nimic bun .....Dar stranguleaza economia locala. Decizie pompieristica .....Asta in timp ce sustinatori hAUR fa mars de protest iar politia si jandarmeria i trece cu vederea .....Partidul BOR are imunitate .....
  Tov. guvernanti ....cand nu vor mai fi negri pe plantati sa produca taxe si impozite sunt foarte curios cine o sa va mai dea imprumut pentru pensii super speciale, salarii de nabab, etc.
  .
 • 0 (6 voturi)    
  Asociere virtuală (Luni, 22 martie 2021, 8:15)

  Zagura [utilizator]

  Nu știu de ce (probabil de la vaccin mi se trage), văzând ce au hotărât timișorenii versus comportamentul lui Arafat, mi-a venit în minte numele lui Robespierre. Dar nu-mi este clar:
  1. Cine sunt ”iacobinii” din spatele lui Arafat.
  2. Dacă Arafat știe cum a sfârșit Robespierre?
 • +1 (1 vot)    
  Pai mobilizati-va,mai baieti (Luni, 22 martie 2021, 8:23)

  persuasiv [utilizator]

  pana cum de ce nu v-ati mobilizat???...capital politic pe o tema data.
 • -1 (5 voturi)    
  Romania popor crestin ... (Luni, 22 martie 2021, 9:27)

  CapitanulPanait [utilizator]

  Sau mai degraba cretin.
  Sectiile ATI nu mai au loc. Acesta este un fapt, nu o lozinca.
  Oamenii primesc oxigen direct pe holul spitalului.
  Noi ca un popor crestin, care facem n'spe cruci cand trecem pe langa o biseria, pupam moaste, nu putem pleca la drum fara o icoana la noi, rostim Doamne ajuta! la fiecare 10 vorbe, and vine vorba de iubirea aproapelui ni se rupe fix in doua.
  ''Sunt eu la ATI? Nu, Atunci mi se rupe. Vorba lui Orlando ISU - da-i un p...a mea''

  Aceasta pandemie a scos in evidenta ca suntem egoisti si egocentrici. Incepand cu refuzul de a purta o banala masca - care este o forma de respect fata de cei de langa tine - , si terminand cu imbulzeala din carciumi sau statiuni.

  Ma intreb cu groaza cum ne-am comporta in cazul unui cutremur sau si mai rau al unui razboi? Fiare salbatice, asta am fi ....
 • +2 (2 voturi)    
  Stie cineva care sunt masurile "suplimentare"? (Luni, 22 martie 2021, 10:19)

  Denulu [utilizator]

  Nica tot cere de saptamani bune "încetarea carantinei formale şi aplicarea de urgenţă a măsurilor suplimentare de reducere a ratei de infectare".

  Dar n-am vazut nicaieri o explicatie a masurilor astora suplimentare, si mai ales de ce nu s-au putut aplica si in timpul carantinei (sau, de ce nu, acum o luna).


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by