Carantina va fi prelungită, pentru încă 72 de ore, în municipiul Timișoara și comunele limitrofe Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc și Dumbrăvița, având în vedere rata de incidență ridicată de Covid-19 din aceste localități, anunţă Grupul de Comunicare Strategică.

HotNews.roFoto: Hotnews

Decizia, cu aplicabilitate imediată, a fost luată prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, în urma consultării cu conducerea Ministerului Sănătății, precizează GCS.

„Ca urmare a situației existente în perimetrul format din raza administrativ-teritorială a municipiului Timișoara și a comunelor limitrofe, unde rata de incidență este ridicată, iar în baza datelor furnizate de CNCCI, gradul de ocupare a paturilor COVID ATI în județul Timiș a atins capacitatea maximă, în vederea limitării riscului ridicat de transmiterea a Coronavirusului SARS-CoV-2 printre comunitățile vizate, s-a stabilit prelungirea carantinei pentru încă 72 ore pentru ariile teritoriale din Județul Timiș, respectiv, municipiul Timișoara și comunele Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc, Dumbrăvița, cu aplicabilitate imediată din data de 22.03.2021, ora 00:00”, a transmis GCS într-o informare, duminică seară.

Conform sursei citate, „această decizie a fost luată prin Ordin al Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, în urma consultării cu conducerea Ministerului Sănătății, dată fiind lipsa întrunirii numărului minim de voturi care să permită adoptarea unei hotărâri a CJSU Timiș în ceea ce privește măsurile necesar a fi aplicate în vederea limitării noului virus, în pofida recomandărilor furnizate de DSP, ale avizelor și recomandărilor INSP”.

„Precizăm faptul că această măsură are caracter temporar, ea fiind necesară până la găsirea unei soluții viabile la nivel județean sau național”, mai menționează GCS.

Întrebat în legătură cu decizia de menținere a carantinei pentru Timișoara, ministrul sănătății Vlad Voiculescu a declarat duminică seară că această măsură este „singurul lucru responsabil” care poate fi făcut.

„Am avut consultări cu premierul, cu doctorul Arafat, cu autorităţile din Timişoara, este singurul lucru responsabil”, a afirmat Voiculescu.

Sâmbătă seară, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş au respins propunerea de prelungire a stării restrictive pentru Timişoara şi cele patru comune limitrofe.

„În urma analizelor de risc efectuate de către Direcţia de Sănătate Publică Timiş şi a avizelor emise de Institutul Naţional de Sănătate Publică, astăzi (sâmbătă - n.r.), Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a analizat propunerile de prelungire a măsurilor de carantinare pentru localităţile Timişoara, Dumbrăviţa şi Giroc, pentru o perioadă de 7 zile. În urma votului exprimat, în cadrul CJSU Timiş s-a votat cu 20 de opţiuni pentru, 9 abţineri şi 9 voturi împotrivă, astfel că prelungirea măsurilor de carantinare pentru localităţile Timişoara, Dumbrăviţa şi Giroc pentru o perioadă de 7 zile nu a trecut, nefiind întrunită majoritatea necesară de 2/3 dintre membrii prezenţi pentru adoptarea hotărârii de prelungire a măsurii de carantinare”, a anunţat Prefectura Timiş.

Prezenta carantină, instituită în urmă cu două săptămâni, urma să expire în această noapte.

În urmă cu două săptămâni, rata de infectare în Timișoara era de 7,49 cazuri la mia de locuitori. În această duminică, incidența comunicată de autorități a fost de 8,19 la mie.

Citește și: