Florin Iordache - artizanul Ordonanței 13 - rămâne la șefia Consiliului Legislativ, după ce Curtea Constituțională a respins miercuri ca neîntemeiate sesizările PNL și USR.

Florin IordacheFoto: AGERPRES

CCR a respins şi sesizările PNL și USR privind numirea lui George Edward Dircă în funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului Legislativ.

CCR precizează, într-un comunicat de presă, că sesizările au fost respinse ca neîntemeiate.

Curtea Constituţională motivează că nu are competenţa de a verifica îndeplinirea condiţiei subiective referitoare la buna reputaţie profesională.

  • "Faţă de criticile de neconstituţionalitate aduse Hotărârii Parlamentului României 29/2020, Curtea, în conformitate cu jurisprudenţa sa, constată că nu are competenţa de a verifica îndeplinirea condiţiei subiective referitoare la buna reputaţie profesională, această competenţă exclusivă şi discreţionară revenind autorităţii publice care deţine competenţa de numire în funcţie. Totodată, Curtea a reţinut că procedura de numire a preşedintelui Consiliului Legislativ cunoaşte doar două etape: data adoptării hotărârii de numire şi data depunerii jurământului în faţa preşedinţilor celor două Camere. Prin urmare, orice incompatibilitate a persoanei numite în funcţia menţionată trebuie să înceteze la momentul depunerii jurământului, dată care semnifică preluarea funcţiei şi a atribuţiilor aferente acesteia", susține CCR în minuta deciziei.

În 20 octombrie, senatorii și deputații au numit, în ședință de plen comun, o nouă conducere a Consiliului Legislativ. Cu 185 de voturi pentru, Florin Iordache a fost ales președintele instituției, iar senatorul USR George Edward Dircă a devenit preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare. Augustin Zegrean, susținut de PNL, a obținut doar 41 de voturi. Iordache a fost susținut de partid pentru șefia Consiliului Legislativ ca premiu de consolare că nu a mai prins un loc eligibil de deputat.

În sesizarea semnată de liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, se arată că hotărârea Parlamentului încalcă principiul legalităţii, prevăzut de Constituţie. Liberalii susţin că, potrivit Legii 73/1993, preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul Comisiilor juridice reunite. Ei arată că pentru numirea lui Florin Iordache s-au înregistrat 185 de voturi, în timp ce legea prevede 234.

Totodată, potrivit PNL, hotărârea Parlamentului este neconstituţională deoarece Florin Iordache nu îndeplineşte condiţia privind buna reputaţie profesională şi morală prevăzută de Legea 73/1993, în condiţiile în care a promovat, în calitate de ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu, OUG 13/2017 şi proiectul privind amnistia şi graţierea. "Conduita publică, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revoltă publică incompatibilă cu dispoziţia legală care solicită candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ o bună reputaţie morală", se explică în sesizarea de neconstituţionalitate.

Liberalii invocă în sesizare şi încălcarea art. 1 alin. (5) din Constituţie în raport cu dispoziţiile art. 20 alin. (2) din Legea 73/1993, deoarece la dosarul de candidatură nu a fost depus un document care să ateste că Florin Iordache a renunţat la calitatea de membru al PSD.

Pe 23 octombrie, preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat că Grupul parlamentar USR a sesizat separat de PNL Curtea Constituţională pentru invalidarea numirii lui Florin Iordache în fruntea Consiliul Legislativ, dar şi cu privire la Hotărârea Parlamentului 30 /2020 privind numirea lui George Edward Dircă în funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a Consiliului.

Funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ a rămas vacantă după demisia lui Şerban Iliescu, iar Secţia de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare a rămas fără şef după demisia lui Gheorghe Popescu.

CITEȘTE ȘI:

  • Matematica scandalului PNL-USR, după alegerea lui Iordache: de ce au lipsit de la plen 77 de liberali / Indicația de vot a USR: Zegrean și Dircă. FOTO
  • Năsui, după scandalul dintre PNL și USR: Am depus un proiect prin care voturile din plenul reunit să nu mai fie secrete
  • Ce invocă PNL în sesizarea la CCR privind alegerea lui Iordache la șefia Consiliului Legislativ
  • Orban acuză USR că a votat pentru numirea lui Iordache la Consiliul Legislativ: Parlamentarii PNL sunt singurii care au votat cu Zegrean / USR acuză PNL de blat eșuat cu PSD
  • Barna, reacție la acuzațiile lui Orban de blat cu PSD la alegerea lui Iordache: E absurd. Înțeleg disperarea PNL
  • USR pune condiții PNL după „scandalul Iordache”. Drulă: Orban a picat grav testul onestității și loialității
  • Iohannis intervine în scandalul PNL-USR, după numirea lui Iordache: Ar fi ciudat dacă s-ar certa / Ar fi fost o variantă bună ca liberalii să iasă din sală, nu știu de ce n-au făcut-o