Bosnia și Africa de Sud au anunțat primul caz de infecție cu Covid 19, în timp ce în Iran bilanțul persoanelor infectate a trecut de 3.500, iar numărul persoanelor decedate a ajuns la 107. În China numărul deceselor a depășit 3.000, iar în Italia și Iran au fost închise școlile și universitățile. O măsură similară a luat și India pentru capitala New Delhi, unde au fost închise doar școlile primare. Totodată, Marea Britanie a anunțat primul deces, iar statele Washington, Florida și California au decretat stare de urgență.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante informații din lume pe tema coronavirusului, transmise LIVETEXT pe HotNews.ro:

05:47:Numărul de decese cauzate de coronavirus în Statele Unite a crescut joi la 12, 53 de noi cazuri în toată țara, bolala ajungâns și în Colorado, Tennessee, Texas și San Francisco.

04:19: Japonia a anunțat înăsprirea condițiilor de acces în țară a călătorilor din China și Coreea de Sud, anunțând că aceștia vor fi ținuți în carantină până la două săptămâni în locații amenajate de guvernul nipon.

Oficialii sud-coreeni au denunțat măsurile ca „excesive” și au amenințat că vor răspunde cu restricții similare.

03:45: Australia a închis prima școală după ce un elev a fost diagnosticat cu coronavirus. În țară sunt în prezent 60 de cazuri confirmate.

02:24: Președintele palestinian Mahmoud Abbas a decretat starea de urgență pentru 30 de zile, după înregistrarea celui de-al 7-lea caz în Cisiordania. Biserica Nașterii Domnului din Betleem a fost închisă

01:18: Brazilia a raportat al 8-lea caz de infecție cu coronavirusul, autoritățile temându-se că virusul urmează să se răspândească rapid prin zonele turistice ale țării

00:36: Numărul de persoane cu coronavirus în statul New York s-a dublat joi la 22, în timp ce Tennessee și orașul San Francisco raportează primele cazuri de boală

23.47: Primul deces cauzat de coronavirus în Marea Britanie. Prima persoană care a murit în Marea Britanie din cauza coronavirusului este o femeie de 70 de ani. Medicii spun că femeia s-a îmbolnăvit în Marea Britanie și că nu a fost recent în străinătate.

23.00:Rusia a ordonat dezinfectarea tuturor navelor din Iran, Italia şi Coreea de Sud care sosesc în două porturi ruse de la Marea Neagră, în contextul epidemiei de coronavirus

21.30: Congresul american a aprobat joi deblocarea a 8,3 miliarde de dolari pentru a finanța lupta împotriva coronavirusului care se răspândește în Statele Unite. Senatul a votat aproape în unanimitate după ce Camera Reprezentanților a votat proiectul cu o zi înainte.

21.20: Președintele Parlamentului European David Sassoli a decis anularea sesiunii plenare programată pentru săptămâna viitoare la Strasbourg și să o organizeze la Bruxelles.

„Având în vedere evoluția epidemiei Covid-19 în Franța, am decis ca plenara de săptămâna viitoare să fie organizată la Bruxelles”, a scris el într-o scrisoare către grupurile politice.

20.45: Franța spune că 7 persoane au murit în total din cauza coronavirusului, iar acum sunt confirmate 423 de cazuri, cu 138 mai multe față de ziua de ieri.

20.05: Numărul cazurilor de coronavirus din statul New Yok s-a dublat, ajungând la 22, a anunțat guvernatorul Andrew Como.

”Numărul va crește”, a spus Cuomo în cadrul unei conferințe de presă.

19:32 Primul deces în Marea Britanie / Este vorba de o persoană în vârstă, care suferea și de alte boli

19.10: Bilanțul deceselor în Italia a crescut la 148, de la 107 miercuri. Numărul total al persoanelor infectate a crescut cu peste 750 de cazuri la 3.858, de la 3.089 miercuri

19.05: O școală exclusivistă din Stockholm, Campus Manilla, unde este înmatriculată și prințesa Estelle a Suediei, a fost închisă joi, după ce un elev a fost testat pozitiv cu coronavirus, a spus Curtea Regală.

17:53 Germania a înregistrat 109 cazuri într-o zi, numărul persoanelor infectate se ridica joi la 349

16.50: Aeroflot suspendă zborurile către Hong Kong

16.45: New York-ul a anunțat joi că au fost confirmate alte două cazuri de coronavirus, numărul total al pacienților infectați ridicându-se în acest stat la 13.

16.40: Africa de Sud a confirmat primul caz de coronavirus, la un bărbat de 38 de ani care a călătorit în Italia cu soția. Aceștia au făcut parte dintr-un grup de persoane care s-a întors pe 1 martie în Africa de Sud.

16.21: Alte două persoane au murit în Franța din cauza coronavirusului, ridicând bilanțul total al deceselor la 6.

16.20: Guvernul italian va amâna un referendum cu privire la reducerea numărului de parlamentari, care era programat pe 29 martie, în contextul în care numărul cazurilor de coronavirus a ajuns la 3.089, iar 107 persoane au murit.

Referendumul vizează reducerea numărului de deputați la 400 de la 630 și a senatorilor la 200 de la 315.

16.10: Lufthansa suspendă toate zborurile spre Israel.

16.05: Numărul cazurilor de coronavirus din Olanda a ajuns la 82

15.50: Jacob Rees-Mogg, liderul Camerei Comunelor, le-a spus parlamentarilor că nu sunt planuri de a închide Camera Inferioară a Parlamentului.

15.05: India a închis toate școlile primare din capitala New Delhi până la sfârșitul lunii martie și impune noi restricții de călătorie din Italia și Coreea de Sud, ca parte a eforturilor de a opri răspândirea coronavirusului.

14.40: Grecia a confirmat joi 21 de cazuri noi de coronavirus, ceea ce face ca bilanțul total să ajungă la 31. Noile cazuri au fost detectate printre cei cei care au călătorit și s-au întors recent dintr-un pelerinaj religios în Israel și Egipt.

14.15: Statele Unite și Israelul au anulat exercițiul militar comun, Juniper Cobra, a anunțat comandamentul american pentru Europa, cu baza în Germania.

Aproximativ 2.500 de soldați americani, detașați în parte în Germania, trebuiau să meargă în Israel pentru a participa la acest exercițiu care ar fi trebuit să dureze două săptămâni.

14.10: Uniunea Europeană și India au decis să amâne, din cauza epidemiei de coronavirus, summitul comun care era programat pe 13 martie la Bruxelles, a anunțat joi guvernul indian.

”Cele două părți au fost de acord, la sfatul autorităților sanitare de a nu călători între regiuni, să amâne summitul la o dată care va conveni ambelor părți”m a spus purtătorul de cuvânt al ministerului indian de Externe.

13.10: Autoritatea palestiniană a anunțat joi că interzice pentru două săptămâni sejururile turiștilor în Cisiordania, după primele cazuri suspecte de coronavirus în acest teritoriu ocupat de Israel, astfel că a ordonat hotelurilor din Cisiordania să nu mai primească turiști străini. De asemenea, Biserica Nașterii Domnului, locul nașterii lui Iisus, potrivit tradiției creștine, se va închide.

”Respectăm decizia autorităților pentru că securitatea este prioritară”, a declarat un oficial ecleziastic, după ce ministrul palestinian al Sănătății a cerut bisericilor și moscheilor să se închidă.

13.00: 3513 persoane au fost diagnosticate în total cu Covid-19 în Iran, iar numărul persoanelor decedate a ajuns la 107 până acum, spune ministrul Sănătății.

”Școlile și universitățile vor fi închise până la sfârșitul anului” iranian, pe 19 martie, a declarat ministrul iranian al Sănătății, Said Namaki.

Pe 19 martie, încep vacanțele pentru Noul An persan care durează anul acesta până pe 3 aprilie.

12.55: Un bărbat de 36 de ani din Wuhan externat din spital după ce s-a vindecat de coronavirus a murit, scrie South China Morning Post.

12.19O femeie în vârstă de 74 de ani din Elveția a murit joi după ce a contractat noul coronavirus, fiind primul deces provocat de COVID-19 în acestă țară, unde boala se răspândește rapid, potrivit Reuters.

12.07 Numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus este joi de peste 95.000 la nivel mondial, din care 3.284 de decese, criza afectând 84 de țări și teritorii, potrivit unui bilanț AFP pe baza informațiilor oficiale, valabile la 9 dimineața. China, fără Hong Kong și Macao, unde epidemia a fost declarată la finalul lui decembrie, a înregistrat 80.409 de cazuri, cu 139 de contaminări noi și 31 de decese față de ziua precedentă. Țările cele mai afectate, după China, sunt Coreea de sud (6.088 de cazuri, din care 322 noi, și 35 de decese), Italia (3.089 de cazuri și 107 decese), Iranul (2.922 de cazuri și 92 decese), Japonia (320 cazuri, din care 33 noi, la care se adaugă cele peste 700 de cazuri de pe vasul Diamond Princess, cu 12 decese).

11.43 Autorităţile sud-coreene au anunţat joi 322 de cazuri noi de coronavirus, ceea ce duce totalul persoanelor infectate cu Covid-19 la peste 6.000 în Coreea de Sud, cel mai mare număr după China.

10.35 Un angajat al companiei Facebook a fost depistat pozitiv, transmite BBC News.

Informația a fost confirmată de companie, aceasta precizând că este vorba despre un angajat din birourile din Seattle. Platforma a anunțat că biroul va fi închis până la data de 9 martie, iar angajații din zona Seattle au fost încurajați să muncească de acasă, până la sfârșitul lunii.

10.18 Clericii din Irak au anunțat anularea slujbelor în orașul șiit Kerbala, informează Reuters.

10.04 Hong Kong a dispus plasarea în carantină a câinelui unui pacient infectat, scrie Reuters, notând că există suspiciuni că ar fi primul caz de transmitere a noului coronavirus de la om la animal, în pofida faptului că experții au avertizat că animalele de companie nu sunt potențiali factori de risc în răspândirea bolii.

După testare, câinele a fost depistat ”ușor pozitiv”, ceea ce ar însemna că prezintă un nivel scăzut de infecție, mai scrie Reuters.

9.54 Bosnia a anunțat primul caz de infecție, transmite Reuters, citând televiziunile locale din regiunea dominată de sârbi.

Cazul a fost confirmat, însă nu au fost date alte detalii, urmând ca ministrul regional al sănătății să susțină o conferință de presă.

Bosnia este divizată în două regiuni, una dominată de sârbi și cealaltă de musulmanii bosniaci.

9.40 Președintele Chinei, Xi Jinping, și-a amânat vizita de stat în Japonia, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, citat de Reuters. Acesta a precizat că cele două părți au convenit că prioritatea în acest moment este combaterea epidemiei.

9.34 Guvernul vietnamez a lansat o piesă cu scop educațional, pe tema epidemiei, pentru a-i învăța pe oameni cum să se spele pe mâini sau să respecte alte norme de igienă, iar melodia pare a fi deja un hit în mai multe țări, scrie Guardian.

9.05 NATO își va continua exercițiile militare, inclusiv în Italia, în pofida epidemiei coronavirus.

9.03 Numărul total de cazuri de infecții din SUA a ajuns la 159, majoritatea fiind localizate în California și Washington, scrie și CNN.

Mai multe orașe, printre care San Francisco și Seattle, sau chiar state întregi –Washington- au declarat stare de urgență. Acest lucru permite autorităților să acceseze mai repde fondurile de urgență pentru finanțarea acțiunilor de combatere a epidemiei.

În același timp, autoritățile federale participă și ele la combaterea epidemiei: armata a transmis că laboratoarele militare lucrează la dezvoltarea unui vaccin, în timp ce Autoritatea de Medicamente și Alimente a autorizat personalul medical să folosească mai multe echipamente de protecție alternative, în condițiile în care stocurile de măști sanitare sunt tot mai mici.

Guvernatorul Californiei a decretat stare de urgență după ce a fost anunțat primul deces și alte 53 de cazuri de infecții, scrie Guardian.

Victima este un bărbat de 71 de ani care călătorise luna trecută cu nava de croazieră Grand Princess, care este acostată în apele de pe coasta de vest, în zona San Francisco, în timp ce oamenii de la bord sunt testați. În jur de 20 de oameni de la bord au simptome asemănătoare gripei.

În Marea Britanie, a avut loc o reuniune de criză, președintele Camerei Comunelor discutând cu oficiali din ministerul sănătății, fiind luată în calcul posibilitatea închiderii Parlamentului pe perioada epidemiei, mai notează Guardian.

Italia a decis miercuri închiderea tuturor școlilor și universităților până la 15 martie, în vreme ce toate evenimentele sportive majore, inclusiv meciurile de fotbal din seria A, se vor juca fără public. 107 oameni au murit, până acum, în Italia, virusul fiind răspândit în aproape toate regiunile țării (20), cu o singură excepție.

Bilanțul morților în China a ajuns la 3.012 miercuri seara, iar numărul de îmbolnăviri a crescut și el cu 139 de cazuri noi, în total fiind 80.409, potrivit Guardian.

Autoritățile din Japonia au declarat că anularea sau amânarea jocurilor olimpice care ar trebui să înceapă în luna iulie ar fi ”inacceptabilă” pentru sportivi. Țara a înregistrat 1.036 de cazuri de infecții și 12 oameni au murit.

Australia a introdus interdicție de călătorie pentru Coreea de Sud, iar cei care vin din Italia sunt monitorizați.