Autorităţile sud-coreene au anunţat joi 322 de cazuri noi de coronavirus, ceea ce duce totalul persoanelor infectate cu Covid-19 la peste 6.000 în Coreea de Sud, cel mai mare număr după China, transmite Xonhap, preluată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Noile cazuri, identificate pe parcursul ultimelor 16 ore, au dus la 6.088 numărul total de contaminări, a anunțat Centrul pentru prevenirea şi controlul bolilor din această ţară (KCDC), precizând că aproape 60% din numărul cazurilor confirmate sunt legate de o filială a Bisericii Shincheonji, din Daegu, un oraş cu 2,5 milioane de locuitori.

De asemenea, bilanţul deceselor a crescut la 40, majoritatea victimelor fiind persoane în vârstă care aveau şi alte afecţiuni, a completat KCDC.

În prezent, 36 de ţări au impus o interdicţie totală de intrare pe teritoriul lor persoanelor care au călătorit recent în Coreea de Sud, a declarat Ministerul Externe sud-coreean, citat de AFP.

Coronavirusul s-a răspândit în principal în cadrul membrilor Bisericii Shincheonji a lui Iisus - o organizaţie religioasă văzută drept sectă de către detractori - pornind de la o femeie de 61 de ani care a participat la mai multe ceremonii religioase în februarie la Daegu.

Premierul Chung Sye-kyun a anunţat că exporturile de măşti vor fi interzise începând de vineri. "Cei mai mulţi oameni stau la coadă ore întregi", a deplâns şeful executivului din oraşul Daegu, precizând că personalul medical şi lucrătorii de la dezinfectare vor avea prioritate pentru distribuirea măştilor.

Autorităţile de la Seul au interzis încă de luna trecută producătorilor de măşti să exporte peste 10% din producţia lor.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a anunţat că guvernul său va injecta peste 30 de miliarde de woni (22,5 miliarde de euro) în economie pentru ca aceasta să facă faţă acestei situaţii "grave". Seulul a declarat miercuri că 11,7 miliarde de woni vor merge către îmbunătăţirea sistemelor de prevenire a epidemiilor şi pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii.

Totodată, Coreea de Sud a anunţat crearea unei ''zone speciale de îngrijire'' în jurul Gyeongsan, al doilea oraş după Daegu, cel mai afectat de epidemia de coronavirus, în timp ce armata americană a confirmat două noi cazuri de îmbolnăvire în rândul rudelor militarilor americani din această ţară. Guvernul a înfiinţat ''zona specială de îngrijire'' în jurul Gyeongsan, oraş de circa 275.000 de locuitori, situat la 250 kilometri sud-est de Seul, şi a promis resurse suplimentare, cum ar fi măştile medicinale. În oraş s-a înregistrat în ultimele zile o creştere semnificativă a cazurilor de coronavirus.