La o zi de la anunțul că îi vor scoate din procesul de producția a pâinii pe cei doi brutari din Sri Lanka, patronii fabricii de pâine din Ditrău par să se răzgândească, în fața criticilor. Kollo Katalin, administratorul brutăriei din Ditrău, a declarat, duminică, pentru Mediafax, că au făcut "oferta" de a-i scoate din producție pe cei doi "pentru liniștea satului", dar că au decis ca aceștia să facă în continuare pâine. Femeia a spus că celor doi brutari din Sri Lanka le este teamă, însă, de furia localnicilor, la fel și angajaților care lucrează cu ei.
Administratorul brutăriei din Ditrău, Kollo Katalin a declarat, duminică, pentru Mediafax, că a venit cu o "ofertă”, pentru locuitori, de teamă că va degenera conflictul și bărbații din Sri Lanka vor avea de suferit, însă, după ce a văzut că oamenii nu acceptă, s-a luat decizia ca brutarii să rămână pe post.
"Ei o să rămână la noi, suntem foarte mulțumiți de ei. Nu era vorba de a-i duce în altă parte, a fost o neînțelegere. Primarul a spus după scrisoarea noastră că noi vrem să îi ducem în altă parte. Cei doi angajați, deja nu mai sunt angajați, sunt prietenii noștri, rămân la noi, le-am spus că țara întreagă este lângă ei. Noi, pentru liniștea satului, pentru că era un grup de 2.500 de persoane și spuneau că le fac rău, am oferit să îi punem în altă etapă a producției. Ei (localnicii – n.r.) nu au acceptat. Nici noi nu acceptăm să îi trimitem acasă și vor continua să lucreze ca brutari ca și până acum”, a susținut Kollo Katalin.
Femeia a spus că celor doi brutari din Sri Lanka le este teamă, însă, de furia localnicilor, la fel și angajaților care lucrează cu ei.
"Lor le e frică. Avem angajați care au fost amenințați pentru că lucrează cu ei. Avem încă 90 de persoane care lucrează în Ditrău”, a mai spus Kollo.
După ce proprietarii locuințelor din Lăzarea și Ditrău au fost amenințai pentru că îi țin pe cei doi bărbați în casă, pentru cei doi bărbați a fost închiriat un spațiu de cazare în orașul Gheorgheni, a mai spus ea.
Sâmbătă, Kollo Katalin anunța că cei doi muncitori din Sri Lanka vor fi mutaţi într-o altă etapă a procesului de producţie a pâinii, acest mesaj fiindu-le transmis și localnicilor la dezbaterea organizată la Casa de Cultură, în care s-au discutat nemulţumirile celor din comună generate de venirea celor doi în sat.
Patronii fabricii de pâine din Ditrău, cea mai mare din bazinul Gheorgheni, nu au participat la dezbateri chiar dacă prezenţa lor a fost solicitată insistent de cei prezenţi, dar au trimis comunităţii o scrisoare, în care, printre altele, şi-au cerut scuze pentru că nu i-au anunţat din timp pe localnici că vor aduce angajaţi străini.
Directoarea fabricii de pâine, Kollo Katalin, a declarat ulterior presei că a primit mai multe semnale de la localnici legate de faptul că nu ar avea o problemă cu muncitorii sri-lankezi, dar nu vor ca ei să atingă pâinea, potrivit Agerpres.
"Propunerea noastră a fost ca cei doi brutari calificaţi să fie cuprinşi într-o altă etapă a producţiei şi deocamdată să ne ajute lângă cuptoare, iar ceilalţi cinci brutari cu care am făcut contracte (patru din Nepal şi unul din Sri Lanka - n.r.) nu vor fi aduşi decât dacă în următoarele şase luni vom putea să angajăm cinci brutari calificaţi dintre localnicii noştri. (...) Principala problemă este că ei (localnicii - n.r.) nu vor să accepte ca oameni dintr-o altă cultură să facă pâinea lor. De foarte multe ori au atacat faptul că ei nu au probleme cu persoanele respective, dar, totuşi, să nu atingă pâinea lor, a noastră", a susţinut ea.
Ulterior, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a anunțat că se autosesizează după ce patronii fabricii de pâine au anunțat că îi vor retrage pe cei doi singalezi din procesul de producție a pâinii. ”În urma declarației patronului brutăriei, cum că va retrage cei doi brutari din Sri Lanka de pe linia de producție, pentru liniștea localnicilor, voi propune luni dimineață Consiliului să demarăm procedura de autosesizare pentru posibile fapte de discriminare”, a declarat pentru HotNews.ro președintele CNCD, Asztalos Csaba.
Și Poliţia Harghita a anunțat că a deschis un dosar penal pentru infracţiunile de incitare la ură sau discriminare în cazul Ditrău.
CITEȘTE ȘI:
Dacă se îmbolnăvește aici, e tratat de statul român. Din păcate nu face suficienta vechime, dar în principiu ar putea lua și pensie. Impozit plătește pentru ca poate beneficia de serviciile poliției, cncd, etc.
Noroc că va interveni guvernul maghiar și va face ordine, cum a făcut și cu berea Csiki. Acolo alți afaceriști (mult mai influenți) aveau de gând să dirijeze ei lucrurile. O mică atenționare din Ungaria, și au dat înapoi.
Asta mai trebuie să învețe și guvernul RO, că nu trebuie să faci sluj tot timpul ca să meargă bine treaba.
Nici nu vad de ce ar trebui sa punem Guvernul Romaniei sa tipareasca bani pentru a se preface ca mareste salariile.
Guvernul nu poate mari salarii nicaieri in lume. Din simplul motiv ca odata crescute salariile artificial, cresc si preturile, adica inflatia doboara imediat cresterea.
Si in Romania de astazi inflatia erodeaza rapid veniturile umflate cu pompa de Dragnea.
Nu, multumesc frumos! Refuz sa imi distrug tara dupa exemplul maghiar.
La un sal.net de2500,patronul scoate din firma aprox.3600 brut.Fa si tu socoteala,ca vad ca stii sa scrii,cata paine trebuie sa vanda ala.la ce pret ca sa poata fi acoperite cheltuielile cu faina,utilitati,salarii etc.Este limpede,capitalismul,cel putin, nu-i pentru pesedei.
Oricum, nu are absolut nicio importanta ce credem noi, sau ce calcule facem noi.
Concurenta decide in capitalism si patronul este cel care stie cel mai bine ce poate si ce nu.
Daca muncitorii ajung sa dicteze cat profit sa aiba patronul, atunci e clar ca ne indreptam spre marxism-leninism.
O alta idee de luat in seama este ca un salariu mai mare nu te face sa muncesti mai mult. Asta e aproape intotdeuna scuza puturosilor. Astfel de oameni nu vor munci mai mult, oricat salariu le vei da.
Capitalismul regleaza asta prin flexibilitatea pietei muncii, prin concurenta de pe piata fortei de munca.
Noi am reusit sa sugrumam piata fortei de munca. Acum ne plangem ca e decedata.
Fara concurenta nu exista progres. Valabil si pentru piata fortei de munca.
=======================================
Pai, lumineaza-ne tu: cat ar costa o paine?
Ca daca se scumpea covrigul, faceau gura...
Se va ajunge sa avem în țara milioane de asiatici iar făbricile nici un angajat deși fiecare va avea 30, 100, 200 muncitori. Cine mai plătește pensiile, politia, armata, profesorii din școli?!
ce-as face eu faina din oasele tale.
Srilankezii sau ce or fi sunt angajați care plătesc taxe și impozite conform legii românești către statul român.
Exista un număr maxim de angajați extracomunitari adoptat de guvern : 20-30 mii pe an.
Mizeria asta tine la necunoscatori si mai ales la cei revoltati ca nu primesc mai mult pentru puturosenia lor. Si sunt destui din astia.
+++
Orice muncitor strain care lucreaza si sta in Romania plateste aceleasi taxe si impozite ca si romanii.
E ca si cum ai avea pe cineva care iti raporteaza zilnice ce se intampla in Cancelaria respectiva.
Nimic nu mai e cum a fost ...:-)))
+++
In plus, se vede si ca sunt foarte prost platiti. Adica postacii in sine, Sefii lor sunt mult mai bine platiti, drept pentru care au crescut preturile serviciilor turistice din Elvetia si din Franta.
Postacii - dehhh.. concediu pe puncte la Balaton si la Baile Herculane :-)))
+++
Orice strain care lucreaza in Romania este platit de angajator si plateste aceleasi taxe si impozite ca si un angajat roman.
Plus comentariile de aici, pfai de mine, romanii sunt in evul mediu nu doar fizic cu latrinele din curte si calul din casa dar si ca mentalitate.
Adevărul nu e doar alb și negru, trebuie găsit un compromis bun și pentru comunitatea locală și pentru afaceriști.
Asa firma evita ancheta si amenda pe motiv de discriminare, primarul rasufla usurat si nu mai trebuie sa dreaga busuiocul cu minciuni (ca revolta era impotriva patronului, nu a celor doi straini), popa vopsit se bate cu caramida in piept si, in sfarsit, "arienii" rasufla usurati ca nu mai trebuie sa manance "cultura straina" pe painea contaminata de mainile negre.
Ce apasat, mandri si cu pieptul umflat vor merge ungurii cu "sangele pur" pe ulita din Ditrau - au invins! S-au batut si au alungat dusmanul!