Poliţia Harghita a deschis un dosar penal pentru infracţiunile de incitare la ură sau discriminare în cazul Ditrău, după ce câteva sute de localnici s-au revoltat nemulțumiți că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susţinând că le este teamă ca la ei în comună să nu vină migranţi, care să le "impună cultura lor" şi să le pună în pericol siguranţa. De asemenea, ​Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării se autosesizează după ce patronii fabricii de pâine au anunțat că îi vor retrage pe cei doi singalezi din procesul de producție a pâinii.

Asztalos CsabaFoto: Facebook/Asztalos Csaba

"Încă din zilele trecute, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita a fost înregistrat un dosar de cercetare penală faţă de infracţiunea de incitare la ură sau discriminare, în ideea în care trebuie să lămurim mai întâi ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat şi să identificăm eventualele persoane care se fac vinovate de săvârşirea acestei fapte. Deocamdată infracţiunea este cercetată in rem, aşa a fost înregistrată, urmând ca aceasta să aibă, e posibil, (...) un suspect, doi, zece sau chiar mai mulţi sau poate niciunul. Important este să clarificăm toate cauzele, toate împrejurările, toate detaliile şi toate aspectele legate de acest caz", a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, inspectorul Gheorghe Filip, potrivit Agerpres.

El a adăugat că, potrivit Codului penal, pedeapsa pentru această infracţiune este de la şase luni la trei ani de închisoare sau amendă, în funcţie de hotărârea instanţei.

De asemenea, ​Consiliul Național pentru Combaterea Discrimitării s-a autosesizat sâmbătă după ce patronii fabricii de pâine au anunțat că îi vor retrage pe cei doi singalezi din procesul de producție a pâinii, a declarat pentru HotNews.ro președintele CNCD, Asztalos Csaba.

”În urma declarației patronului brutăriei, cum că va retrage cei doi brutari din Sri Lanka de pe linia de producție, pentru liniștea localnicilor, voi propune luni dimineață Consiliului să demarăm procedura de autosesizare pentru posibile fapte de discriminare”, a spus Asztalos Csaba.

Cei doi muncitori din Sri Lanka angajaţi la brutăria din Ditrău vor fi scoși din procesul de producție a pâinii și mutaţi "într-o altă etapă a procesului de producţie a pâinii", anunţul fiind făcut sâmbătă la dezbaterea organizată la Casa de Cultură, în care s-au discutat nemulţumirile localnicilor generate de venirea acestora în comună.

Patronii fabricii de pâine din Ditrău, cea mai mare din bazinul Gheorgheni, nu au participat la dezbateri chiar dacă prezenţa lor a fost solicitată insistent de cei prezenţi, dar au trimis comunităţii o scrisoare, în care, printre altele, şi-au cerut scuze pentru că nu i-au anunţat din timp pe localnici că vor aduce angajaţi străini.

Directoarea fabricii de pâine, Kollo Katalin, a declarat ulterior presei că a primit mai multe semnale de la localnici legate de faptul că nu ar avea o problemă cu muncitorii sri-lankezi, dar nu vor ca ei să atingă pâinea, potrivit Agerpres.

"Propunerea noastră a fost ca cei doi brutari calificaţi să fie cuprinşi într-o altă etapă a producţiei şi deocamdată să ne ajute lângă cuptoare, iar ceilalţi cinci brutari cu care am făcut contracte (patru din Nepal şi unul din Sri Lanka - n.r.) nu vor fi aduşi decât dacă în următoarele şase luni vom putea să angajăm cinci brutari calificaţi dintre localnicii noştri.

(...) Principala problemă este că ei (localnicii - n.r.) nu vor să accepte ca oameni dintr-o altă cultură să facă pâinea lor. De foarte multe ori au atacat faptul că ei nu au probleme cu persoanele respective, dar, totuşi, să nu atingă pâinea lor, a noastră", a susţinut Kollo Katalin.

Ea a punctat că au fost adresate scuze localnicilor pentru că nu i-au informat din timp că vor veni angajaţi din Sri Lanka, directoarea adăugând că firma nu va renunţa la cei doi angajaţi.

Potrivit acesteia, firma a fost contactată de consulul onorific al Republicii Sri Lanka, el exprimându-şi îngrijorarea faţă de situaţie şi a solicitat să se facă demersuri pentru ca cei doi angajaţi să fie în siguranţă.

"Consulul onorific ne-a contactat telefonic. Sunt foarte îngrijoraţi de situaţia angajaţilor noştri şi ne-a spus că avem o zi la dispoziţie ca să îi mutăm din Lăzarea, în siguranţă, în Gheorgheni.

Astăzi sunt deja mutaţi în Gheorgheni, sunt în siguranţă şi sunt foarte bucuroşi", a precizat Kollo Katalin.

Aceasta a spus că cei doi muncitori au aflat din presă despre scandalul în mijlocul căruia se află şi că sunt foarte trişti, iar unul dintre ei chiar a plâns.

"Ieri, deja, Piumal a plâns, era foarte trist, a aflat de la ştiri că cea mai mare problemă este culoarea pielii lor", a povestit directoarea fabricii.

La dezbaterile de la Căminul Cultural din Ditrău au participat aproximativ 300 de persoane, cele mai multe dintre nemulţumirile exprimate la microfon fiind legate de modul în care patronul fabricii de pâine s-ar fi purtat cu unii dintre ei, care au fost în trecut angajaţi la firma respectivă, acuzând faptul că erau trataţi ca sclavi şi că nu erau plătiţi suficient.

Mulţi dintre vorbitori au respins acuzaţiile de rasism la adresa locuitorilor din Ditrău, susţinând că nu este vorba despre aşa ceva.