Străzile din Sectorul 2 sunt printre cele mai murdare din București, de ani de zile. Gunoaiele zac cu săptămânile neridicate de pe trotuare. Chiar dacă Primăria a crescut taxa de salubritate în acest an, de a ajuns să fie una dintre cele mai mari din țară, Sectorul 2 a rămas la fel de murdar, chiar și în zonele centrale. Locuitorii se plâng și atrag atenția Primăriei pe pagina sa de Facebook sau pe grupuri de socializare, dar în zadar.

Gunoi în Sectorul 2Foto: Hotnews

Primarul sectorul 2 este Mihai Toader (PSD), iar viceprimar Dan Cristian Popescu (PNL). De 20 de ani, activitatea de salubrizare în Sectorul 2 este concesionată firmei Supercom, contractul fiind prelungit prin acte adiționale. Începând din luna martie a acestui an, Consiliul Local Sector 2, la propunerea primarului Toader Mugur Mihai, a aprobat instituirea unei taxe de 159 lei/persoană/an, pentru persoanele fizice, aferentă serviciilor de salubrizare.

Click pentru a deschide

Trotuar în centrul Bucureștiului, pe strada Nicolae Filipescu, blocat de ani de zile

Click pentru a deschide

Gunoi în cartierul Tei

Click pentru a deschide

Gunoi adunat în săptămâni

Click pentru a deschide

Alt gunoi adunat în săptămâni

Click pentru a deschide

Gunoi de centru

Click pentru a deschide

Trotuar murdar în cartierul Tei

Click pentru a deschide

Lângă Parcul Icoanei

Click pentru a deschide

Gunoi adunat pe un teren viran (Calea Moșilor)

Supercom este deținută de un fost senator PSD, Ilie Ciuclea. Încă din 2017, consilierii USR Sector 2 acuzau că Primăria Sectorului 2 tergiversează inexplicabil organizarea licitației pentru servicii de salubritate în detrimentul cetățenilor. Potrivit acestora, instituția refuză să pună în aplicare o decizie a Consiliului Concurenței din 2009 care obligă Primăria să organizeze o licitație publică pentru delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare.

O decizie din 2018 a Înaltei Curții de Justiție și Casație obligă primăriile din București să organizeze licitații pentru concesionarea serviciului de salubrizare. Reprezentanții Primăriei au spus în mai multe rânduri că licitația a întârziat deoarece s-a modificat legislația, iar elaborarea strategiei și caietului de sarcini a durat.

În prezent este în derulare o licitație, pentru delegarea gestiunii activității de colectare și transport a deșeurilor municipale și deszăpezirea căilor publice din sector, pentru următorii 7 ani. Valoarea contractului este estimată la 1,15 miliarde de lei. De asemenea, Primăria vrea să se asocieze cu firma Supercom pentru a realiza un centru de sortare și valorificare a deșeurilor municipale. Supercom ar urmă să construiască acest centru, în valoare de 45 milioane de euro, pe cheltuiala sa, însă Sectorul 2 se angajează să dea gunoiul municipal din Sector către acest centru pentru următorii minim 20 de ani. Practic se dorește instituirea unui nou monopol, deoarece Primăria Sectorului 2 va plăti către acest centru un cost de sortare care este în medie echivalent cu costul de depozitare la groapă, circa 130-150 lei/tonă, iar prețul va crește în următorii ani.

Taxa de salubrizare

Începând din luna martie a acestui an, Consiliul Local Sector 2, la propunerea primarului Toader Mugur Mihai, a aprobat instituirea unei taxe de 159 lei/persoană/an, pentru persoanele fizice, aferentă serviciilor de salubrizare.

Pentru anul 2019 s-a aprobat subvenționarea din bugetul local al Primăriei Sectorului 2 a sumei de 38,3 lei/persoană/an, pentru stimularea gestionării deşeurilor menajere reciclabile, astfel încât valoarea taxei lunare achitată de fiecare utilizator persoană fizică va fi egală cu nivelul tarifului achitat direct operatorului de salubrizare, pentru luna februarie 2019, luna anterioară instituirii taxei.

Practic, în loc să mai plătească o taxă de circa 8 lei pe lună la firma Supercom, pentru ridicarea gunoiului menajer, locuitorii plătesc această taxă direct la Primărie. Reprezentanții Primăriei Sector 2 au motivat că nu toată lumea plătea taxa la Supercom, iar cei care nu plăteau aruncau gunoiul în stradă și plătea primăria pentru ridicarea sa.

Citește pe aceeași temă și: