Primăria Sectorului 2 vrea să îi dea firmei Supercom monopol pe gunoiul din sectorul 2 pe următorii 20 de ani

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 7 octombrie 2019, 10:25 Actualitate | Administratie Locala


Toader Mugur Mihai, primarul Sectorului 2
Foto: Facebook
Primăria Sectorului 2, condusă de e PSD-istul Mihai Toader, cere acordul Consiliului General al Municipiului București să se asocieze cu firma Supercom pentru a realiza un centru de sortare și valorificare a deșeurilor municipale, potrivit unui proiect aprobat la ultima ședință a Consiliului Local Sector 2. Supercom, deținută de un fost senator PSD, Ilie Ciuclea, ar urmă să construiască acest centru, în valoare de 45 milioane de euro, pe cheltuiala sa, însă Sectorul 2 se angajează să dea gunoiul municipal din Sector către acest centru pentru următorii minim 20 de ani. Practic se dorește instituirea unui nou monopol, deoarece Primăria Sectorului 2 va plăti către acest centru un cost de sortare care este în medie echivalent cu costul de depozitare la groapă, circa 130-150 lei/tonă, iar prețul va crește în următorii ani. În București sunt în acest moment 5 astfel de stații de sortare, inclusiv Primăria Sectorului 3 își face una, iar firesc ar fi atribuirea contractelor de sortare și valorificare să se facă prin licitație.

Reamintim că Primăria Sectorului 2 are un contract de peste 20 de ani cu firma Supercom, pentru colectarea deșeurilor și deszăpezire, în ultimii 10 ani contractul fiind prelungit prin acte adiționale. Abia acum, după ce în 2018 Înalta Curte a obligat primăriile să facă licitații pentru atribuirea acestor contracte, prelungirile fiind nelegale, instituția a lansat o astfel de procedură.

În ce condiții dorește Primăria Sectorului 2 să facă stația de sortare și valorificare și cum motivează asocierea

”A fost identificată oportunitatea de realizare a unui "Centru pentru gestionarea în sistem de management integrat a deșeurilor municipale (presortare / sortare / tratare / valorificare)”, cu o capacitate de cca. 150.000 tone / an, în structura modulară, investiția fiind 100 % privată, Sectorul al Municipiului Bucureşti susţinând și asigurând sprijin pentru dezvoltarea activităților de gestionare integrată și asigurarea trasabilității deșeurilor generate în aria sa administrativ-teritorială, în cadrul competențelor și atribuțiilor specifice care îi revin conform legislației aplicabile. Prin realizarea în regim de urgență a investițiilor în capacități tehnologice integrate - sortare, tratare mecano-biologică & termică / valorificarea materială a deșeurilor municipale - se vor realiza țintele stabilite, fiind astfel evitate în totalitate măsurile sancționatorii sub formă penalităților / obligațiilor de plata în sarcina Sectorului 2 București”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat la ultima ședință a Consiliului Local Sector 2.

Valoarea totală a investițiilor este de cca. 45 milioane euro și va fi asigurată de Supercom, centrul urmând să fie realizat secvențial în intervalul 2019 – 2021.

Centrul va asigura:
 • sortarea / presortarea deșeurilor solide municipale, urmată de tratarea tehnologică TMB / termică separată a fracției biodegradabile ( organice ) și respectiv a fracției uscate, - presortarea / sortarea tehnologică a deșeurilor din construcții și demolări;
 • presortarea / sortarea deșeurilor voluminoase producerea de RDF.
Capacitatea totală de procesare a Centrului va fi de cca. 150.000 tone deșeuri / an.

În sarcina Supercom cade întocmirea proiectelor / documentațiilor pentru investiții, asigurarea locațiilor, obținerea autorizațiilor / avizelor, conform reglementărilor legale în vigoare, asigurarea finanțării integrale a investițiilor, executarea lucrărilor de CM + infrastructură utilități +acces, executarea lucrărilor de racordare, montajul echipamentelor livrate de furnizorii externi / interni, probe tehnologice, optimizări, punerea în funcțiune, recepția, autorizațiile de funcționare, instruirea personalului, operarea Centrului.

În sarcina Sectorului 2 cade realizarea demersurilor administrative pentru includerea investiției în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, în Master Planul Municipiului București. Primăria mai asigură asistență și sprijin pentru S.C. SUPERCOM – S.A. pentru obținerea avizelor / autorizațiilor / acordurilor necesare pentru realizarea investiției și operarea Centrului, precum și pentru contractarea / valorificarea produselor / subproduselor obținute.

Stația de sortare va procesa ”cu prioritate toate deșeurile municipale provenite / colectate în rază administrativ-teritorială a Sectorului 2, cu excepția celor destinate tratării termice în instalația / Uzina Energie din Deșeuri planificată a fi realizată de Municipiul București”, și se obligă să participe cu o contribuție specifică la atingerea țintelor privitoare la managementul integrat al deșeurilor prevăzute de legislația europeană și națională aferente Sectorului 2 București , să facă raportările solicitate de organismele autorizate privind trasabilitatea deșeurilor municipale și să pună la dispoziția Primăriei Sectorului 2 București toate documentele doveditoare în acest sens.

Sectorul 2 al Municipiului București, prin Primăria Sector 2 București, ”se angajează ferm / declara solemn și irevocabil, că pe toată durata de funcționare a Centrului (estimată la cel puțin 20 de ani), întreagă cantitate de deșeuri municipale colectată în Sectorul 2 București, cu excepția celor destinate tratării termice în instalația / Uzina Energie din Deșeuri planificată a fi realizată de Municipiul București, va fi procesată / tratată în cadrul Centrului, prin raporturi comerciale specifice încheiate între părțile implicate / interesate, în limita competențelor statuate în legile, normele și toate regulamentele aplicabile, privind serviciul public de colectare / transport al deșeurilor municipale pe rază administrativ – teritorială a Sectorului 2 al Municipiului București, sub condiţia determinării prețului/tarifelor de procesare/tratare în cadrul Centrului, prin proceduri concurenţiale, în condiíțile legii”.

Protocolul nu stabilește tarifele de sortare. Asocierea între Sectorul 2 și Supercom se va face doar dacă își va da acordul Consiliul General.

Compania Supercom este deţinută de Ilie Ciuclea, fost senator PSD în legislatura 2004-2008 şi fost vicepreşedinte al UNPR.

Potrivit legislației în vigoare, primăriile trebuie să colecteze selectiv până în 2020 circa 60% din deșeurile reciclabile, 75% până în 2025, 80% până în 2030 și 85% până în 2035.

Licitație de 1,15 miliarde de lei pentru salubrizarea Sectorului 2

Primăria Sectorului 2 a lansat la finalul lunii septembrie, în sistemul electronic de achiziții publice, licitația pentru delegarea gestiunii activității de colectare și transport a deșeurilor municipale
și deszăpezirea căilor publice din sector, pentru următorii 7 ani. Valoarea contractului este estimată la 1,15 miliarde de lei.

Obiectul contractului îl reprezintă "prestarea unor activităţi componente ale serviciului de salubrizare a localităților în regim de gestiune delegată, respectiv:
 • a) colectarea separată şi transportul separat al deşeurilor menajere şi al deşeurilor similare provenind din activităţi comerciale din industrie şi instituții, inclusiv fracţii colectate separat, fără a aduce atingere fluxului de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii şi acumulatori;
 • b) sortarea deșeurilor reciclabile colectate separat;
 • c) colectarea şi transportul deşeurilor provenite din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară şi/sau exterioară a acestora;
 • d) măturatul, spălatul, stropirea şi întreţinerea căilor publice;
 • e) curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau de îngheţ;
 • f) colectarea cadavrelor animalelor de pe domeniul public şi predarea acestora către unitățile de ecarisaj sau către instalaţiile de neutralizare.", se arată în anunțul de concesionare.
Termen limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 10 decembrie 2019.

Taxa de salubrizare

Începând din luna martie a acestui an, Consiliul Local Sector 2, la propunerea primarului Toader Mugur Mihai, a aprobat instituirea unei taxe de 159 lei/persoană/an, pentru persoanele fizice, aferentă serviciilor de salubrizare. Pentru anul 2019 s-a aprobat subvenționarea din bugetul local al Primăriei Sectorului 2 a sumei de 38,3 lei/persoană/an, pentru stimularea gestionării deşeurilor menajere reciclabile, astfel încât valoarea taxei lunare achitată de fiecare utilizator persoană fizică va fi egală cu nivelul tarifului achitat direct operatorului de salubrizare, pentru luna februarie 2019, luna anterioară instituirii taxei.

Practic, în loc să mai plătească o taxă de circa 8 lei pe lună la firma Supercom, pentru ridicarea gunoiului menajer, locuitorii plătesc această taxă direct la Primărie. Reprezentanții Primăriei Sector 2 au motivat că nu toată lumea plătea taxa la Supercom, iar cei care nu plăteau aruncau gunoiul în stradă și plătea primăria pentru ridicarea sa.

Consilierii USR încearcă să anuleze taxa în instanță.

”Taxa a fost introdusă prin Hotărârea Consiliului Local Sector 2 nr. 392/2018 și Hotărârea Consiliului Local Sector 2 nr. 395/2018. Am reușit să suspend cele două hotărâri de consiliu. Însă majoritatea din Consiliul Local Sector 2 a votat din nou taxa de habitat, repunând-o în vigoare prin HCLS2 nr. 32/2019. Toți consilierii locali, cu excepția celor de la USR, au votat pentru taxa de habitat propusă de către viceprimarul PNL. Din păcate însă, unul dintre procesele deschise de către USR Sector 2 a fost pierdut în primă instanță, soluția fiind primită în această săptămână. Nu trebuie să disperăm, mai sunt căi de atac și nu s-au jucat încă toate atuurile. În prezent, în pofida eforturilor făcute de USR Sector 2, taxa de habitat este în vigoare și o bună parte dintre cetățenii sectorului o achită”, a postat recent pe pagina de Facebook Adrian Alexandru, consilier local Sector 2 din partea USR.

Cu toate că tariful plătit de populație a crescut, nivelul serviciilor de salubrizare nu a crescut, iar colectarea selectivă nu se face peste tot. Locuitorii din Sector reclamă că străzile sunt printre cele mai murdare din București.

Contractul istoric cu Supercom

În sectorul 2 al Capitalei, din 1999 până în prezent activitatea de salubrizare este concesionată firmei Supercom, contractul fiind prelungit prin acte adiționale.

Încă din 2017, consilierii USR Sector 2 acuzau că Primăria Sectorului 2 tergiversează inexplicabil organizarea licitației pentru servicii de salubritate în detrimentul cetățenilor. Potrivit acestora, instituția refuză să pună în aplicare o decizie a Consiliului Concurenței din 2009 care obligă Primăria să organizeze o licitație publică pentru delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare.

O decizie din 2018 a Înaltei Curții de Justiție și Casație obligă primăriile din București să organizeze licitații pentru concesionarea serviciului de salubrizare. Reprezentanții Primăriei au spus în mai multe rânduri că licitația a întârziat deoarece s-a modificat legislația, iar elaborarea strategiei și caietului de sarcini a durat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7606 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  de ce nu pe 99 de ani? (Luni, 7 octombrie 2019, 11:11)

  MG [utilizator]

  dublați peșcheșul, că este foame mare la PZD
  • +6 (6 voturi)    
   la primavara sunt alegeri, (Luni, 7 octombrie 2019, 12:38)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui MG

   Toader Mugur Mihai va pierde detasat la sectorul 2, vrea si el sa faca o treaba (a se citi spaga) care sa ramana peste ani.
  • +1 (1 vot)    
   normal (Luni, 7 octombrie 2019, 14:52)

   codrean [utilizator] i-a raspuns lui MG

   sunt investitii importante de facut, iti trebuie timp sa le recuperezi si sa obtii profit. Nu-i tun !
 • +7 (7 voturi)    
  Aiurea (Luni, 7 octombrie 2019, 11:22)

  JoshuaTree [utilizator]

  Nu ar fi normal sa nu le permită asemenea contracte de cesionare cu perioade astronomice pentru bugetul unei primarii ? Mi s-ar părea normal o negociere in fiecare an, si dacă primăria nu reușește pana la finalul anului sa aibă un contract, atunci primarul sa care cu Merțanul personal gunoiul pentru anul respectiv? Și pe deasupra de ce nu se prevăd pedepse pentru primăriile care nu reușesc sa își întrețină orașul pe care îl au in grija? Nu asta e munca lor: te duci la munca si te preocupi de orașul tău . Nimic mai mult. Vine iarna....si din nou in Romania noastră frumoasa o sa auzim glorioasa fraza: ne-a luat prin surprindere...si totuși iarna vine in fiecare an..absolut si negreșit. Sa vedem după gunoi ce se întâmpla cu zăpada...neașteptata ...iarna
  • +3 (3 voturi)    
   evident (Luni, 7 octombrie 2019, 12:37)

   Duncan_Idaho [utilizator] i-a raspuns lui JoshuaTree

   insa la noi cei care ar trebui sa dea legile cu pedepse pentru ratarile primariilor sunt din aceeasi oala cu cei care ne conduc. poate ne invatam minte si mergem la vot.
 • +8 (10 voturi)    
  Tunuri (Luni, 7 octombrie 2019, 11:27)

  sipu [utilizator]

  de ultim moment ..................
 • +4 (4 voturi)    
  Sectorul 2 (Luni, 7 octombrie 2019, 12:06)

  noi2013 [utilizator]

  este cel mai murdar! mai multi rahati de toate speciile posibile nu am vazut ca pe strazile din sectorul 2, mai ales in zona veche

  Gunoaie, saci de gunoi aruncati pur si si simplu in strada....
 • +5 (5 voturi)    
  Supercom niste privilegiati! (Luni, 7 octombrie 2019, 12:27)

  mircea112 [utilizator]

  In sectorul 2 este mizerie!!! incepem sa-l regretam pe Ontanu.
  Supercom strange gunoiul ca boierii la orele 9,10 Azi la 9:15 am stat dupa Supercom sa ia tot gunoiul de pe Opanez! Ei sunt boieri nu pot lua gunoiul la 5,6 cand nu a inceput traficul, nuu... ei la 9-10 ca boierii!
  Platim taxa speciala cum ati scris special pentru Supercom. Mai avem nitel si devenim sclavi in sector la Supercom! Si nici macar nu e curat! Nu e curatenie in sector! E mizerie!
  Ce ne asteapta? 20 de ani de mizerie? Copilul meu care acum are 4 anu va traii in mizerie pana la 24????
  • 0 (0 voturi)    
   sa stii ca Ontanu a mai facut ceva (Luni, 7 octombrie 2019, 16:08)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui mircea112

   in sectorul 2. Pana in 2000 sectorul arata groaznic. Ontanu a fost primul care a mai miscat ceva....pacat ca la urma s-a inhaitat cu hotii si mafiotii.
 • +4 (4 voturi)    
  investitie my ass (Luni, 7 octombrie 2019, 12:31)

  Alex_100 [utilizator]

  ok, deci ei fac o "investitie" de 210 de milioane de ron adica 45 de mil de euro si primaria le da 1.15 miliarde ron la fiecare 7 ani.... Nu e rau modelul de afacere :).

  Partea si mai frumoasa este ca SUPERCOM o sa ia si bani de la Uniunea Europeana pentru a construi acest centru de reciclare deoarece suntem obligati sa le construim.
  Deci investitie minima mult sub cele 45 de mil de euro, contract pe 20 ani garantat de stat fara licitatie, absolut superb! Cu cine trebuie sa vorbesc si eu pentru astfel de contracte?
  Cred ca doar la biserica dam bani mai usor decat la gunoi :)
 • +1 (7 voturi)    
  Da'... (Luni, 7 octombrie 2019, 13:00)

  dragos_k [utilizator]

  ...de ce nu investigati si rolul pe care il are vice-primarul de la PNL in aceasta afacere?
 • +6 (6 voturi)    
  20 de ani?! (Luni, 7 octombrie 2019, 13:04)

  liviu_ [utilizator]

  pe bune?!
  va dati seama ce spaga babana ia hotu din psd?!
  • +1 (1 vot)    
   Nu... (Luni, 7 octombrie 2019, 15:52)

   dragos_k [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   ...doar el. Blatul PSD/PNL din sectorul 2, prin Toader/Popescu e unul din cele mai sinistre din Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  in constanta, sub mazare. (Luni, 7 octombrie 2019, 22:03)

  iodixit [utilizator]

  au semnat pe 49.
  asa ca ce vi se pare anormal 20! jegosii din psd trebuie sa-si puna prietenii jegosi la adapost!
 • 0 (0 voturi)    
  Deseuri reciclabile (Sâmbătă, 7 decembrie 2019, 8:06)

  mariusrf [utilizator]

  Primaria ne-a anuntat ca in fiecare zi de joi Supercom va ridica deseurile reciclabile. S-a intamplat de cateva ori, dupa care pauza...De ce platim taxa de habitat? Unde sunt sacii galbeni promisi pentru deseurile reciclabile? Daca pui deseuri reciclabile in saci de alta culoare decat galben, nu-i ridica. De cate ori am dat telefon la Supercom mi-au spus ca e camionul defect. De parca ar fi unul singur pentru tot sectorul. Ar trebui sa facem toti locuitorii nemultumiti din sectorul 2 (si sunt majoritatea) o greva fiscala sa nu mai platim pana nu se iau masurile necesare pentru ridicarea gunoiului. Bine ca va laudati peste tot ca ati facut curatenie, dar ea nu se vede. Platim impozite pe terenuri si cladiri la fel ca si cei din cartierul Primaverii dar acolo nu vezi mizerie pe strazi. In alte sectoare cum se poate face ordine? Am ajuns sa-l regret pe Ontanu ! Care nu era nici el departe de ce este acum


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by